fotobijplaatsing.jpg

PROJECT  
Aquarama 103 – maart 2024
Atypische oplossing voor besproeiing De Schorre

Hoe pomp je water uit een vijver, verspreid je het over een sterk vertakt leidingnet en zorg je ervoor dat er ook op het verste tappunt nog voldoende druk aanwezig is, zonder dat de pompinstallatie zich effectief in het water bevindt? Dat is de vraag die men zich vorig jaar op Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom stelde. Het antwoord vonden ze, ondanks een openbare aanbesteding, nogal letterlijk om de hoek. Booms familiebedrijf EDO Pumps onderscheidt zich immers met de ontwikkeling van pompinstallaties op maat en doet niets liever dan zo’n vraagstukken van een antwoord te voorzien.

well11bearbeitetcmyk.jpg

PROJECT  
Aquarama 103 – maart 2024
Waterniveau en -druk betrouwbaar in beeld

Drinkwater, of het nu in een diepe put zit, bij de eindgebruiker uit de kraan komt of in een tank is opgeslagen, moet altijd zorgvuldig worden bewaakt. In de Mexicaanse stad Aguascalientes is een betrouwbare drinkwatervoorziening verzekerd. Daar zorgen VEGA sensoren voor.

unicefuni509536jospinbenekire.jpg

PROJECT  
Aquarama 103 – maart 2024
KSB-pompen zorgen voor euforie in Congolese vluchtelingenkampen

Continu over drinkwater kunnen beschikken: voor de doorsnee Europeaan is het de logica zelve, maar niet iedereen heeft dat geluk. In de vluchtelingenkampen in en rond Goma (Oost-Congo) was drinkwater tot juli 2023 een pure luxe. Dankzij het engagement van de Europese Unie en UNICEF zijn de leefomstandigheden in de kampen gevoelig verbeterd, waardoor er geen cholera-uitbraak meer is. KSB heeft hiervoor pompen, afsluiters en een stuurkast geleverd.


Aquarama trade fair 2024 rectangle
3ca92c19e64a492c9910b15f78c3c5c7.jpg

PROJECT  
Aquarama 103 – maart 2024
Maarkedal heeft goede ervaringen met Drainix®-systeem van Deschacht

Om de impact van droogte, hitte en wateroverlast te vermijden, beseffen almaar meer gemeenten en steden het belang van investeren in actief ontharden. Ook voor Maarkedal is dit al langer een aandachtspunt. De Oost-Vlaamse gemeente opteerde daarom om in de straat Kabuize waterdoorlatende verharding te voorzien. Bij Deschacht vond het met Drainix® het juiste product.

ermalbotola.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 103 – maart 2024
Composietmaterialen voor industrieel onderhoud: veiligheid en duurzaamheid verzekerd

De deelname van P-TREX aan Maintenance 2024 op 20/21 maart in Antwerp Expo vormt een concreet antwoord op de noden en uitdagingen waar maintenance professionals en resource managers dagelijks mee geconfronteerd worden. P-TREX heeft geavanceerde oplossingen die veiligheid, doeltreffendheid en duurzaamheid combineren voor industrieel onderhoud.

dsc6602.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 103 – maart 2024
Juiste pompkeuze is specialistenwerk

The war for talent. Geen enkel bedrijf in de watersector of industrie ontsnapt er nog aan. Terwijl uitdagingen groter en installaties complexer worden, lijken scherpe technische profielen net alsmaar schaarser. De bedrijven die alle technische kennis en kunde nog effectief in huis kunnen houden, zijn inmiddels op enkele handen te tellen. En dat betekent dat expertise elders gezocht moet worden. Bij Verder Liquids, bijvoorbeeld, dat zich de voorbije jaren van pompfabrikant en dozenschuiver tot ware kennispartij ontpopte.

