friamatmithandscannerneugrau.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 93 – september 2021
Vigotec lanceert slim elektrolastoestel

Het verbinden van gas-, water- en rioleringsleidingen in PE is een klus voor gespecialiseerde vaklui. Opdat die mensen hun werk nog beter zouden kunnen uitvoeren, lanceert Vigotec nu de Friamat 7. Deze innovatie van de Duitse fabrikant Friatec, dat deel uitmaakt van de Aliaxis-groep, maakt het professionele leven van de lasser op diverse manieren een stuk makkelijker.

beeld2denieuweecolinecomposietdienstkraanvoordrinkwater.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 93 – september 2021
Eerste dienstkraan in polyamide composiet materiaal

De Noorse fabrikant Isiflo heeft zijn assortiment uitgebreid met de nieuwe Eco Line composiet dienstkraan voor drinkwater en afvalwater. Het is de eerste dienstkraan die in polyamide vervaardigd is. Isiflo heeft ondertussen met HSF de krachten gebundeld. We hadden een gesprek met Harry Vandenbroucke, Sales Manager bij HSF voor België, Luxemburg en Frankrijk.

aq93clarflok1.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 93 – september 2021
Groene chemie voor koeltorens

Groene chemie. Wie in waterzuiverings- en -behandelingsprocessen regelmatig chemicaliën moet doseren, heeft de term ongetwijfeld al eens horen vallen. Speciaal voor de behandeling van koeltorenwater ontwikkelden Clarflok en Novochem de op biopolymeren gebaseerde inhibitor NovoTraqua.


Grundfos december 2021
beeld1aquacalcotank.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 93 – september 2021
Nieuwe kalkmelk met hoger kalkgehalte

Kalkproducent Carmeuse heeft een kalkmelk met 50 procent actieve kalk op de markt gebracht voor de behandeling van afvalwater. De AquaCalco M bespaart op de kosten voor transport en logistiek.

aq93brenntag1.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 93 – september 2021
Watergedragen flocculanten vereenvoudigen hergebruik

De recuperatie van water en grondstoffen enerzijds en de zoektocht naar groene alternatieven voor traditioneel milieubelastende producten anderzijds. Het zijn beide exponenten van dezelfde duurzaamheidsambities. Met Actipol lanceerde Brenntag eerder dit jaar een serie flocculanten die twee vliegen in één klap weet te slaan.

fotocompletexripperserievogelsang.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 93 – september 2021
XRipper® van Vogelsang voorkomt verstoppingen van pompen

Vogelsang heeft de XRipper® op de markt gebracht. Deze shredder, ofwel versnijder, verkleint alles wat niet in een riool hoort en beschermt de pompen en het rioolstelsel tegen verstoppingen. De beheerder kan met deze oplossing hoge reparatiekosten en extra werkuren besparen.

multiprotectortiteldruck.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 93 – september 2021
NETZSCH-app bevordert schadepreventie aan verdringerpompen

Sinds jaar en dag is NETZSCH wereldwijd een belangrijke aanbieder van diverse soorten verdringerpompen. Het bedrijf pakt nu uit met een MultiProtector en een daaraan gelinkte app, die het mogelijk maken om preventief te anticiperen op mogelijke schade. “De intuïtieve bediening en de eenvoud maken het de eindgebruiker een stuk makkelijker om op die manier de levensduur van hun pompen te verlengen”, vertelt Joaquim de Matos, managing director van NETZSCH in België en Nederland.

titelbildvorschlag01.jpg

TECHNIEK  
Aquarama 93 – september 2021
Nieuwe methode voor volautomatische bepaling van de concentratie legionella

De noodzaak om de concentratie legionella te beheersen in watersystemen waaruit aerosolen kunnen ontstaan, leidt tot het probleem dat de hiervoor gebruikte kweekmethode (ISO 11731-2017) pas betrouwbare resultaten geeft na een periode van 7-12 dagen. Op basis hiervan kunnen noodzakelijke maatregelen alleen met een aanzienlijke vertraging worden genomen en gecontroleerd. Sneltesten die momenteel op de markt zijn, komen niet overeen met de geaccrediteerde kweekmethode of vergen tijdrovende voorbereidingsstappen. Sommige sneltesten bieden zeer specifieke detectie voor enkele legionella-soorten, maar niet voor alle legionella-soorten in een watermonster (legionella spp. = species pluralis). Het nieuw ontwikkelde meetinstrument INWATROL L.nella+ is gebaseerd op de methode voor het meten van de metabolische activiteit van levende cellen en bepaalt op betrouwbare wijze legionella spp. binnen enkele uren uit een watermonster. Het meetapparaat is direct aangesloten op het watersysteem met automatische en zelfdesinfecterende monstertoevoer, inclusief zelfdesinfectie van het water dat zich in de meetcel bevindt nadat de meting is voltooid. Hierdoor kan de exploitant van de installatie continu en veilig de microbiologische waterkwaliteit bepalen. Naast de directe controle op het succes van de uitgevoerde maatregelen, is het ook mogelijk om b.v. biociden volgens de vereisten te doseren.

beeld1sc1000controller.jpg

PROJECT  
Aquarama 93 – september 2021
Optimalisatie sturing van waterzuiveringsstation zorgt voor besparing en stabiliteit

Het waterzuiveringsstation van IDELUX-AIVE in Bastogne heeft een beroep gedaan op het HACH’s RTC Claros platform (Real Time Control) om de performantie van hun station te verbeteren.

aq93aaqua1.jpg

PROJECT  
Aquarama 93 – september 2021
Van mest tot irrigatiewater

De waterige reststroom van klassieke mestverwerkingsinstallaties wordt al lange tijd gebruikt voor het sproeien van onder meer akkerlanden. Echter, deze reststroom bevat hoge zoutconcentraties en valt juridisch gezien nog steeds onder het mestdecreet. Om de verzilting van de bodem tegen te gaan, is het gebruik ervan met andere woorden beperkt. Een gepatenteerde technologie van Aaqua brengt daar verandering in.

aq93vega1elisenoyez.jpg

PROJECT  
Aquarama 93 – september 2021
Betrouwbare niveaumetingen in afvalwaterzuivering

Steeds meer afvalwaterzuiveringsstations zijn onbemand. Ook op het Aquafin station in Puurs-Sint-Amands is vandaag geen permanentie meer en worden processen veelal automatisch gestuurd. Geen probleem, zolang de data waarop de sturing afgestemd wordt correct zijn en je ook vanop afstand een betrouwbaar zicht hebt op het verloop. Voor verschillende niveaumetingen op de site werd daarom gekozen voor radartechnologie.

dscn0151.jpg

PROJECT  
Aquarama 93 – september 2021
Bio Armor realiseert complexe WZI-installaties

Als je vijftien jaar essentiële ervaring in mestverwerkingsprojecten koppelt aan extra expertise inzake waterzuivering, transparante communicatie en hoge flexibiliteit, zit je helemaal goed. Bio Armor bewijst intussen ook in de waterzuiveringsmarkt zijn grote meerwaarde. Daar kunnen onder meer DRUMDRUM en ‘t Groendal enthousiast over getuigen.