dji0082.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
Onverwachte voorloper in waterhergebruik

België staat wereldwijd al enige tijd gekend als voorloper in industrieel waterhergebruik. Wat echter minder geweten is, is dat sommige van de echte pioniers zich in onverwachte hoek bevinden. Zo zetten heel wat Belgische tankcleaningbedrijven – een sector waarnaar vanuit milieuperspectief nochtans regelmatig met enige achterdocht gekeken wordt – zich vandaag al in om de waterkringloop te sluiten, en is er ook vanuit internationale hoek steeds meer interesse.

web1638.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
Minutieus maatwerk in waterbehandeling

Was Inwatec op de Belgische markt enkele jaren geleden nog een nobele onbekende, dan klinkt de naam sinds eind 2019 alsmaar luider. Ondanks de enigszins ongelukkige timing van de oprichting van Inwatec Benelux vlak voor de coronapandemie rekenen inmiddels namelijk steeds meer industriële bedrijven voor de waterbehandeling van hun koeltorens en stoominstallaties op de producten en ondersteuning van het in oorsprong Duitse bedrijf. Een opmars die volgens CEO Michael Mümken en sales manager Jan Deetens nochtans met meer te maken heeft dan technologie alleen.

3haalhetmaximumrendementuitjeinstallatie.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
Drogestofmetingen verhogen rendement van slibverwerking

Het laten afvoeren en verbranden van slib, is door de jaren heen almaar duurder geworden. Dat zorgt ervoor dat afvalwaterzuiveringsbedrijven en de industrie het hele slibontwateringsproces zorgvuldiger onder de loep nemen. Elscolab profileert zich voor deze doelgroepen tot een adviserende partner.

sl240duoctnbiaisfix.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
Méér doen met hemelwater: nuttig en verplicht

In Vlaanderen is vanaf 2 oktober 2023 de nieuwe regeling rond de gewestelijke hemelwaterverordening van kracht. De verordening is opgesteld met het oog op een maximaal (her)gebruik van regenwater. De maatregelen die hiermee gepaard gaan, hebben voor allerlei gebouwen belangrijke consequenties. Samen met Jo Van den Bruele, Sales Benelux Cintropur bij Airwatec, lichten we de belangrijkste zaken toe.

wilo10916sewagepumpinstalledatpumpingstationproductinapplicationproductpicture1.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
Sterkere focus op industrie bij Tumar

Tumar kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. Het Oost-Vlaamse bedrijf, dat onlangs werd overgenomen door Wilo, wil bewijzen dat het meer is dan een leverancier van pompstations. Het haalde onlangs het VCA**-certificaat binnen en werkt efficiënter sinds de ingebruikname van een nieuw softwareprogramma.

jumo3.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
75 jaar geschiedenis en heel wat innovaties voor 2023

JUMO is een familiebedrijf dat in 2023 zijn 75ste verjaardag viert. Ter gelegenheid hiervan wil het zijn diensten in de kijker zetten, die verder gaan dan enkel het leveren van componenten en sondes: JUMO biedt tevens complete hard- en softwareoplossingen aan op het gebied van sensoren en industriële automatiseringstechnologieën. Naast sensoren voor het meten van temperatuur, druk, niveau, debiet, vochtigheid en vloeistofanalyse, is JUMO een van de weinige ondernemingen die de hele piramide dekt van de industriële procesautomatisering, van sensor over registratie, bewaking en automatisering tot de Cloud. Dit jaar komt het bedrijf ook nog eens met heel wat innovaties.

ehglobalforum3.jpg

EVENT  
Aquarama 101 – september 2023
Hoe procesinstrumentarium duurzame ontwikkeling ondersteunt

Endress+Hauser, Zwitsers fabrikant van hoogtechnologische meetinstrumenten, bestaat zeventig jaar. Een jubileum dat eind juni met de nodige grandeur gevierd werd in (bijna-)thuisbasis Bazel. Zo’n duizend klanten en partners uit de hele wereld waren er te gast voor het Endress+Hauser Global Forum, een driedaags event met inspirerende en technische sessies, fabrieksbezoeken, een mini-vakbeurs en heel wat netwerkmogelijkheden. Onder de noemer Insights for Sustainable Decisions lag de nadruk vooral op een succesvolle en duurzame transformatie van de procesindustrie.

ecomondo23previewbezoekers.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 101 – september 2023
Ecomondo 2023: de ecologische transitie heeft zijn eigen ecosysteem

Van 7 tot en met 10 november as. vindt in het Italiaanse Rimini Expo Center de 26e editie van Ecomondo, de voornaamste Europese vakbeurs rond technologie voor circulaire economie, plaats. Blue Economy is één van de zes hoofdthema’s: van de water supply chain over de circulaire en gezondheidsbevorderende rol van water in het Bio Cities verhaal, tot de circulaire en regeneratieve aspecten van Blue Economy.

202111031442aquatechaquatechconnectlrflorisheuer1259.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 101 – september 2023
Aquatech Amsterdam 2023

Aquatech is ’s werelds toonaangevende vakbeurs voor proces-, drink- en afvalwater! Op Aquatech Amsterdam kunt u meer dan 20.000 waterprofessionals van over de hele wereld ontmoeten in de avontuurlijke stad Amsterdam. Van 6 tot 9 november kunt u uw kennis uitbreiden, nieuwe technologieën en start-ups ontdekken en bestaande en nieuwe klanten ontmoeten.

04nurionahi.jpg

PODCAST  
Aquarama 101 – september 2023
Genoeg geloosd. Is industrieel waterhergebruik de nieuwe norm?

Waterschaarste. In Europese landen was het lange tijd een onzichtbaar, maar daarom niet onbestaand, fenomeen. Pas de laatste jaren groeit onder invloed van de klimaatwijziging het besef dat onze drinkwaterlevering in gevaar is en er anders met water – én afvalwater – omgesprongen moet worden. België is alvast internationale voorloper inzake (industrieel) waterhergebruik. Maar hoe komt dat precies? En welke randvoorwaarden bepalen het welslagen van een project? Dat vroegen we in de allereerste Aquarama podcast aan Michel Danau, sales director bij Veolia Water Technologies.

sanipumpvx50productpictureprint1.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 100 – juni 2023
Sanipump VX 50-pompen verrijken assortiment van SFA Benelux

Dompelpompen die geschikt zijn voor het oppompen van regenwater, grijs water én zwart water: zo bestaan er niet al te veel. Met het Sanipump VX 50-assortiment vult SFA Benelux die lacune in. De hoogwaardige pompen zijn compatibel met pompschachten uit kunststof en met prefab betonschachten. De installateur kan zich laten bijstaan door de engineering-dienst van SFA om het juiste type te kiezen en alle specificaties tot na de komma te laten berekenen.

rietland1.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Is alternatief groendakconcept een win-win-win?

In 2017 werd bij Argex bij wijze van pilootproject de allereerste Rietland Phytoparking geplaatst. Vijf jaar later is het concept, dat voorziet in een parkeerplaats met daaronder een belucht waterzuiveringssysteem, een vaste waarde in het aanbod van Rietland. Ondertussen rijpte echter ook een nieuw idee. Zou een alternatief groendak met oeverplanten namelijk geen meerwaarde kunnen betekenen voor zowel biodiversiteit als water en energie? Een vraagstuk waarvoor Argex opnieuw met veel plezier zijn gebouwen in Kruibeke leende.