beeld2hetaardappelwater.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Sucr’eau en Smart WaterUse willen waterhergebruik in de voedingsindustrie stimuleren

Door de toenemende watertekorten wil Flanders’FOOD dat de voedings- en watertechnologiesector samen oplossingen zoeken voor een slimmer waterbeheer. De eerste stappen werden al gerealiseerd met de projecten Sucr’eau en Smart WaterUse. Dankzij deze projecten kunnen de twee sectoren alvast de krachten bundelden om water slimmer te (her)gebruiken.

beeld8frederikbeyensbrialmontpark005.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Wateroverlast en kwaliteit run off water in één klap opgelost

In Berchem (Antwerpen) is een bijzonder waterproject in uitvoering dat meerdere problemen in één klap oplost. Het regenwater van omliggende wegen en daken wordt opgevangen en geïnfiltreerd in natuurpark Wolvenberg. Hierdoor zal een deel van de stroomafwaartse wateroverlast bestreden kunnen worden. Om de kwaliteit te verbeteren zal het verzamelde water gefilterd worden. De monitoring van de waterkwaliteit is voorzien.

beeld1deomgekeerdeosmoseinstallatievandanone_2.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Waterzuivering Danone in Rotselaar krijgt upgrade

Danone blikt tevreden terug op de recente upgrade van de waterzuiveringsinstallatie in de productie entiteit te Rotselaar. In 2019 werd de biologische waterzuivering uitgebreid met een membraanfiltratie in combinatie met omgekeerde osmose. Door die extra technologie wordt tot 75 procent van het afvalwater van het productieproces gerecycleerd en hergebruikt als reinigingswater. De slimme oplossing levert jaarlijks een besparing van meer dan 500 miljoen liter grondwater.


Grundfos rectangle mei 2021
wadiindegroenecorridormetopdeachtergronddenieuwebrugcopyrightisagvespabartgosselin.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Blue Gate Antwerp biedt grote kans voor watertechnologiebedrijven.

Blue Gate Antwerp staat in de steigers. Het is het eerste eco-effectieve, watergebonden bedrijventerrein in België. Er worden ook maatregelen genomen om de droogte- en overstromingsproblemen in de aanpalende gebieden op te lossen. Het biedt alvast veel mogelijkheden en opportuniteiten voor watertechnologiebedrijven.

beeld1brouwmeesterpatrickdewaeleinpecteerteengeahilgepomp.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Onderbrekingen in productieproces vragen aandacht

Veel brouwerijen kampen door de coronacrisis met onderbrekingen van het brouwproces. Dat heeft bepaalde gevolgen voor de technische installaties. Het pompennetwerk kan door de stilstanden schade oplopen als de verkeerde handelingen worden getroffen. De technische dienst van brouwerij Haeseveld is daar extra alert voor. We spraken met brouwmeester Patrick De Waele.

2_12.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Grootschalig drinkwaterproject uitgerust met bronpompen Wilo

Leuk nieuws voor Wilo: de bekende pompenfabrikant trok recent aan het langste eind bij een aanbesteding voor een belangrijk drinkwaterproject. Het bedrijf mag er 34 Actun ZETOS-pompen leveren. “Dit is voor ons een grote doorbraak, vermits het gaat om het eerste (groot) order voor de drinkwaterindustrie in Nederland”, vertelt Martijn Bisschop.


Vega rectangle mei 2021
1_24.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Duurzame waterdichting

Sealtec Waterproofing is een distributiepartner met de focus op de verdeling en plaatsing van kunststof waterdichtingssystemen voor diverse toepassingen in de residentiële, industriële als agrarische sector. Duurzaamheid en betrouwbaarheid vormen de rode draad doorheen het aanbod en de activiteiten.

foto3aerobewaterzuiveringvanbrouwerijcarlsberg.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Pantarein speelt in finale van de Champions League

Pantarein Water heeft een state-of-the-art waterzuiveringsinstallatie gebouwd voor brouwerij Carlsberg in Denemarken. Het is één van de grootste projecten die de Mechelse waterzuiveraar ooit realiseerde. De installatie zuivert 750.000 kubieke meter afvalwater per jaar.

beeld1deproefinstallatievanaquaaquadsinhoogstraten.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Nieuwe filtratietechnieken getest voor telers

Het Proefcentrum Hoogstraten (PCH) heeft het afgelopen jaar testen gedaan met nieuwe voor filtratietechnieken en ontsmettingstechnieken voor drainwater. De test met UV- licht in combinatie met voorfiltratie van heeft niet de gewenste resultaten behaald. Het proefstation in Sint-Katelijne-Waver deed dan weer positieve testen met chloor.

beeld2eenonsiteinstallatievaninopsysbinnenin.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Inopsys krijgt extra steun voor bouw nieuwe zuiveringsinstallaties

Inopsys heeft 5,2 miljoen euro vers kapitaal opgehaald om nieuwe zuiveringsinstallaties te bouwen bij chemie- en farmabedrijven. Hiermee kan het water geloosd worden op het oppervlaktewater of hergebruikt worden als proceswater. De Vlaamse scale-up heeft ook technieken ontwikkelt om waardevolle stoffen uit het afvalwater te halen, zoals palladium. En ze hebben plannen om uit te breiden naar heel Europa.

cgkivbo04_1.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Betrouwbare en bedrijfszekere opslag voor chemicaliën

Met chemicaliën mors je niet. Een duidelijk credo dat niet alleen in het gebruik, maar evenzeer in de opslag van natriumhypochloriet, ijzertrichloride en andere chemische stoffen voor waterbehandeling nageleefd dient te worden. Voor een optimale veiligheid en bedrijfszekerheid worden zowel opslag- als procestanks met andere woorden best tijdig, maar ook correct, vervangen. Onder meer bij afvalverwerkingsbedrijf IVBO in Brugge rekenden ze daarvoor op de expertise en totaalservice van CGK.

beeld4hetdalisysteemwerdsuccesvolgetestopeenleidingsectievanfarysdiesindsenkelejarenbuitendienstisgesteld_1.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 91 – maart 2021
Nieuw monitoringsysteem voor waterlekken

Vigotec en Fluves hebben voor FARYS een baanbrekend glasvezel-gebaseerd lek- en intrusiedetectiesysteem ontwikkeld, genaamd ‘Distributed Acoustics for Leak & Intrusion’ (DALI). Het systeem wordt momenteel al ingezet bij FARYS, na een succesvolle testcase. Met dit systeem wil het waterbedrijf, onder andere, grote schade door lekken in het transportnet, zoals destijds in Sint-Pieters-Leeuw en Dilbeek, voorkomen.