209100804lnormalnonekopie.jpg

ONDERZOEK  
Aquarama 103 – maart 2024
Herbruikbare waterbronnen voor duurzame landbouw: veel uitdagingen, maar ook veel mogelijkheden

De afgelopen twee jaar onderzocht Flanders’ FOOD, in samenwerking met Inagro, Boerenbond, Vlakwa en de Universiteit Gent het potentieel van gezuiverd huishoudelijk afvalwater als alternatieve irrigatiebron voor vollegrondsgroenten. Tijdens het slotevent van het LA-traject op 26 januari werd het blikveld nog iets ruimer geopend en werden de belangrijkste uitdagingen – en mogelijke oplossingen – van alle waterhergebruik in de landbouw onder de loep genomen.

img2978.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 103 – maart 2024
Derde editie Techni-Mat strijkt neer in Gent

Op woensdag 15 en donderdag 16 mei vindt de derde editie van Techni-Mat plaats. De vakbeurs voor bouwprofessionals in de infra, ruwbouw en burgerlijke bouwkunde verhuist daarvoor van Kortrijk naar Gent, en hoopt op die manier nog meer bezoekers te bereiken. “Onze eerste twee edities waren nog in grote mate getekend door corona”, vertelt Gregory Olszewski, directeur van organisator The Fair Experts. “Met een nieuwe locatie, een nog efficiëntere standenindeling, een rijk gevuld randprogramma en extra netwerkmomenten willen we dat juk nu volledig van ons afwerpen.”

seijbelphotography8976.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 103 – maart 2024
Innovatie, samenwerking en kennisdeling tijdens Aqua Nederland 2024

Van 19 tot en met 21 maart 2024 vindt Aqua Nederland opnieuw plaats in Evenementenhal Gorinchem. Onder het overkoepelende thema ‘Samen Werken aan Water’ brengt het evenement ruim 6.500 bezoekers, 320 exposanten en 70 experts uit het uitgebreide kennisprogramma samen, waarmee het een cruciaal netwerkmoment faciliteert. Het evenement belooft een veelbelovende mix van innovatie, samenwerking en kennisdeling te worden in het licht van de actuele uitdagingen op het gebied van afvalwater, proceswater, drinkwater en stedelijk water & rioolbeheer.

pxl202310101254274582.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 102 – december 2023
Robuuste TSS-sensor voor opvolging waterkwaliteit

Sommige technologieën geven hun toepassingsgebied maar met mondjesmaat bloot. Zo bleek de ultrasone sensortechnologie op basis van backscattered echoes die in 2019-2020 aan SCK CEN ontwikkeld werd – oorspronkelijk louter met het oog op nucleaire toepassingen – de voorbije jaren ook uitermate geschikt voor diverse inline procesmetingen in de slibverwerking. Met de lancering van de Olpas Tentacle TSS worden vandaag ook toepassingen in open water en riolen en overstorten aan het lijstje toegevoegd.

20230621bredelhosemeteringtransfer0082.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 102 – december 2023
Introductie Bredel NR transportslangen voor algemene vloeistoftransport toepassingen 

Bredel slangenpompen heeft het assortiment slangen uitgebreid met de nieuwe en veelzijdige Bredel NR transportslang voor algemene vloeistoftransport toepassingen. De Bredel NR (Natuurlijk Rubber) transportslang kan worden gebruikt voor het verwerken van slib met een hoog gehalte aan vaste stoffen, afval van voedsel- en drankenproductie, en abrasieve slurries. Deze oplossing vormt een aanvulling op de al langer door Bredel slangenpompen geleverde Bredel NR doseerslang, ontworpen voor zwaardere werkzaamheden met een drukbereik tot 16 bar (232 psi).

img0821.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 102 – december 2023
AVK’s Hydropass als digitale waterlaadpaal

Wat als je standpijpen vervangt door een slim systeem voor afname van drink- en/of irrigatiewater? ACMO, een dochteronderneming van AVK, introduceerde in Italië deze baanbrekende innovatie. AVK Belgium werkt momenteel aan een concept dat voldoet aan de noden van de Belgische markt. Eind 2024 wil de onderneming dit product in ons land lanceren.

foto1_3.jpg

PROJECT  
Aquarama 102 – december 2023
Duitse watermaatschappij kiest voor ORP-sensor KROHNE

Na minder gunstige resultaten met een analoge ORP-meting, moest het Duitse ZWAG (Vereniging voor Watervoorziening en Afvalwaterbehandeling) op zoek naar een betere oplossing. Een zorgvuldige marktstudie deed de organisatie kiezen voor de SMARTPAT ORP 1590 van KROHNE.

aq102rietlandvelodroom1.jpg

PROJECT  
Aquarama 102 – december 2023
Vraaggestuurde afvalwaterzuivering voor Velodroom

Zolder heeft er sinds dit najaar een opmerkelijke piste bij. Naast het alom gekende autocircuit bouwden aannemersbedrijven Houben en Vanhout immers een gloednieuwe velodroom met UCI-gekeurde wielerpiste van 250 m. Het ontwerp van dbv architecten en B-juxta moet Limburg bovenaan op de kaart zetten van wielerminnend Vlaanderen, België en daarbuiten, maar biedt net zozeer ruimte aan heel wat andere sportievelingen. In de bosrijke omgeving vergde dat ook heel wat aandacht voor de waterhuishouding.

