sanipumpvx50productpictureprint1.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 100 – juni 2023
Sanipump VX 50-pompen verrijken assortiment van SFA Benelux

Dompelpompen die geschikt zijn voor het oppompen van regenwater, grijs water én zwart water: zo bestaan er niet al te veel. Met het Sanipump VX 50-assortiment vult SFA Benelux die lacune in. De hoogwaardige pompen zijn compatibel met pompschachten uit kunststof en met prefab betonschachten. De installateur kan zich laten bijstaan door de engineering-dienst van SFA om het juiste type te kiezen en alle specificaties tot na de komma te laten berekenen.

rietland1.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Is alternatief groendakconcept een win-win-win?

In 2017 werd bij Argex bij wijze van pilootproject de allereerste Rietland Phytoparking geplaatst. Vijf jaar later is het concept, dat voorziet in een parkeerplaats met daaronder een belucht waterzuiveringssysteem, een vaste waarde in het aanbod van Rietland. Ondertussen rijpte echter ook een nieuw idee. Zou een alternatief groendak met oeverplanten namelijk geen meerwaarde kunnen betekenen voor zowel biodiversiteit als water en energie? Een vraagstuk waarvoor Argex opnieuw met veel plezier zijn gebouwen in Kruibeke leende.

img202302241333292.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Waterbedrijf wordt partner in industrieel waterhergebruik

In Sint-Katelijne-Waver zocht groenteverwerkend bedrijf Greenyard Fresh Belgium naar een oplossing om een zo groot mogelijk aandeel van de 140.000 m3 drinkwater die jaarlijks als spoelwater voor de groenten gebruikt en nadien geloosd worden, te hergebruiken. Een pilootinstallatie leverde vorig jaar al het nodige proof of concept, en inmiddels worden stappen gezet naar een volwaardige installatie op industriële schaal. Opvallende partner daarin is waterbedrijf Pidpa.


Aquatech 2023
aqveoswaterzuiveringsinstallvooraanzicht5pers.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Veos zet bloed om in drinkbaar water

Als wereldwijde marktleider in hoogwaardige eiwitten voor voeding investeert Veos 2 miljoen euro in een waterzuiveringsinstallatie die dagelijks tot 150.000 liter water uit dierlijk bloed filtert tot drinkbaar water. Dankzij deze nieuwe zuiveringsinstallatie gebruikt het tweede generatie bedrijf van de familie Slee, sinds 1974 gevestigd in Zwevezele (Wingene), 40% minder grondwater doordat ze het gefilterde water circulair inzet in haar productie.

dsc5074.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Brugse Zot trekt kaart van hergebruik

Toen de bottelarij van de Brugse brouwerij De Halve Maan een vijftal jaren geleden tegen haar limieten begon te draaien, werd besloten om op een aanpalende site op industriezone Waggelwater een nieuw exemplaar te bouwen. Een oefening waarmee de capaciteit plotsklaps verdrievoudigd werd – van 8.000 flessen en 60 vaten naar maar liefst 24.000 flessen en 180 vaten per uur – maar ook de uitgelezen gelegenheid om de stap te zetten richting waterzuivering en -hergebruik.

fase1dubbelefysicochemie.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Poederlakbedrijf gaat van 60 m3 afvalwater per dag naar nullozerstatuut

Als bedrijf dat ESG hoog in het vaandel draagt en met oog op een potentiële verstrenging van de lozingsnormen zocht poederlakbedrijf Alural naar een oplossing om zijn afvalwatervolume tot nihil te reduceren. Met drie concrete eisen klopte het daarom bij Eco-Vision, sinds 2020 onderdeel van de Pollet Water Group en vorig jaar nog verenigd met Hydris, aan: niet meer lozen, zo min mogelijk afvoeren én bedrijfszekerheid garanderen.


Economondo sept/okt 2023
boortmalt2.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Nieuwe kuipenzaal van Boortmalt draait met Aerzen-schroefblowers

Energie-efficiënte installaties zijn ook voor moutproducenten van kapitaal belang. Voor de investering in een nieuwe kuipenzaal vertrouwt Boortmalt Herent dan ook graag op partners met wie het in het verleden al succesvol samenwerkte. Boortmalt schonk opnieuw het vertrouwen aan Aerzen voor de levering van en de service op twee schroefblowers.

foto3hogeresolutie.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Verstoppingsvrije pompen voor afvalwaterpompstation Mexicostraat

In het kader van de uitbreiding van de Antwerpse haven werd aan de Mexicostraat de voorbije jaren een nieuw ondergronds afvalwaterpompstation gebouwd. Het station kwam er ter vervanging van het voormalige pompstation Royerssluis, dat zich in de uitbreidingszone van de belangrijke sluis bevond, en verpompt het stedelijk afvalwater naar de zuiveringsinstallaties op Antwerpen-Zuid. Om het relatief lange traject vlot en zonder uitval te kunnen overbruggen, werd het station uitgerust met twee Hidrostal I16K pompen.

dsc9016.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Winstmarge op de indiktafel

Om het afvalwaterzuiveringsproces te optimaliseren, worden de ogen steeds scherper op het indikkingsproces gericht. Zowel de energie als de polymeren die voor het indikken van slib noodzakelijk zijn, zagen hun prijzen immers flink de hoogte in gaan. De traditionele aanpak, waarbij vaak kwistig met energie en toegevoegde polymeren wordt omgesprongen, toont zich bijgevolg hoe langer hoe minder houdbaar. Bij demoprojecten in België en Nederland mocht Olpas aantonen dat het ook anders kan.


Pollutec 2023 - sept
compositiondulcolevel.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 100 – juni 2023
ProMinent wint Duitse innovatietrofee met slimme vernieuwingen

Een plaatsje bij de top 100 van meest innovatieve middelgrote bedrijven in Duitsland, is alleen voor de ‘happy few’ weggelegd. ProMinent kaapte deze onderscheiding weg dankzij het Dulconnex Platform. Deze online applicatie richt zich op de registratie en analyse van data van alle actieve doseerpompen, meet- en regelapparatuur en doseringssystemen die bij een klant aanwezig zijn. Daarnaast pakt het bedrijf uit met een ozongenerator voor hogere capaciteit.

johanerwin.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 100 – juni 2023
Van pomp tot oplossing

Johan Broekmans gaf zijn bedrijf in 2012 niet toevallig de naam Quality Pumps & Machines mee. Vanuit Lochristi voorziet de firma talloze ondernemingen uit de bouw, wegenbouw en waterwereld immers van hoogwaardige dieselaangedreven en elektrische pompen. Sinds de overname door de Nederlandse Van der Ende Group in 2021 wordt er echter ook al eens wat verder gekeken. Onder meer waterbehandeling en watermanagement komen zo in het vizier.

waw01.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 100 – juni 2023
Duurzame samenwerking voor debietmetingen

In 2017 bouwde Ekopak een waterbehandelingsinstallatie voor een industriële klant in de Gentse haven. Om alle instrumentatie in het bedrijf op elkaar af te stemmen, stond de klant erop dat debietmeters van een industrieel merk toegepast zouden worden. De keuze viel daarbij op KROHNE. Voor Ekopak was het een eerste kennismaking met de fabrikant van procesinstrumentatie, maar meteen ook de start van een duurzame samenwerking. Zes jaar later is KROHNE alvast dé geprefereerde partner voor debietmeters.