vlario01.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 98 – december 2022
Waterbewust bouwen onder de loep

Over de relatie tussen de waterproblematiek en onze (dicht)bebouwde omgeving bestaat inmiddels geen twijfel meer. Tegelijk schuilt er in onze gebouwen echter ook een groot potentieel om de weerbaarheid tegen droogte en overstromingen te verhogen. Tijdens de infosessie van Vlario op Aquarama Trade Fair kwamen alvast een aantal mogelijkheden, opportuniteiten en – hoe kan het ook anders – drempels aan bod.

beeldlezingreekscebedeau.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 98 – december 2022
CEBEDEAU zet innovaties in de kijker op Aqarama Trade Fair

De lezingreeks van CEBEDEAU, een expertise- en onderzoekscentrum voor de behandeling en het gebruik van water en voor milieubiotechnologie, trok heel wat kijklustigen op de Aquarama Trade Fair. Er waren dan ook heel wat interessante sprekers.

aquaflanders01.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 98 – december 2022
Kwalitatieve materialen beschermen de volledige kringloop

Willen we de kwaliteit van ons water verzekeren, ongeacht of dat leidingwater dan wel tweedecircuitwater is, dan dienen we aandachtig te zijn op de materialen die we gebruiken. Niet alleen in drinkwaterproductie, -distributie en -transport, maar evenzeer in het transport van afvalwater. Tijdens de studienamiddag van AquaFlanders werd de hele kringloop onder de loep genomen én werd een belangrijke stap genomen om ook de binneninstallaties voor de nieuwe Europese Drinkwaterrichtlijn klaar te stomen.


Aquaram trade fair rectangle

BEURSNIEUWS  
Aquarama 98 – december 2022
Terugblik op een dynamische Aquarama Trade Fair

Er zit beweging in de Belgische watersector. En dan hebben we het heus niet alleen over de pakweg 1.300 aanwezigen die op 20 oktober langs de standen van 120 Aquarama Trade Fair exposanten laveerden. Nee, ook de vele innovatieve producten, ambitieuze projecten, gedreven sprekers en duidelijke engagementen die op en naast de beursvloer – tijdens de seminaries van AquaFlanders, Cebedeau, Vlario en watercircle.be – gevonden konden worden, getuigen van de nodige dynamiek.

fotonetzsch1.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 97 – september 2022
Netzsch lanceert slangenpomp voor complexe toepassingen

Het beste van twee werelden combineren: daarin is Netzsch geslaagd met de lancering van Peripro. De Duitse familiale holding verbreedt daarmee zijn aanbod in het pompenassortiment met peristaltische pompen. “Het is de eerste slangenpomp met rollers voor industriële toepassingen”, weet Joaquim de Matos, managing director voor Netzsch in de Benelux.

ksbfoto1.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 97 – september 2022
D-MAX-waaier KSB zorgt voor vlottere verwerking afvalwater

Verstoppingen in pompen zijn schering en inslag bij de zuivering van afvalwater. Het is dan ook één van dé aandachtspunten bij de ontwikkeling van innovaties. Daarom pakt KSB – wereldwijd bekend als één van de meest toonaangevende producenten van pompen en afsluiters – dit jaar uit met een nieuwe D-MAX-waaier. Het systeem combineert verstoppingsvrijheid met een hoog rendement en is beschikbaar in diverse materialen. Jan Van Laer, sales manager voor water en afvalwater in België, licht de werking van het nieuwe product toe.

aqpsvogelsang.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 97 – september 2022
XRipper® van Vogelsang maakt einde aan verstoppingen

Je kunt het zo gek niet bedenken of mensen gooien het in een toilet: mondmaskers, handdoeken, plastic of andere producten die vaak verstoppingen in de waterzuivering veroorzaken. Met de XRipper® heeft Vogelsang een oplossing in huis die dergelijke problemen resoluut aanpakt.

aq97gea2.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 97 – september 2022
Slib ontwateren en drogen in één efficiënte stap

Willen we micropolluenten zoals microplastics, PFAS, hormonen en farmaceutische metabolieten uit onze kringlopen verwijderen, dan is de thermische behandeling van slib afkomstig van afvalwaterzuiveringen een effectieve maatregel. Om dat eenvoudiger en goedkoper te maken, brengt GEA de biosolids Granulator op de markt: een innovatieve oplossing om het slib in één enkele stap te ontwateren en te drogen.

rittalaqcstopteccondens.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 97 – september 2022
Energie- en installatievriendelijke outdoor schakelkast voor de industrie

Vaak gaan bedrijven er van uit dat een schakelkast die IP 55 bestendig is, ook outdoor kan geplaatst worden. Ook andere factoren – bv. de juiste klimatisatie van de kast en het vermijden van condens-vorming – spelen echter een rol. De reden waarom brengt Rittal met de CS Toptec een dubbelwandige outdoorbehuizing – in aluminium met een specifieke outdoor coating behandeld – op de markt. Deze corrosiebestendige uitvoering – met meer dan 20 jaar levensduur – is geschikt voor toepassingen in o.m. de waterindustrie.

3biogaswintaanbelang.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 97 – september 2022
Elscolab lanceert vernuftige biogasanalyzer van Vaisala

We hebben de energiecrisis nooit zo nadrukkelijk gevoeld als nu. Daarom zoeken we op alle fronten harder naar alternatieven voor fossiele brandstoffen. Het is natuurlijk wel essentieel dat ook die nieuwe, groene energiebronnen aan strenge kwaliteitseisen voldoen. In dat opzicht kunnen twee biogasanalyzers van het Finse Vaisala, in de Benelux verdeeld door Elscolab, een grote toegevoegde waarde betekenen.

aq97rietland6.jpg

PROJECT  
Aquarama 97 – september 2022
Rietvelden zuiveren spuiwater tuinbouwbedrijf

Enkele jaren geleden zette tuinbouwbedrijf Microflor in zijn orchideeënkwekerij in Lochristi de stap naar optimaal waterhergebruik. Sindsdien wordt drainwater opgevangen en opnieuw aan de planten ter beschikking gesteld. Zowel het verbruik van water als dat van meststoffen kon zo al flink teruggeschroefd worden, maar om de waterkwaliteit bij recirculatie te blijven borgen nam wel het volume spuiwater toe. In combinatie met strengere normen voor lozing op oppervlaktewater in de vernieuwde milieuvergunning, leidde dat tot een nieuw zuiveringsvraagstuk.

aq97novotec2.jpg

PROJECT  
Aquarama 97 – september 2022
Plug-and-play oplossing voor ondergrondse bioreactor

Om aan de strengere lozingsnormen voor stikstof en fosfor te voldoen, moeten heel wat bedrijven investeren in nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallaties. Een poedercoatingbedrijf uit Gent klopte daarvoor eind 2021 aan bij lokale partner Novotec. Een volledig nieuwe reactor voor de zuivering van industrieel en huishoudelijk afvalwater wilde de klant evenwel niet; er moest gewerkt worden met de bestaande, ondergrondse tank.