beeld4hetdalisysteemwerdsuccesvolgetestopeenleidingsectievanfarysdiesindsenkelejarenbuitendienstisgesteld_1.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 91 – maart 2021
Nieuw monitoringsysteem voor waterlekken

Vigotec en Fluves hebben voor FARYS een baanbrekend glasvezel-gebaseerd lek- en intrusiedetectiesysteem ontwikkeld, genaamd ‘Distributed Acoustics for Leak & Intrusion’ (DALI). Het systeem wordt momenteel al ingezet bij FARYS, na een succesvolle testcase. Met dit systeem wil het waterbedrijf, onder andere, grote schade door lekken in het transportnet, zoals destijds in Sint-Pieters-Leeuw en Dilbeek, voorkomen.

avecominedehandschutter01.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 91 – maart 2021
Van nevenstroom naar commerciële meerwaarde

In de nevenstromen van de voedingsindustrie zit nog heel wat potentieel. Processtromen die vandaag als afvalwater behandeld en vervolgens geloosd worden, kunnen mits de juiste verwerking immers nuttige eiwitten of zelfs complexere grondstoffen opleveren. Mogelijke toepassingen daarvoor zijn er voldoende, net als, bijgevolg, marktwaarde.

1_23.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 91 – maart 2021
Slangenpompen van Watson-Marlow en Bredel onder één dak

“Op 1 januari 2021 neemt Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG) de directe verkoop, ondersteuning en service van de industriële Bredel slangenpompen over”. Een fait divers dat zomaar zou kunnen passeren als een kort nieuwsberichtje, maar er steekt heel wat meer achter. Dat verdient een toelichting.


Grundfos rectangle april 2021
hetrockfowwaterbufferingsysteem4.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 91 – maart 2021
Eindhoven test met steenwol als regenwaterbuffer

In de Eindhovense wijk Strijp wordt op dit moment de Hastelweg klimaatbestendig en waterrobuust gemaakt. Het oude rioleringsstelsel wordt omgevormd naar een gescheiden stelsel met een vuilwaterriool en een hemelwaterriool. Tegelijkertijd wordt in deze straat een waterberging gerealiseerd met steenwol die tot 60 mm regenwater kan bergen bij piekbelasting. Die moet de riolering ontlasten, alsook voor minder water op straat zorgen.

1_20.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 90 – december 2020
Hyperclassic-meng- en beluchtingssysteem voor de zwaarste toepassingen

Bij water- en afvalwaterzuivering worden doorgaans meerdere processtappen toegepast, waarbij het biologische stadium het hart van de plant vormt. Hier worden koolstof- en stikstofverbindingen biologisch afgebroken. De basis voor dit proces is het effectief mengen én efficiënt transporteren van zuurstof zodat de biologisch actieve bacteriën hun werk kunnen doen.

cgi01_1.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 90 – december 2020
Drie essentiële vaardigheden voor post-corona bedrijfsvoering

Het jaar 2020 zal voor altijd te boek staan als het jaar waarin een wereldwijde pandemie ons persoonlijke en professionele leven overhoop gooide. Deze uitdagingen het hoofd bieden, vergt veerkracht en flexibiliteit. Om alvast op professioneel vlak doorheen de gevolgen van de coronacrisis te navigeren, definieerde IT en business consultancy bedrijf CGI drie essentiële organisatorische vaardigheden.


Siemens rectangle april 2021
1a_11.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 90 – december 2020
Beter voorkomen dan genezen

Onderhoud van pompen kan zwaar doorwegen op de bedrijfskosten, en al zeker in uitdagende toepassingen waar absolute betrouwbaarheid zwaar doorweegt. Het resultaat laat zich raden. Onder het mom van “beter eens te veel dan te weinig onderhoud plannen” worden er overbodige én kostelijke interventies uitgevoerd. Om dit te vermijden, heeft KSB de KSB Guard ontwikkeld: een smart tool voor pompcontrole vanop afstand.

ecobeton1_1.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 90 – december 2020
Al 110 jaar inzet voor een efficiënt waterbeheer

Begin september vierde ecobeton water technologies NV een bijzondere verjaardag. 110 jaren staan er sindsdien op de teller, al is dat voor het bedrijf allerminst een reden om het rustiger aan te doen. “Covid-19 heeft ons geleerd dat we uitdagingen aankunnen die we nooit voor mogelijk hielden”, liet gedelegeerd bestuurder Hilde Cuykx optekenen. Die weer- en wendbaarheid wordt ook na 110 jaar onverminderd ingezet om huidige hydrologische uitdagingen het hoofd te bieden.

01.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 89 – september 2020
Circulaire waterzuivering als dienstverlening

Waterhergebruik staat bij steeds meer bedrijven en industriële partners op de radar. De voordelen voor milieu en portemonnee lijken op het eerste zicht immers vanzelfsprekend. En toch is de stap naar investeren in heel wat gevallen nog te groot.


Vega rectangle maart 2021
evdemininstallatie.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 89 – september 2020
Vacuümverdamping vervangt fysicochemische zuivering

Stond afvalwater traditioneel voor heel wat bedrijven te boek als een kostenpost, dan is het tij vandaag in diverse sectoren aan het keren. Ook Duco, fabrikant van ventilatie- en zonweringsystemen, koos er onlangs voor om zijn afvalwaterbeheer

elscolab2.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 89 – september 2020
Kwaliteitsborging op ultrazuiver water

In verschillende bedrijfstakken worden steeds hogere eisen gesteld aan de zuiverheid van het proceswater. Dit is onder meer het geval bij fabrikanten van energie, farmaceutische producten en halfgeleiders. Wordt niet de gevraagde kwaliteit gehaald,

projet11.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 89 – september 2020
Sanering door niet-collectieve UV-desinfectie

Het nut van UV-desinfectieapparatuur is tweeledig: het in stand houden van alle natuurlijke hulpbronnen door het risico op vervuiling te beperken en drinkwater besparen. Dit artikel legt het gebruik van UV-reactoren uit om afvalwater te