img5833.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Drukverhogingsets KSB Delta essentieel voor continue flow

Veilig drinkwater uit de kraan: al decennialang vinden we dat de normaalste zaak van de wereld. Die ‘evidente’ dienstverlening zou onmogelijk zijn zonder drukverhogingsets, bestaande uit een set van hogedrukpompen die in een cascadesysteem voor de continuïteit zorgen. De dimensionering van dergelijke oplossingen is minder eenvoudig dan ze lijkt. KSB, dat een sterke reputatie geniet inzake pompen en afsluitingen, pakt het ontwerp en de dimensionering op maat erg professioneel aan met systemen van 100% Europese makelij.

inventiturboblowerinprerovczechrepublic.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Op maat gemaakte oplossing voor maximale prestaties

Membraanbeluchtingssystemen zijn niet weg te denken uit moderne waterzuiveringsinstallaties. Essentieel voor deze beluchtingssystemen is een toevoer van gecomprimeerde lucht om zuurstof voor de biologie in het afvalwater te introduceren. Om op een efficiënte manier te beluchten heeft INVENT haar portfolio dan ook uitgebreid met de zeer efficiënte iTURBO®-Blower.

gf2.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Lubo lanceert oplossing voor PFAS-vrije montage en dichtingen

De PFAS-problematiek beheerst al een tijdje het nieuws. Om dergelijke milieuproblemen in de toekomst te vermijden, komt er een EU-verbod op PFAS aan. Lubo anticipeert hierop met RVS-bevestigingsmaterialen (zoals bouten, studbolts, draadeinden en specials), voorzien van een droge, milieuvriendelijke smering die voldoet aan het op til zijnde verbod en Belgaqua gekeurd is.

img20230810133947.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Hoe goed verloopt uw slibontwatering?

In het streven naar een betere en efficiëntere slibindikking en -ontwatering breidde Olpas zijn gamma compacte ultrasone sensoren eerder dit jaar al uit met een slibconcentratiemeting voor de ingaande stroom van het indikkingsproces. Inmiddels werd daar ook een oplossing voor de volgende stap aan toegevoegd. Een nieuwe versie van de Olpas sensor laat immers toe om ook de kwaliteit van het centraat op een betaalbare en gebruiksvriendelijke manier op te volgen.

sp470iandsp474ioblique.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Schneider Electric pakt uit met slimme en cyberveilige RTU

Hoe beheer je water(zuiverings)installaties op afgelegen plaatsen? Het is een uitdaging waar ze bij Schneider Electric wel raad mee weten. Met de slimme RTU’s (remote terminal units) SCADAPack 470i en 474i gaat de fabrikant er prat op unieke oplossingen voor veeleisende omgevingen te hebben ontwikkeld. Johan Cools, Segment Marketing water, waste water & infra bij Schneider Electric, geeft tekst en uitleg.

20200130133502netzschxlcfunctioningv3mp4vlcmediaplayerkopie.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Autonome statorregelaar vermindert slijtage van wormpompen

De levensduur van pompen verhogen, is een thema dat veel aandacht krijgt in de R&D-afdeling van producenten. Met xLC® Select realiseert Netzsch op dat vlak een belangrijke doorbraak. De geautomatiseerde werking van de statorregelaar verhoogt het rendement van de Nemo®-excentrische wormpompen gevoelig. “Op die manier kan het verpompen van vrij dikke vloeistoffen nog efficiënter verlopen”, getuigt Joaquim de Matos, managing director voor Netzsch in de Benelux.

enigma3hyqintegratedhydrophone.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Enorme efficiëntiesprong in akoestische lekdetectie

