aq104isiflohr1.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 104 – juni 2024
Een kijkje achter de schermen van kunststof afsluiters en systeemoplossingen

Met de alsmaar dwingendere vraag naar loodvrije installaties, is kunststof bij waterdistributiebedrijven sinds enkele jaren stevig terrein aan het winnen. In lijn met de jarenlange traditie van klantspecifieke componenten en systeemoplossingen voor gas- en waterbedrijven, sprong Isiflo B.V. al vroeg op die kar. En daar zit voorlopig nog geen rem op. Op het hoofdkantoor in Duiven bij Arnhem wordt immers stevig en aanhoudend geïnvesteerd in zowel onderzoek en ontwikkeling als duurzame productiecapaciteit. Samen met managing director Josip Lukič mochten we onlangs een kijkje in de keuken nemen.

ermalbotola.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 103 – maart 2024
Composietmaterialen voor industrieel onderhoud: veiligheid en duurzaamheid verzekerd

De deelname van P-TREX aan Maintenance 2024 op 20/21 maart in Antwerp Expo vormt een concreet antwoord op de noden en uitdagingen waar maintenance professionals en resource managers dagelijks mee geconfronteerd worden. P-TREX heeft geavanceerde oplossingen die veiligheid, doeltreffendheid en duurzaamheid combineren voor industrieel onderhoud.

dsc6602.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 103 – maart 2024
Juiste pompkeuze is specialistenwerk

The war for talent. Geen enkel bedrijf in de watersector of industrie ontsnapt er nog aan. Terwijl uitdagingen groter en installaties complexer worden, lijken scherpe technische profielen net alsmaar schaarser. De bedrijven die alle technische kennis en kunde nog effectief in huis kunnen houden, zijn inmiddels op enkele handen te tellen. En dat betekent dat expertise elders gezocht moet worden. Bij Verder Liquids, bijvoorbeeld, dat zich de voorbije jaren van pompfabrikant en dozenschuiver tot ware kennispartij ontpopte.


Aquarama trade fair 2024 rectangle
lcmsms.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 102 – december 2023
Normec Servaco BELAC-geaccrediteerd voor PFAS-analyses

Sinds de PFAS problematiek van de laatste maanden leerde iedereen in sneltempo wat PFAS zijn. Bij Normec Servaco zijn ze al langer heel goed vertrouwd met deze schadelijke stoffen. Het multidisciplinair laboratorium voor industriële analyses en onderzoek heeft veel expertise in de analyse van PFAS in afvalwater, oppervlaktewater, bodem en bodemslib.

cf4000.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 102 – december 2023
Service in Separation lost slibbehandelingsproblemen krachtig op

Een afvalwaterzuiveringsinstallatie die niet naar behoren werkt: daar word je niet bepaald vrolijk van. Service in Separation reageert gepast op dergelijke problemen. Het in Kapelle gevestigde bedrijf verhuurt oplossingen op langere of kortere termijn om het rendement van installaties te optimaliseren. Constructief overleg is daarbij een absolute prioriteit voor het team van algemeen directeur Henk Smal.

v178.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 102 – december 2023
Vink blijft inzetten op rol als adviserende groothandel

35.000 items op voorraad, snelle leveringen en vakkundig advies: het zijn maar enkele van de redenen waarom installateurs bij de aankoop van kunststofmaterialen overtuigd voor Vink kiezen. De speler uit Heist-op-den-Berg blijft ook in de waterbehandelingsmarkt een belangrijke referentie, met totaaloplossingen die de realisatie van projecten vlotter doen gaan. Bart Van de Mosselaer, productmanager van de industrie-afdeling, doet de aanpak van Vink uit de doeken.

azulatisbijalpro.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 102 – december 2023
Azulatis wil meer over de grens kijken

Op de afgelopen editie van vakbeurs Pollutec in Lyon vulde Azulatis één van de geclusterde stands van Flanders Investment & Trade. Het waterbedrijf was er aanwezig omdat het meer buitenlandse klanten wil bedienen.

kraanwagen.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
Uw partner voor drinkwaterleidingen

