beeld1dewatertorenfeluykreegeencoating.jpg

PROJECT  
Aquarama 94 – december 2021
Nieuwe coating biedt betere betonbescherming

Master Builders Solutions heeft een nieuwe coating op de markt gebracht om afvalwaterreservoirs te beschermen tegen zeer agressief afvalwater. Het gaat om de MasterSeal 7000 CR die een specifieke chemische weerstand biedt tegen hoge concentraties van biogeen zwavelzuur. De coating combineert scheuroverbrugging met een zeer hoge chemische resistentie.

beeld2pidpawilmeerbedrijvenhelpencopyrightkoenbroos.jpg

PROJECT  
Aquarama 94 – december 2021
Pidpa, waterpartner voor bedrijven en gemeenten

Waterbedrijf Pidpa begeleidt vandaag meer en meer bedrijven bij het beheer (zuiveren, recycleren, …) van hun waterstromen. Dat vertelt Maarten Debusschere, Sales Manager bij Pidpa.

vagfoto.jpg

PROJECT  
Aquarama 94 – december 2021
Kleppen van VAG Group scoren internationaal

In 2022 viert VAG Group de 150ste verjaardag. Het zegt wel iets over de status die deze producent van onder meer vlinderkleppen mettertijd heeft verworven. Ook internationaal liggen de oplossingen van de Duitse fabrikant goed in de markt.


Aquarama 2022 rectangle
m500allt06.jpg

PROJECT  
Aquarama 94 – december 2021
Rento start sterk met lastoestellen voor kunststoffen

Het lassen van kunststoffen is een specialisatie die de juiste apparatuur, expertise én service vergt. Dat zijn meteen ook de drie troeven waar Rento over beschikt. De recent opgestarte onderneming van Filip Van Bael, Derk van Asselt en Koen van Baarle nam vanuit Heist-op-den-Berg meteen een vliegende start en leverde al een gerichte oplossing voor leidingwerken in functie van de Oosterweelverbinding.

arconvertedluc5_1.jpg

PROJECT  
Aquarama 94 – december 2021
Colruyt Group onderzoekt decentrale waterzuivering

Onlangs nam Colruyt Group hun nieuwe waterzuiveringsinstallatie op hun distributiecentrum Dassenveld in gebruik ((is het mogelijk om online hier een link te leggen naar het vorige artikel hierover?)). Na de grote stromen kijkt Colruyt Group ook naar het zuiveren van water op winkelschaal, m.a.w. kleiner en decentraal, op winkelschaal. Er zijn meer dan 500 Colruyt-filialen, OKays, Dreamlands,… “Daar gaat het om volumes van minder dan duizend liter drinkwater per dag”, zegt Lize Linclau, R&D-projectingenieur water. Zij leidt dit project bij Colruyt Group.

enviro01.jpg

PROJECT  
Aquarama 94 – december 2021
Afvalwaterzuiveringsinstallatie voor hoge concentraties zoutzuur

In Loon-Plage, in het industriegebied van de haven van Duinkerke (Frankrijk), exploiteert afvalverwerkingsspecialist Indaver een nieuwe fabriek. Onder de naam IndaChlor staat deze in voor de terugwinning van zoutzuur uit gechloreerde afvalstoffen van grootindustriële bedrijven, met als doel het zoutzuur vervolgens als schone secundaire grondstof aan de industrie terug te leveren. Zoutzuur is immers een essentiële grondstof voor diverse industriële productieprocessen.

productieb.jpg

PROJECT  
Aquarama 94 – december 2021
Duurzame oplossingen in glasvezelversterkte kunststof voor fabriek van chemicaliën

P-Trex steunt Aqua Ecologic bij de renovatie van een fabriek voor chemicaliën met een performante oplossing die bestand is tegen de meest corrosieve omstandigheden.

030wro.jpg

PROJECT  
Aquarama 94 – december 2021
Nieuwe ultrapuur waterinstallatie voor hogere productiecapaciteit microchips

Laptops, smartphones en spelcomputers … allemaal zijn ze afhankelijk van microchips. Niet verrassend dus dat de vraag naar microchips in januari 2021, mede vanwege het vele thuiswerken, een absoluut hoogtepunt kende. Om daaraan te blijven voldoen investeerden heel wat halfgeleiderfabrikanten de voorbije maanden in uitbreidingen en capaciteitsvergrotingen. Een stap die onmogelijk gerealiseerd kan worden zonder extra productiecapaciteit voor ultrapuur water.

debrabandere6.jpg

PROJECT  
Aquarama 94 – december 2021
Blue Foot Membranes lanceert de MBR 2.0

Het gebruik van membraanbioreactoren is een techniek die al langer wordt toegepast voor industriële afvalwaterzuivering. In samenwerking met VITO creëerde Blue Foot Membranes een nieuwe versie van deze technologie, die vooral berust op de constructie van betere, onbreekbare filters. “Het systeem bewijst nu al zijn nut in de industriële wereld en kan ook voor RWZI’s (municipale rioolwaterzuiveringsinstallaties) een toegevoegde waarde betekenen”, vertelt Stephan van Hoof van het bedrijf uit Lommel.

rietlandugent02.jpg

PROJECT  
Aquarama 94 – december 2021
Rietland realiseert vraaggestuurde afvalwaterzuivering voor UGent

Wie in stedelijk gebied acties wil ondernemen om afvalwater beter te benutten en beheren, ziet zich geconfronteerd met een bijzondere impasse. In België is het namelijk niet toegelaten om gezuiverd afvalwater in de bodem te laten infiltreren, noch om het via de regenwater- of vuilwaterafvoer te laten afvloeien. De Universiteit Gent gooit het daarom over een andere boeg en zet gezuiverd afvalwater in voor toiletspoeling.

beeld1pilootopstellingvoorhergebruikvanrwziwateruitantwerpeninsamenwerkingmetaquafinfrederikbeyensfotograaf.jpg

PROJECT  
Aquarama 94 – december 2021
water-link brengt koelwater naar zijn klanten

De Antwerpse watermaatschappij water-link gaat een hybride brakwaterfabriek bouwen in Oelegem om water uit het Albertkanaal te zuiveren tot koelwater. De fabriek zal tot 50.000 kubieke meter koelwater per dag produceren. Vanaf 2026 kunnen de bedrijven in de Antwerpse haven met koelwater bediend worden.

aq94prokaeserfoto1.jpg

PROJECT  
Aquarama 94 – december 2021
Schroefblowers Kaeser optimaliseren energiebeheer RWZI Aartselaar

Duurzaam assetbeheer is een thema dat bij Aquafin altijd al hoog op de agenda stond en de laatste jaren nog aan belang wint. Bij verbeteringen van bestaande rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) krijgt dit aspect dus terecht veel aandacht. Op basis van het door studiebureau Antea Group opgestelde lastenboek, koos aannemer Trevi bij de optimalisatie van de RWZI in Aartselaar voor zes schroefblowers van Kaeser. Die zijn medio september in gebruik genomen en oogstten meteen heel wat bewondering.