16/08/2023
Technisch profiel
EAZER Technics
Alle regio's
Artikels
PRODUCTSPOT
Aquarama 101 – september 2023
Enorme efficiëntiesprong in akoestische lekdetectie
Naar schatting 57 miljoen m3 drinkwater ging er volgens de Drinkwaterbalans van de VMM in 2021 uit het Vlaamse drinkwaternet verloren. Dat komt overeen met een gemiddelde ILI of Infrastructure Leakage Index van pakweg 1,1. Weliswaar geen dramatische cijfers in vergelijking met de rest van Europa, maar toch nog ver verwijderd van de maximale ILI van 0,5 die volgens de Blue Deal tegen 2025 bereikt zou moeten worden. Met de nieuwe LeakNavigator software van Ovarro kan Evodis drinkwaterbedrijven helpen om hun lekdetectie te optimaliseren en bijgevolg zowel de lekverliezen zelf als de bijbehorende energieverliezen te beperken.
PRODUCTSPOT
Aquarama 101 – september 2023
Ionenwisselaars bieden oplossing tegen PFAS-verontreiniging
Het voorbije jaar was er in ons land veel verontwaardiging over de overal opduikende ‘haarden’ van PFAS-verontreiniging. Met de ionenwisselaars van Lanxess, biedt Caldic hiervoor een relevante oplossing.
PRODUCTSPOT
Aquarama 101 – september 2023
Kostenefficiënte pH-neutralisatie op basis van calciumcarbonaat
Wie zure afvalwaterstromen wil neutraliseren, heeft traditioneel keuze uit verschillende oplossingen. Maar terwijl natriumhydroxide omwille van fluctuerende prijzen en de verscherpte aandacht voor veiligheid en CO2-uitstoot stilaan van het hoogste schavot dreigt af te glijden, worden voorheen versmaadde alternatieven steeds verder geoptimaliseerd. Zo lanceerde Zwitsers producent Omya een snelwerkende oplossing op basis van calciumcarbonaat, sinds kort verkrijgbaar bij Brenntag.
PROJECT
Aquarama 101 – september 2023
Geoptimaliseerd doseerprogramma voor koelcircuits zetmeelfabriek
Een historische fabriek in het centrum van de stad … het is op z’n minst een uitdaging te noemen. Zo moet ook de Tereos zetmeel- en suikerfabriek in Aalst – opgericht in 1873 en in de volksmond ‘Den Amylum’ genoemd – de verontreiniging via water en lucht zoveel mogelijk beperken. Met twintig koeltorens, verdeeld over zes koelcircuits, en suppletiewater met hoge concentraties COD vroeg dat om gespecialiseerde ondersteuning. Die vond Tereos bij Clarflok.
PROJECT
Aquarama 101 – september 2023
Optimalisatie van de overstort van Paruck in Brussel
De overstort van Paruck onder het Saincteletteplein in Brussel is een essentiële veiligheidsklep in het rioleringsnetwerk wanneer de opvang van regenwater bij de opvang van afvalwater wordt gevoegd. De overstort van Paruck is een bijzonder gevoelig punt omdat het zich op het raakvlak bevindt van het gemeentelijke netwerk en het gewestelijke netwerk, evenals de natuurlijke omgeving die gevormd wordt door de Zenne en het kanaal Brussel-Charleroi, die allemaal beheerd worden door verschillende operatoren. De kleinste verandering in een van de afvoerkanalen heeft een impact op alle andere. Om de impact op de natuurlijke omgeving te beperken, heeft VIVAQUA 3D EAU de opdracht gegeven een gedetailleerde hydraulische studie uit te voeren om de verschillende mogelijke oplossingen te onderzoeken en hun impact te kwantificeren, alsook een analyse van de hydraulische fenomenen en de mogelijkheden om macroafval vast te houden voordat het in de Zenne en het kanaal wordt geloosd.
PROJECT
Aquarama 101 – september 2023
Zuivelproducent pompt nieuw leven in effluent RWZI
Zuivelcoöperatie Milcobel is niet ongevoelig voor de risico’s van waterschaarste. Vooral op de productiesite in Langemark, een regio waar de druk op het drinkwaternet gedurende de zomer al eens durft weg te vallen, kunnen traditionele bronnen de grote waterbehoefte niet altijd opvangen. In het kader van de Oproep Blue Deal Circulair Water hergebruik effluent zocht Milcobel daarom een oplossing bij de naastgelegen RWZI. Pantarein Water zorgt er minstens de komende tien jaar voor dat dat effluent tot drinkwaterkwaliteit gezuiverd wordt.