Als aannemer of drinkwaterbeheerder weet u als geen ander dat werken aan het drinkwaternet nooit helemaal volgens plan verlopen. Grondwerken kunnen nu eenmaal de nodige verrassingen met zich meebrengen. In die onverwachte omstandigheden wilt u echter niet stil komen te staan. Daarom is het cruciaal om te werken met een leverancier die snel kan schakelen. Een partner zoals Pipelife.

biod2.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
Tankenbouwer kiest resoluut voor Europa

Ruim een jaar geleden verhuisde het hoofdkantoor van tankenbouwer Bio-Dynamics van Deinze naar Wielsbeke. In het nieuwe kantoorgebouw, tot in de puntjes afgewerkt, heeft elke afdeling nu niet alleen zijn eigen comfortabele plek, maar is er ook bewust gedacht aan samenkomst en ontspanning én blijft er nog voldoende ruimte over voor uitbreiding. Efficiëntie, sfeer en groei, dus. Precies wat commercieel directeur Stijn Verfaillie ook voor zijn bedrijf voor ogen heeft.

dji0082.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
Onverwachte voorloper in waterhergebruik

België staat wereldwijd al enige tijd gekend als voorloper in industrieel waterhergebruik. Wat echter minder geweten is, is dat sommige van de echte pioniers zich in onverwachte hoek bevinden. Zo zetten heel wat Belgische tankcleaningbedrijven – een sector waarnaar vanuit milieuperspectief nochtans regelmatig met enige achterdocht gekeken wordt – zich vandaag al in om de waterkringloop te sluiten, en is er ook vanuit internationale hoek steeds meer interesse.

web1638.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
Minutieus maatwerk in waterbehandeling

Was Inwatec op de Belgische markt enkele jaren geleden nog een nobele onbekende, dan klinkt de naam sinds eind 2019 alsmaar luider. Ondanks de enigszins ongelukkige timing van de oprichting van Inwatec Benelux vlak voor de coronapandemie rekenen inmiddels namelijk steeds meer industriële bedrijven voor de waterbehandeling van hun koeltorens en stoominstallaties op de producten en ondersteuning van het in oorsprong Duitse bedrijf. Een opmars die volgens CEO Michael Mümken en sales manager Jan Deetens nochtans met meer te maken heeft dan technologie alleen.

3haalhetmaximumrendementuitjeinstallatie.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
Drogestofmetingen verhogen rendement van slibverwerking

Het laten afvoeren en verbranden van slib, is door de jaren heen almaar duurder geworden. Dat zorgt ervoor dat afvalwaterzuiveringsbedrijven en de industrie het hele slibontwateringsproces zorgvuldiger onder de loep nemen. Elscolab profileert zich voor deze doelgroepen tot een adviserende partner.

sl240duoctnbiaisfix.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
Méér doen met hemelwater: nuttig en verplicht

In Vlaanderen is vanaf 2 oktober 2023 de nieuwe regeling rond de gewestelijke hemelwaterverordening van kracht. De verordening is opgesteld met het oog op een maximaal (her)gebruik van regenwater. De maatregelen die hiermee gepaard gaan, hebben voor allerlei gebouwen belangrijke consequenties. Samen met Jo Van den Bruele, Sales Benelux Cintropur bij Airwatec, lichten we de belangrijkste zaken toe.

wilo10916sewagepumpinstalledatpumpingstationproductinapplicationproductpicture1.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
Sterkere focus op industrie bij Tumar

Tumar kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. Het Oost-Vlaamse bedrijf, dat onlangs werd overgenomen door Wilo, wil bewijzen dat het meer is dan een leverancier van pompstations. Het haalde onlangs het VCA**-certificaat binnen en werkt efficiënter sinds de ingebruikname van een nieuw softwareprogramma.

jumo3.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
75 jaar geschiedenis en heel wat innovaties voor 2023

JUMO is een familiebedrijf dat in 2023 zijn 75ste verjaardag viert. Ter gelegenheid hiervan wil het zijn diensten in de kijker zetten, die verder gaan dan enkel het leveren van componenten en sondes: JUMO biedt tevens complete hard- en softwareoplossingen aan op het gebied van sensoren en industriële automatiseringstechnologieën. Naast sensoren voor het meten van temperatuur, druk, niveau, debiet, vochtigheid en vloeistofanalyse, is JUMO een van de weinige ondernemingen die de hele piramide dekt van de industriële procesautomatisering, van sensor over registratie, bewaking en automatisering tot de Cloud. Dit jaar komt het bedrijf ook nog eens met heel wat innovaties.

