beeld2boorputpompupas200gelanceerd.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 95 – maart 2022
KSB lanceert zuinige boorputpomp

KSB heeft de boorputpomp UPA S 200 gelanceerd. Deze kan gebruikt worden voor boorputten met een diameter van 200 mm en meer. Deze pomp is beschikbaar met een permanent-magneet synchrone motor (PMSM) en voor het hydraulisch gedeelte werd een nieuw design gebruikt. Beide maatregelen hebben ervoor gezorgd dat het rendement van de pompgroep aanzienlijk verhoogd is.

gopr0717.jpg

PROJECT  
Aquarama 95 – maart 2022
Slim systeem van Deschacht waardevol voor project in Evere

Even zat algemeen aannemer Jazy met de handen in het haar voor de bouw van 71 wooneenheden in Evere. Vooral de aanpak van de waterinfiltratie zorgde voor een stevige uitdaging. Overleg met de studiedienst van Deschacht bleek het fundament voor de meest geschikte oplossing: de plaatsing van Ribwall PP-buizen en inspectiekamers op maat nam alle kopzorgen weg.

initerissfeerbeeldny.jpg

PROJECT  
Aquarama 95 – maart 2022
New Yorks waterbedrijf moderniseert bedrijfsprocessen met software van het Gentse Itineris

Itineris, een snelgroeiend technologiebedrijf uit Gent dat innovatieve softwareoplossingen ontwikkelt voor water- en energiebedrijven, heeft zijn softwareoplossing UMAX succesvol gelanceerd bij het New Yorkse Departement voor Milieubescherming (DEP).

beeld1deopslagtanksinhetazmonica.jpg

PROJECT  
Aquarama 95 – maart 2022
Grundfos en Delicon optimaliseren vuilwaterstation

Grundfos en Delicon hebben de bestaande afvoerwaterinstallatie van het Antwerpse ziekenhuis AZ Monica vernieuwd. De vuilwaterinstallatie uitgerust met versnijderpompen werd vervangen door twee Multilift hevelstations, een opvoerinstallatie van Grundfos met telkens twee pompen. De partners hebben hiermee voor een rendabele en betrouwbaardere oplossing gezorgd. Sindsdien zijn er geen verstoppingen meer.

beeld1waterleauzalhetprojectuitvoerenineen10jarigwaterasaservicemodel.jpg

PROJECT  
Aquarama 95 – maart 2022
Brouwerij Martens sluit langetermijn partnerschap met Waterleau

Brouwerij Martens heeft een samenwerkingsverband afgesloten met Waterleau. Het watertechnologiebedrijf zorgde voor een verrassende out-of-the box aanpak waarbij Waterleau de langetermijn partner van brouwerij Martens wordt.

beeld1fabiencornantvandeonderhouddienstvanaquafinlinksenkrisvoetvanvegarechts.jpg

PROJECT  
Aquarama 95 – maart 2022
Aquafin kiest meer en meer voor radarsensoren

Aquafin vervangt stelselmatig zijn ultrasone sensoren door radarsensoren. Radarmetingen zijn veel betrouwbaarder dan ultrasone metingen omdat ze niet meer onderhevig zijn aan verschillende weersomstandigheden. Dat werd nogmaals bevestigd tijdens een bezoek aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Aquafin te Zomergem.

beeld4squeezrsklaarvoorvertreknaardeklantuitgerustmetbauerpmsmsbeeld2.jpg

PROJECT  
Aquarama 95 – maart 2022
Motortechnologie draagt bij tot procesefficiëntie en energiebesparing

De processen om industrieel water en slib te behandelen worden steeds duurzamer en efficiënter. Ook de keuze van de elektrische motor(technologie) speelt hierin een belangrijke rol. Dat zegt André Vanhaelen, Regional Manager bij Bauer Gear Motor.

eaumega.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 95 – maart 2022
Uitdagingen en oplossingen voor water in utiliteiten

Van 11 tot 14 januari organiseerde de Unesco de virtuele conferentie EauMega 2022 over water, megasteden en een wereld in verandering. Xylem, de wereldspeler op het vlak van watertechniek steunde dit initiatief en organiseerde op 11 januari een rondetafel over hoe utiliteiten konden inspelen op toekomstige uitdagingen, zoals de klimaatverandering, een verouderende infastructuur, en betere prestaties, veiligheid en service.

beeld1detriouvvancintropur.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 95 – maart 2022
Airwatec biedt oplossingen voor hergebruik regenwater

Begin vorig jaar zijn de keuringsregels veranderd. Wie regenwater gebruikt moet dat in bepaalde gevallen – bijvoorbeeld voor douche – zuiveren tot drinkwaterkwaliteit. Dit wordt gecontroleerd in een nieuwe keuring: de keuring van de niet-aangesloten binneninstallatie. Waar het vroeger enkel een opmerking was bij de keuring indien er onbehandeld regenwater hergebruikt wordt voor bijvoorbeeld douche, leidt dit nu tot een niet-gebruiksconform attest. Er moet voor een zuiveringsinstallatie worden gekozen, al legt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) geen zuiveringstechniek op. Bij Airwatec, een fabrikant van lucht- en waterzuiveringssystemen uit Eupen, wordt UV-straling aangeraden om het regenwater bacteriologisch te steriliseren.

textileindustrywastewatertreatment1.jpg

ONDERZOEK  
Aquarama 95 – maart 2022
Waterzuivering meer prioriteit voor textielindustrie

De tweede editie van de Masterclass Water van Centexbel, die in december plaatsvond, had onder meer aandacht voor de droogteproblematiek, de waterbarometertool, reststromen, Zero Discharge Hazardous substances (ZDHC) and Zero Discharge Liquid (ZLD) en innoverende waterbehandelingstechniek.

beeld1proefprojectdeganzepootinnieuwpoort.jpg

RESEARCH  
Aquarama 95 – maart 2022
Drinkbaar zoet, brak en Noordzeewater tegen 2025

Midden januari gaven Aquaduin, De Watergroep en FARYS, in aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, het startschot voor een pilootinstallatie om zowel zoet, brak als zout water te zuiveren tot drinkwaterkwaliteit. De drie Vlaamse waterbedrijven werken samen aan een innovatieve mijlpaal binnen de klimaatrobuuste watervoorziening.

beeld6eendenkroos.jpg

ONDERZOEK  
Aquarama 95 – maart 2022
Nutriëntenrecuperatie wint aan belang

De Universiteit Gent zet zich in op onderzoek naar nutriëntrecuperatie en de vertaling hiervan naar de praktijk. Samen met Aquafin is de UGent gestart met het Europees Walnut-project waarbij gekeken wordt naar recuperatie uit ons huishoudelijk afvalwater.