PROJECT
Aquarama 101 – september 2023
Compacte regenwaterbehandeling voor bulkopslag
Terwijl de weinige resterende lege ruimte in Vlaanderen in sneltempo volgebouwd wordt, zijn bedrijven actief in de bulkopslag heer en meester in het vrijwaren van hun – weliswaar verharde – terreinen. Hoe meer oppervlakte onbebouwd blijft, hoe meer capaciteit er immers rest voor hun kernactiviteiten. Wanneer Novotec – sinds kort met vernieuwde website en logo – vorig jaar gecontacteerd werd om zuiveringsinstallaties te bouwen voor het regenwater dat op dergelijke opslagterreinen viel, was compactheid dan ook een van de centrale vereisten.
PROJECT
Aquarama 101 – september 2023
De koelinstallaties van Colruyt Group lopen op hemelwater
Het distributiecentrum in Dassenveld (Halle) is de grootste gekoelde site van Colruyt Group. Zowel de versproducten als de diepvriesproducten voor de winkels worden er gekoeld. Die koeling vergt water. Heel veel water. In de zomer, op de warmste dagen, slokt de verdampingscondensor tot 20 m3 per uur. Dat water komt nu vooral uit de eigen regenwaterbuffers van 9.500 m³.
PROJECT
Aquarama 101 – september 2023
De Watergroep kiest voor totaaloplossing in strijd tegen lekverlies
In het streven naar duurzaam waterbeheer en de strijd tegen lekverlies trekt De Watergroep resoluut de kaart van digitalisatie. De komende jaren levert Siemens daarvoor 400 gloednieuwe debiet- en druksensoren die zowel aan het centraal beheersplatform SIWA LeakPlus als aan de cloudomgeving van De Watergroep gekoppeld zullen worden, waar zelflerende datamodellen op hun beurt inzichten bieden om lekken sneller op te sporen en zelfs te voorspellen.
PROJECT
Aquarama 101 – september 2023
Razendsnelle renovatie biologische afvalwaterzuivering
In ideale omstandigheden kan een moderne afvalwaterzuivering volledig vanaf nul gebouwd worden, maar wanneer de tijd beperkt is, blijkt renovatie van de bestaande infrastructuur – hoewel onmiskenbaar complexer – vaak toch de geprefereerde piste. Zo ook bij Cosun Beet Company, een suikerfabriek in het Nederlandse Dinteloord, waar een beluchtingsbekken tussen twee productiecampagnes door volledig vernieuwd moest worden. Een project dat niet zonder onverwachte wendingen bleef.
PROJECT
Aquarama 101 – september 2023
PFAS testbank zoekt juiste oplossing voor elk PFAS-probleem
Sinds enkele jaren hebben we met PFAS een ‘nieuwe’ vijand nummer één. Meest recent nog kwam in augustus het nieuws dat zelfs de traditioneel ‘gezonde zeelucht’ met het goedje vervuild is, met als vermoedelijke oorzaak de aanwezigheid van PFAS in het water. Gelukkig werd in de waterzuivering inmiddels stevig geïnvesteerd in onderzoek naar en de ontwikkeling van technologieën voor het verwijderen van PFAS. Maar de ene technologie is de andere niet. Met een mobiele testbank begeleidt Waterleau industriële bedrijven naar dé oplossing voor hun specifiek PFAS-probleem.
PROJECT
Aquarama 101 – september 2023
Realtime monitoring van onbevaarbare waterlopen
Op 9 juni kondigde Antwerpen als eerste provincie het captatieverbod van 2023 af. Naast het permanent onttrekkingsverbod voor stroomgebieden van ecologisch zeer kwetsbare kleine beken mocht vanaf de daaropvolgende dag ook geen water meer onttrokken worden uit onbevaarbare waterlopen van tweede categorie. Omwille van de aanhoudende droogte waren de waterpeilen op diverse plekken immers onder de kritische laagwaterdrempel gezakt. Ook de VEGAPULS AIR 41 radarpeilmeter op een klein beekje aan de Misstraat in Berlaar gaf op dat moment een automatische alarmmelding.
PROJECT
Aquarama 101 – september 2023
Farmaceutische sector kiest voor koud geproduceerde WFI
In het streven naar een verlaagde CO2-uitstoot en energieverbruik wordt in de farmaceutische en cosmetische sector steeds vaker naar oplossingen voor koud, en bovenal koud geproduceerde, WFI (Water for Injection) gezocht. Dat was althans een van de vragen waarmee Belgisch multinational UCB voor haar nieuw gentherapieproject Genesis bij Hyline ging aankloppen. Bij een andere farmaceutische klant moest dan weer een bestaande WFI-loop geoptimaliseerd worden inzake zowel capaciteit en kwaliteit als energie-efficiëntie.