compositiondulcolevel.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 100 – juni 2023
ProMinent wint Duitse innovatietrofee met slimme vernieuwingen

Een plaatsje bij de top 100 van meest innovatieve middelgrote bedrijven in Duitsland, is alleen voor de ‘happy few’ weggelegd. ProMinent kaapte deze onderscheiding weg dankzij het Dulconnex Platform. Deze online applicatie richt zich op de registratie en analyse van data van alle actieve doseerpompen, meet- en regelapparatuur en doseringssystemen die bij een klant aanwezig zijn. Daarnaast pakt het bedrijf uit met een ozongenerator voor hogere capaciteit.

johanerwin.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 100 – juni 2023
Van pomp tot oplossing

Johan Broekmans gaf zijn bedrijf in 2012 niet toevallig de naam Quality Pumps & Machines mee. Vanuit Lochristi voorziet de firma talloze ondernemingen uit de bouw, wegenbouw en waterwereld immers van hoogwaardige dieselaangedreven en elektrische pompen. Sinds de overname door de Nederlandse Van der Ende Group in 2021 wordt er echter ook al eens wat verder gekeken. Onder meer waterbehandeling en watermanagement komen zo in het vizier.

waw01.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 100 – juni 2023
Duurzame samenwerking voor debietmetingen

In 2017 bouwde Ekopak een waterbehandelingsinstallatie voor een industriële klant in de Gentse haven. Om alle instrumentatie in het bedrijf op elkaar af te stemmen, stond de klant erop dat debietmeters van een industrieel merk toegepast zouden worden. De keuze viel daarbij op KROHNE. Voor Ekopak was het een eerste kennismaking met de fabrikant van procesinstrumentatie, maar meteen ook de start van een duurzame samenwerking. Zes jaar later is KROHNE alvast dé geprefereerde partner voor debietmeters.

edopumpsfoto.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 100 – juni 2023
EDO Pumps kijkt uit naar versterking voor verdere groei

Een onderneming die zijn ‘robijnen’ jubileum mag vieren met de stichter nog als zaakvoerder aan boord: het is vrij uitzonderlijk. EDO Pumps speelde dat wel klaar en mag dit jaar zelfs 41 kaarsjes uitblazen. Dat doet stichter Erik De Doncker onder meer met dochter Inge, die dit jaar het team kwam versterken. “Onze klantgerichte oplossingsstrategie blijft goed scoren, nu hopen we een aantal nieuwe profielen te kunnen aanwerven om de markt nog beter te kunnen bedienen.”

lechlerpgeneralindustrytankcleaningnozzles01.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 99 – maart 2023
Waterkracht op z’n sterkst

Schijnbaar onbeduidend, doch opmerkelijk impactvol. De woorden zijn perfect van toepassing op sproeikoppen. De juiste nozzle, zoals dat in het mooi Engels heet, levert immers een belangrijke bijdrage aan de efficiëntie, de duurzaamheid en de snelheid van een brede waaier aan processen in onder meer de industrie en de waterzuivering. Met een portfolio van meer dan 45.000 verschillende sproeikoppen heeft het Duitse Lechler voor elk vraagstuk wel een geschikte oplossing. Op vlak van tankreiniging draagt het bedrijf zelfs het predicaat ‘marktleider’.

kiwa5.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 99 – maart 2023
KIWA-keuring verruimt Nederlands groeipotentieel voor CGK

Het gaat goed met CGK. De fabrikant van oplossingen voor bescherming van mens, milieu en infrastructuur is sinds november 2022 de trotse bezitter van het KIWA-certificaat voor opslagtanks in PE en PP. Bovendien verruimt het assortiment verder dankzij partnerships met Pro-Do-Mix (Italië) en IUT (Duitsland). Businessunitmanager Stijn Dely licht een en ander toe.