beeld3deroinstallatiebijbrouwerijhaachtwittecontainer.jpg

RESEARCH  
Aquarama 97 – september 2022
Event rond waterhergebruik in de voedingsindustrie schot in de roos

Flanders’ Food organiseerde in mei een groot evenement bij Pantarein Water over het hergebruik van water in de voedingsindustrie. Het evenement was een schot in de roos, want het was helemaal volzet. Bedrijven wisselden in een open sfeer informatie met elkaar uit over tal van waterzuiveringsprojecten.

raineoinstallatie.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 96 – juni 2022
Voorkom wateroverlast op kwetsbare locaties

Van een eerste generatie infiltratiekratten tot een waterbeheersysteem. Dat is kortweg de ontwikkeling die Pipelife, een van de grootste producenten van kunststof leidingsystemen in Europa, de afgelopen jaren heeft ingezet om tot effectief regenwaterbeheer te komen. Daarvoor richt het bedrijf zich in de eerste plaats op de bescherming van kwetsbare locaties, zoals winkelcentra, parkeerplaatsen, luchthavens en verkeerswegen en -tunnels.

dsc9069.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 96 – juni 2022
High-end slibconcentratiemetingen voor betere procescontrole en energiebesparing

Het meest energiezuinige proces is datgene waarin elke stap precies op de actuele condities is afgestemd. In de waterzuivering, waar slibconcentraties ofwel sporadisch via staalname ofwel met minder betrouwbare optische sensoren gemeten worden, is dat op heden helaas zelden het geval. Met een nieuwe sensortechnologie op basis van ultrasone metingen, oorspronkelijk ontwikkeld aan SCK CEN, wil Olpas het tij doen keren.


Vega rectangle september 2022
sfafoto3.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 96 – juni 2022
Pompen SFA Benelux winnen aan belang in commerciële en industriële markt

Samenwerken met ervaren en uiterst professionele installateurs biedt een grote meerwaarde voor fabrikanten. Vanuit die optiek werkt SFA ook in België, Nederland en Luxemburg volop aan de uitbouw van een krachtig dealernetwerk. Daarvan plukte een eindklant uit Zuid-Holland recent al de vruchten.

img2165.jpg

PROJECT  
Aquarama 96 – juni 2022
Staalproducent profiteert van synergie in meettechnologie

Wanneer het in Kruibeke gevestigde Elscolab de vraag kreeg om in een staalfabriek een oplossing te voorzien voor het in-line meten van enkele afvalwaterstromen, kon de expert in meet- en analyse-apparatuur daar een bijna volledig antwoord op bieden. Bijna, want voor één onderdeel in de op maat gemaakte oplossing – de debietmeter – deed het een beroep op de collega-meetspecialisten van Krohne.

1_27.jpg

PROJECT  
Aquarama 96 – juni 2022
3.400 m3/u maar met opperste precisie

Sinds 2017 wordt in het havengebied van Oostende aan een nieuw Maritiem Onderzoekscentrum (MOC) gebouwd. Het centrum, waarvan de ruwbouwwerken in 2019 werden afgerond, beschikt onder meer over een sleeptank en een zogeheten Coastal & Ocean Basin (COB) voor praktijkgericht onderzoek en industriële schaalmodeltesten. Flowmotion Pump Solutions leverde de technische installaties om de bekkens snel en op verzoek te kunnen vullen of laten leeglopen.


Aquarama 2022 rectangle
20220308123316.jpg

PROJECT  
Aquarama 96 – juni 2022
KMDA werkt samen met Aquaplus aan zuiver water

Ook dieren hebben recht op de juiste waterkwaliteit voor hun levenscomfort. KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen) zet daar al jarenlang gericht op in. Sinds een tijdje werkt de beheerder van onder meer ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael hiervoor samen met Aquaplus.

img0519.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 96 – juni 2022
Gietijzer: materiaal van de toekomst?

Gietijzer heeft al eens een reputatie als zijnde een materiaal van het verleden. Niet alleen zwaar in gewicht, maar evenzeer het product van een zware industrie. En toch zijn net gietijzeren buizen volgens Vincent Saal van Saint-Gobain PAM meer dan ooit van de meest duurzame en milieuvriendelijke oplossingen voor het transport van drink-, afval- en proceswater. Een woordje uitleg.

vitooostendekep9743.jpg

RESEARCH  
Aquarama 96 – juni 2022
Samen over water

Met technologische ontwikkelingen alleen zullen we de waterproblematiek het hoofd niet kunnen bieden. Dat was de toon op het eerste ‘Samen over water’ event van VITO op 21 april jongstleden. Nu wateroverlast en watertekort elkaar in sneltempo opvolgen, zullen wetenschappers, beleidsmakers, industrie en maatschappij vooral samen op zoek moeten naar zowel sociale, economische, als technologische vernieuwingen. De nieuwe WaterKlimaatHub, die tijdens het evenement werd voorgesteld, wil daar een platform voor bieden.

foto1viermbbrreactorenmetmicroorganismsenopdragermateriaal.jpg

RESEARCH  
Aquarama 96 – juni 2022
Massa’s nieuwe projecten voor waterzuivering

KU Leuven heeft op campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver heel wat projecten op stapel staan op het vlak van waterzuivering. We hadden een gesprek met Lise Appels, hoofddocent aan het Process and Environmental Technology Lab (PETLab) van het Departement Chemische Ingenieurstechnieken KU Leuven (Universiteit Leuven).

beeld5upflowanaerobicsludgeblanketreactorenoplaboschaal2liter.jpg

RESEARCH  
Aquarama 96 – juni 2022
Micro-organismen in “engineered” ecosystemen

De Universiteit Gent heeft tal van projecten rond waterzuivering op stapel staan. Zo is er een opvallend project om traag groeiende micro-organismen, voornamelijk bacteriën, in de waterzuivering te houden. We spraken met Jo De Vrieze, hoofddocent binnen de faculteit bio-ingenieurswetenschappen. Hij pleit voor een energie-neutrale waterzuivering.

atf02.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 96 – juni 2022
Aquarama Trade Fair engageert steeds meer professionele eindgebruikers

In de watersector behoeft Aquarama Trade Fair geen introductie meer. Watertechnologiebedrijven, maar ook drinkwatermaatschappijen en onderzoekers beschouwen de vakbeurs al ettelijke jaren als een jaarlijkse afspraak en een uitgelezen netwerkmoment. Ondertussen vinden echter ook steeds meer professionele eindgebruikers hun weg naar de Brabanthal. Op 20 oktober 2022 zullen ze daar opnieuw kunnen kennismaken met innovaties, technologieën en partners voor een duurzaam waterbeheer.