25202koenbroos.jpg

PROJECT  
Aquarama 102 – december 2023
Veilig, duurzaam en lekker kraanwater zonder desinfectie

Om klanten microbiologisch betrouwbaar kraanwater te kunnen voorschotelen, worden de zuiveringsprocessen in de Vlaamse drinkwaterproductie traditioneel afgesloten met een finale desinfectiestap. Bij Pidpa werd jarenlang zelfs voor een dubbele barrière van chloor- en UV-desinfectie gekozen. Sinds enkele jaren onderzoekt het integraal waterketenbedrijf echter de mogelijkheid om zonder die desinfectiestappen veilig, en tegelijk lekkerder en duurzamer drinkwater te produceren.

coastalwetlandcropped.jpg

PROJECT  
Aquarama 102 – december 2023
Aquatuur onderzoekt en demonstreert natuurgebaseerde oplossingen voor water(kwaliteit)tekorten

De klimaatverandering stelt ons voor nieuwe uitdagingen op vlak van water. We moeten op zoek naar oplossingen om ons watersysteem in zijn geheel klimaatrobuuster te maken. Aquatuur, een Interreg Vlaanderen-Nederland-project, onderzoekt de komende drie jaar hoe we natuurgebaseerde groenblauwe oplossingen (NGBO’s) kunnen inzetten om die uitdaging aan te pakken. Waterinnovator Simon De Paepe van VITO-Vlakwa geeft duiding over wat er gepland staat.

lcmsms.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 102 – december 2023
Normec Servaco BELAC-geaccrediteerd voor PFAS-analyses

Sinds de PFAS problematiek van de laatste maanden leerde iedereen in sneltempo wat PFAS zijn. Bij Normec Servaco zijn ze al langer heel goed vertrouwd met deze schadelijke stoffen. Het multidisciplinair laboratorium voor industriële analyses en onderzoek heeft veel expertise in de analyse van PFAS in afvalwater, oppervlaktewater, bodem en bodemslib.

cf4000.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 102 – december 2023
Service in Separation lost slibbehandelingsproblemen krachtig op

Een afvalwaterzuiveringsinstallatie die niet naar behoren werkt: daar word je niet bepaald vrolijk van. Service in Separation reageert gepast op dergelijke problemen. Het in Kapelle gevestigde bedrijf verhuurt oplossingen op langere of kortere termijn om het rendement van installaties te optimaliseren. Constructief overleg is daarbij een absolute prioriteit voor het team van algemeen directeur Henk Smal.

v178.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 102 – december 2023
Vink blijft inzetten op rol als adviserende groothandel

35.000 items op voorraad, snelle leveringen en vakkundig advies: het zijn maar enkele van de redenen waarom installateurs bij de aankoop van kunststofmaterialen overtuigd voor Vink kiezen. De speler uit Heist-op-den-Berg blijft ook in de waterbehandelingsmarkt een belangrijke referentie, met totaaloplossingen die de realisatie van projecten vlotter doen gaan. Bart Van de Mosselaer, productmanager van de industrie-afdeling, doet de aanpak van Vink uit de doeken.

azulatisbijalpro.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 102 – december 2023
Azulatis wil meer over de grens kijken

Op de afgelopen editie van vakbeurs Pollutec in Lyon vulde Azulatis één van de geclusterde stands van Flanders Investment & Trade. Het waterbedrijf was er aanwezig omdat het meer buitenlandse klanten wil bedienen.

dewatergroepvilvoorderegenplussensoren.jpg

RESEARCH  
Aquarama 102 – december 2023
Eerste ‘Regenplus’-sensoren geven inzicht in waterpeil van regenwaterputten

Onlangs startte De Watergroep – i.s.m. een aantal partners – de eerste testen met een reeks sensoren van RegenPlus. De technologie van RegenPlus gebruikt informatie over de inhoud van regenwaterputten om beter voorbereid te zijn op hevige regenval en langdurige droogte. “Zeer nuttige informatie voor ons als waterbedrijf om te anticiperen op het piekverbruik van drinkwater,” aldus Kathleen De Schepper, woordvoerder van De Watergroep.