Naar schatting 57 miljoen m3 drinkwater ging er volgens de Drinkwaterbalans van de VMM in 2021 uit het Vlaamse drinkwaternet verloren. Dat komt overeen met een gemiddelde ILI of Infrastructure Leakage Index van pakweg 1,1. Weliswaar geen dramatische cijfers in vergelijking met de rest van Europa, maar toch nog ver verwijderd van de maximale ILI van 0,5 die volgens de Blue Deal tegen 2025 bereikt zou moeten worden. Met de nieuwe LeakNavigator software van Ovarro kan Evodis drinkwaterbedrijven helpen om hun lekdetectie te optimaliseren en bijgevolg zowel de lekverliezen zelf als de bijbehorende energieverliezen te beperken.

pfascontaminatieineuropa.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Ionenwisselaars bieden oplossing tegen PFAS-verontreiniging

Het voorbije jaar was er in ons land veel verontwaardiging over de overal opduikende ‘haarden’ van PFAS-verontreiniging. Met de ionenwisselaars van Lanxess, biedt Caldic hiervoor een relevante oplossing.

brenntagfoto.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Kostenefficiënte pH-neutralisatie op basis van calciumcarbonaat

Wie zure afvalwaterstromen wil neutraliseren, heeft traditioneel keuze uit verschillende oplossingen. Maar terwijl natriumhydroxide omwille van fluctuerende prijzen en de verscherpte aandacht voor veiligheid en CO2-uitstoot stilaan van het hoogste schavot dreigt af te glijden, worden voorheen versmaadde alternatieven steeds verder geoptimaliseerd. Zo lanceerde Zwitsers producent Omya een snelwerkende oplossing op basis van calciumcarbonaat, sinds kort verkrijgbaar bij Brenntag.

clarflok101.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
Geoptimaliseerd doseerprogramma voor koelcircuits zetmeelfabriek

Een historische fabriek in het centrum van de stad … het is op z’n minst een uitdaging te noemen. Zo moet ook de Tereos zetmeel- en suikerfabriek in Aalst – opgericht in 1873 en in de volksmond ‘Den Amylum’ genoemd – de verontreiniging via water en lucht zoveel mogelijk beperken. Met twintig koeltorens, verdeeld over zes koelcircuits, en suppletiewater met hoge concentraties COD vroeg dat om gespecialiseerde ondersteuning. Die vond Tereos bij Clarflok.

fig73.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
Optimalisatie van de overstort van Paruck in Brussel

De overstort van Paruck onder het Saincteletteplein in Brussel is een essentiële veiligheidsklep in het rioleringsnetwerk wanneer de opvang van regenwater bij de opvang van afvalwater wordt gevoegd. De overstort van Paruck is een bijzonder gevoelig punt omdat het zich op het raakvlak bevindt van het gemeentelijke netwerk en het gewestelijke netwerk, evenals de natuurlijke omgeving die gevormd wordt door de Zenne en het kanaal Brussel-Charleroi, die allemaal beheerd worden door verschillende operatoren. De kleinste verandering in een van de afvoerkanalen heeft een impact op alle andere. Om de impact op de natuurlijke omgeving te beperken, heeft VIVAQUA 3D EAU de opdracht gegeven een gedetailleerde hydraulische studie uit te voeren om de verschillende mogelijke oplossingen te onderzoeken en hun impact te kwantificeren, alsook een analyse van de hydraulische fenomenen en de mogelijkheden om macroafval vast te houden voordat het in de Zenne en het kanaal wordt geloosd.

fotofloriaanvanmechelen.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
Zuivelproducent pompt nieuw leven in effluent RWZI

Zuivelcoöperatie Milcobel is niet ongevoelig voor de risico’s van waterschaarste. Vooral op de productiesite in Langemark, een regio waar de druk op het drinkwaternet gedurende de zomer al eens durft weg te vallen, kunnen traditionele bronnen de grote waterbehoefte niet altijd opvangen. In het kader van de Oproep Blue Deal Circulair Water hergebruik effluent zocht Milcobel daarom een oplossing bij de naastgelegen RWZI. Pantarein Water zorgt er minstens de komende tien jaar voor dat dat effluent tot drinkwaterkwaliteit gezuiverd wordt.