eaumega.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 95 – maart 2022
Uitdagingen en oplossingen voor water in utiliteiten

Van 11 tot 14 januari organiseerde de Unesco de virtuele conferentie EauMega 2022 over water, megasteden en een wereld in verandering. Xylem, de wereldspeler op het vlak van watertechniek steunde dit initiatief en organiseerde op 11 januari een rondetafel over hoe utiliteiten konden inspelen op toekomstige uitdagingen, zoals de klimaatverandering, een verouderende infastructuur, en betere prestaties, veiligheid en service.

beeld1detriouvvancintropur.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 95 – maart 2022
Airwatec biedt oplossingen voor hergebruik regenwater

Begin vorig jaar zijn de keuringsregels veranderd. Wie regenwater gebruikt moet dat in bepaalde gevallen – bijvoorbeeld voor douche – zuiveren tot drinkwaterkwaliteit. Dit wordt gecontroleerd in een nieuwe keuring: de keuring van de niet-aangesloten binneninstallatie. Waar het vroeger enkel een opmerking was bij de keuring indien er onbehandeld regenwater hergebruikt wordt voor bijvoorbeeld douche, leidt dit nu tot een niet-gebruiksconform attest. Er moet voor een zuiveringsinstallatie worden gekozen, al legt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) geen zuiveringstechniek op. Bij Airwatec, een fabrikant van lucht- en waterzuiveringssystemen uit Eupen, wordt UV-straling aangeraden om het regenwater bacteriologisch te steriliseren.

beeld4mrx5lte.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 94 – december 2021
Insys Icom heeft interessante projecten voor de waterindustrie

Insys Icom heeft een aantal interessante producten voor de waterindustrie. We sommen er enkele op, zoals de MRX- en MRO-series. Deze apparaten moeten voor veilige verbindingen in de waterindustrie zorgen.


Aquarama 2022 rectangle
2_13.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 94 – december 2021
Duidelijke meetgegevens essentiële stap in beter regenwaterbeheer

Wie nog twijfelde aan de dringende nood aan een beter (regen)waterbeheer werd afgelopen zomer eerder pijnlijk met de urgentie geconfronteerd. Beelden van rivieren die uit hun oevers treden en rioleringen die de enorme watertoevoer niet meer kunnen slikken, maken sinds juli deel uit van ons collectief geheugen. Om gelijkaardige scenario’s in de toekomst te vermijden volgt ongetwijfeld nog een lange weg, maar met de hydrostatische druksensoren van Keller meent BIP Elneo in ieder geval al een aantal eerste stappen te kunnen zetten.

beeld2eenrvsleidingbrugvan34meter.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 94 – december 2021
Nieuw bedrijf speelt in op tekort aan kunststoffen

Mathijs Hanoulle, CEO van Elmacon, heeft Cubik Plastics opgericht. Het nieuwe bedrijf wil vooral het tekort aan kunststofonderdelen, zoals chemietanks, opslagtanks, chemiekasten en opvangbakken, aanpakken.

servicewagensedopumps.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 94 – december 2021
Service blijft na 40 jaar het stokpaardje van EDO Pumps

Het gaat goed met EDO Pumps. De Antwerpse pompendistributeur investeerde in een nieuw filiaal en partnerships met belangrijke spelers. Bovendien draaide het team zelfs tijdens de coronacrisis op volle kracht. Gedelegeerd bestuurder Erik De Doncker is dan ook fier op zijn team en kijkt uit naar de festiviteiten ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van zijn bedrijf.

esflowes103izero.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 94 – december 2021
Nieuwe generatie ultrasone flowmeters voor lage flows

Flowcor, de flowdivisie van Gefran Benelux, breidt het gamma verder uit met een ultrasone inline flowmeter die gebruik maakt van een vernieuwend meetprincipe. De ES-FLOW MkII van Bronkhorst is de nieuwe generatie van een toestel dat, in vergelijking met de al bestaande versie, het verschil maakt door certificeringen zoals ‘3-A sanitary standard’ en een verbeterde nauwkeurigheid. “De flowmeter kan je combineren met een doseerpomp of met een regelklep, om een gesloten regelkring te vormen”, legt Nicky Pollet van Flowcor uit.

beeld2novasiriaduofitreparatiekoppeling.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 94 – december 2021
Meer keuze voor afsluiters en kleppen op Belgische markt

België krijgt een nieuwe fabrikant van afsluiters, vlinderkleppen en afdichtingskleppen. Groothandel Imbema, die al tientallen jaren actief is in België, heeft recent een samenwerkingsverband afgesloten met de Kroatische fabrikant MIV. Ze mogen exclusief de producten verdelen op de Belgische markt.

douchestromendwater.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 94 – december 2021
Einde aan administratieve rompslomp van legionellabeheer

In het voorkomen van legionella wordt traditioneel veel tijd en geld geïnvesteerd. Terecht, maar dan wil men er uiteraard ook zeker van zijn dat de risico’s daadwerkelijk onder controle zijn. In de praktijk blijkt dat echter niet altijd evident. Door de dynamiek in taken, wijzigingen in verantwoordelijkheden en afdelingen die onafhankelijk van elkaar informatie bijhouden, gaat de controle soms snel zoek. C-mark België, onderdeel van Eurofins, stelt daarom een digitale beheersoplossing voor.

aq94novotec1.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 94 – december 2021
Belgische slibontwateringssystemen gaan de wereld rond

Wat hebben diverse sites voor de zuivering van huishoudelijk afvalwater in Duitsland, de groenteverwerkende industrie in Frankrijk, een drankenproducent in het Verenigd Koninkrijk en een grootschalig wijnbedrijf in Australië met elkaar gemeen? Allemaal maken ze gebruik van slibontwateringstechnologie van Belgische makelij. De Squeez-R en Tumbl-R van producent Novotec gaan zo steeds verder de wereld rond.

beeld2eenpompopzonneenergie.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 94 – december 2021
Nieuwe magneetmotor op zonne-energie op de markt

De Water Is Live Group (WILG) heeft grootse plannen met het gamma pompen van de Belgische firma Well Pumps. Well Pumps S.A. is een bedrijf uit Fleurus dat al meer dan 25 jaar hoogwaardige bronpompen produceert.

aq93avecom3inedehandschutter.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 93 – september 2021
Natuurlijk antwoord op complexe bodem- en grondwatersaneringen

In verontreinigde bodems kunnen grote hoeveelheden vluchtige chloorkoolwaterstoffen (VOCl) voor een pittige uitdaging zorgen. De gangbare chemische en natuurlijke verontreinigingstechnieken zijn doorgaans namelijk niet in staat om deze stoffen op een veilige en afdoende manier af te breken. Toch herbergt de natuur hiervoor een gepaste oplossing, zij het op microbieel niveau.