PROJECT
Aquarama 101 – september 2023
Herstel van de goede hydraulische werking
Het hydraulische herstelproject in Fossalon di Grado (UD) is van groot belang voor de regio. Het beoogt de goede werking van het bestaande hydraulische netwerk te waarborgen, met name wat betreft de opvang en afvoer van regen- en oppervlaktewater. Daartoe werd een verbeteringsoplossing in GVK (glasvezelversterkte kunststof) gekozen om de nodige sterkte en duurzaamheid te garanderen.
PROJECT
Aquarama 101 – september 2023
Betere slibindikking dankzij lysaatunit
Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Gut Großlappen in München werd het surplus slib oorspronkelijk statisch ingedikt, waarna het over een lengte van 300 m naar een anaerobe reactor gepompt en gehomogeniseerd werd. Omdat een te hoog aandeel droge stof gepaard ging met een te hoge drukopbouw voor de twee excenterpompen, werd het slib hiervoor tot maximum 5 à 6% DS ingedikt. Geen optimale situatie, waardoor de gemeentelijke RWZI in oktober 2020 op zoek ging naar een oplossing die kon leiden tot onder meer een lagere viscositeit van het slib en bijgevolg een gereduceerd energieverbruik, een hoger aandeel droge stof en een hogere biogasopbrengst.
PROJECT
Aquarama 101 – september 2023
Op zoek naar oplossingen om operationele kosten te drukken ?
BWT staat voor Best Water Technology; de firma ziet het dan ook als haar missie om steeds betere producten en diensten voor waterbehandeling te ontwikkelen. Ecologie en efficiëntie staan daarbij voorop: minder waterverbruik leidt tot minder uitstoot en een kleinere ecologische voetafdruk. Dat geldt niet alleen voor huishoudens, maar ook voor de industrie. Zo paste BWT recent een monitoringsysteem voor de waterkwaliteit van stoomketels toe.
REPORTAGE
Aquarama 101 – september 2023
Uw partner voor drinkwaterleidingen
Als aannemer of drinkwaterbeheerder weet u als geen ander dat werken aan het drinkwaternet nooit helemaal volgens plan verlopen. Grondwerken kunnen nu eenmaal de nodige verrassingen met zich meebrengen. In die onverwachte omstandigheden wilt u echter niet stil komen te staan. Daarom is het cruciaal om te werken met een leverancier die snel kan schakelen. Een partner zoals Pipelife.
REPORTAGE
Aquarama 101 – september 2023
Tankenbouwer kiest resoluut voor Europa
Ruim een jaar geleden verhuisde het hoofdkantoor van tankenbouwer Bio-Dynamics van Deinze naar Wielsbeke. In het nieuwe kantoorgebouw, tot in de puntjes afgewerkt, heeft elke afdeling nu niet alleen zijn eigen comfortabele plek, maar is er ook bewust gedacht aan samenkomst en ontspanning én blijft er nog voldoende ruimte over voor uitbreiding. Efficiëntie, sfeer en groei, dus. Precies wat commercieel directeur Stijn Verfaillie ook voor zijn bedrijf voor ogen heeft.
REPORTAGE
Aquarama 101 – september 2023
Onverwachte voorloper in waterhergebruik
België staat wereldwijd al enige tijd gekend als voorloper in industrieel waterhergebruik. Wat echter minder geweten is, is dat sommige van de echte pioniers zich in onverwachte hoek bevinden. Zo zetten heel wat Belgische tankcleaningbedrijven – een sector waarnaar vanuit milieuperspectief nochtans regelmatig met enige achterdocht gekeken wordt – zich vandaag al in om de waterkringloop te sluiten, en is er ook vanuit internationale hoek steeds meer interesse.
REPORTAGE
Aquarama 101 – september 2023
Minutieus maatwerk in waterbehandeling
Was Inwatec op de Belgische markt enkele jaren geleden nog een nobele onbekende, dan klinkt de naam sinds eind 2019 alsmaar luider. Ondanks de enigszins ongelukkige timing van de oprichting van Inwatec Benelux vlak voor de coronapandemie rekenen inmiddels namelijk steeds meer industriële bedrijven voor de waterbehandeling van hun koeltorens en stoominstallaties op de producten en ondersteuning van het in oorsprong Duitse bedrijf. Een opmars die volgens CEO Michael Mümken en sales manager Jan Deetens nochtans met meer te maken heeft dan technologie alleen.
REPORTAGE
Aquarama 101 – september 2023
Drogestofmetingen verhogen rendement van slibverwerking
Het laten afvoeren en verbranden van slib, is door de jaren heen almaar duurder geworden. Dat zorgt ervoor dat afvalwaterzuiveringsbedrijven en de industrie het hele slibontwateringsproces zorgvuldiger onder de loep nemen. Elscolab profileert zich voor deze doelgroepen tot een adviserende partner.