fotoksbmultitecpomp.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 99 – maart 2023
Meertraps centrifugaalpompen van KSB ook geschikt voor drinkwater

Voor het verpompen van drinkwater zijn robuuste pompen nodig die een hoog debiet aankunnen. De Multitec van KSB beantwoordt integraal aan die verwachtingen. “Deze pompen, die hun meerwaarde al ettelijke keren hebben bewezen, vallen dan ook goed in de smaak bij nationale en internationale drinkwaterbedrijven”, weet Jan Van Laer van KSB.

2hcmavarel.jpg

PROJECT  
Aquarama 99 – maart 2023
Energie-efficiënt en beproefd

INVENT gebruikt het voorbeeld van een fabrikant van papier- en kartonproducten voor de papierindustrie om aan te tonen dat zij de ideale oplossing voor afvalwaterzuivering in huis hebben in deze activiteitensector.

img0028.jpg

PROJECT  
Aquarama 99 – maart 2023
VEGAPULS C21 bewijst zijn nut bij de behandeling van afvalwater in België

Waals-Brabant is qua oppervlakte de kleinste provincie van België en qua bevolking de op één na kleinste. Daarom is een aangepast afvalwaterbeheersysteem nodig, waarin VEGA sensoren een bijzondere rol spelen.


Aquaram trade fair rectangle
whatsappimage20220907at101424.jpg

PROJECT  
Aquarama 99 – maart 2023
Leidingen van Deschacht cruciaal voor nieuwe RWZI van Aquafin

Aquafin is volop bezig met de bouw van een nieuw RWZI-station in Aartselaar. Daarvoor deed het een beroep op Mols Contractors, dat bij Deschacht aanklopte voor de levering van HDPE-leidingen. Het project is een Vlaamse primeur, want het is de eerste keer dat een waterzuivering ook micropolluenten uit het water zal verwijderen.

gettyimages1130618515.jpg

PROJECT  
Aquarama 99 – maart 2023
Verbeterd automatiseringsplatform zet efficiënte waterzuiveringstechnologie verder op punt

Met Nereda introduceerde adviesbureau Royal HaskoningDHV enkele jaren geleden een nieuwe waterzuiveringstechnologie om het energieverbruik van zowel industriële als publieke rioolwaterzuiveringsinstallaties te beperken en tegelijk de snelheid en efficiëntie op te voeren. Dankzij een verregaande samenwerking met voorkeursleverancier en Water Company of the Year 2022 Schneider Electric worden die ambities vandaag ook op het niveau van de automatisering waargemaakt.

lechlerpgeneralindustrytankcleaningnozzles01.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 99 – maart 2023
Waterkracht op z’n sterkst

Schijnbaar onbeduidend, doch opmerkelijk impactvol. De woorden zijn perfect van toepassing op sproeikoppen. De juiste nozzle, zoals dat in het mooi Engels heet, levert immers een belangrijke bijdrage aan de efficiëntie, de duurzaamheid en de snelheid van een brede waaier aan processen in onder meer de industrie en de waterzuivering. Met een portfolio van meer dan 45.000 verschillende sproeikoppen heeft het Duitse Lechler voor elk vraagstuk wel een geschikte oplossing. Op vlak van tankreiniging draagt het bedrijf zelfs het predicaat ‘marktleider’.


Pollutec 2023
kiwa5.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 99 – maart 2023
KIWA-keuring verruimt Nederlands groeipotentieel voor CGK

Het gaat goed met CGK. De fabrikant van oplossingen voor bescherming van mens, milieu en infrastructuur is sinds november 2022 de trotse bezitter van het KIWA-certificaat voor opslagtanks in PE en PP. Bovendien verruimt het assortiment verder dankzij partnerships met Pro-Do-Mix (Italië) en IUT (Duitsland). Businessunitmanager Stijn Dely licht een en ander toe.

beeld1mbbrbiofilmreactorvoordebiologischezuiveringvanwaterenafvalwater.jpg

RESEARCH  
Aquarama 99 – maart 2023
PFAS -afbrekende micro-organismen in de maak

Op de KU Leuven (Campus De Nayer) in Sint-Katelijne-Waver worden momenteel nieuwe technieken ontwikkeld om PFAS in waterstromen af te breken. Daardoor kunnen waterzuiveringsinstallaties makkelijker hun werk doen. Naast (elektro-)chemische technieken, wordt er samengewerkt met de Universiteit van Oxford voor de ontwikkeling van PFAS-afbrekende micro-organismen door de introductie van specifieke genen. We praten met professor Raf Dewil, verbonden aan het Departement Chemische Ingenieurstechnieken van de KU Leuven.

wilgenproject5dewilgenhebbentijdensdezomergeenlastvandedroogte.jpg

RESEARCH  
Aquarama 99 – maart 2023
Wilgenproject sleept award in de wacht

De West-Vlaamse drinkwatermaatschappij Aquaduin heeft de Blue Innovation Captain-award in de wacht gesleept tijdens de Blue Innovation Party in Antwerpen met het innovatieve afvalwaterbehandelingsproject met wilgen. Met de Blue Innovation Awards plaatst De Blauwe Cluster innovatieve projecten, producten en diensten in de blauwe economie in de schijnwerpers. Emmanuel Van Houtte, directeur bij Aquaduin, geeft meer toelichting.

seijbelphotography1219.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 99 – maart 2023
‘Samen werken aan water’ staat centraal aankomende maart tijdens programma vakbeurs Aqua Nederland met 50+ sprekers

GORINCHEM – Met de huidige uitdagen op het gebied van afvalwater, proceswater, drinkwater en stedelijk water is het van groot belang om samen te komen met de sector. Aqua Nederland vormt op 21, 22 en 23 maart in Evenementenhal Gorinchem hét moment voor de Nederlandse watersector. Hier worden krachten gebundeld om een verschil te maken en actuele waterproblematiek aan te pakken. Aqua Nederland faciliteert met ruim 300 exposanten en een omvangrijk kennisprogramma met 50+ sprekers een belangrijk netwerkmoment voor de sector.

kontor2022.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 98 – december 2022
Hoogwaardige kunststof plunjerkraan voor huishoudelijke watermeteropstelling

Ter vervanging van loodhoudende en messing afsluiters zijn waterdistributiebedrijven vandaag volop op zoek naar kunststof alternatieven. Isiflo BV, de Nederlandse tak van het Noorse Isiflo, ontwikkelde daartoe een hoogwaardige kunststof plunjerkraan specifiek voor de Belgische markt. Het product werd getest en goedgekeurd volgens T.V./017/3-I en T.V./018/1-D, maar ging meteen ook een stapje verder om zowel materiaal als onderhoud en energie te beperken.

omyaneutramaxxpictureenhanced.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 98 – december 2022
Stabiele kalkmelk voor neutralisatie afvalwater

Nu natriumhydroxide opnieuw schaarser en bijgevolg duurder wordt, zijn heel wat bedrijven op zoek naar een volwaardig alternatief om afvalwater met een lage pH te neutraliseren of zware metalen uit industrieel afvalwater te verwijderen. Sinds vorig jaar biedt Brenntag daarvoor Neutramaxx 45 aan, een hoogreactieve en stabiele kalkmelk van Zwitsers producent Omya, die quasi volledig met de gekende operationele tekortkomingen van kalkmelk breekt.