aq97siemens1.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 97 – september 2022
Een nieuwe visie op water

De waterindustrie is volop in beweging. Steeds meer watermaatschappijen denken na over hoe we verantwoord met water kunnen omspringen, en ook industriële spelers trachten om zo zuinig mogelijk met het blauwe goud om te springen. Siemens staat hen sinds jaar en dag in die opdracht bij en werpt een blik op de toekomst van ons meest levensnoodzakelijke goed.

foto5a.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 97 – september 2022
Ten dienste van water, duurzaamheid en hergebruik

“Water at your service”. Onder het logo van Pantarein Water prijkt sinds kort een nieuwe baseline. Nochtans kan je de boodschap zelf maar moeilijk als een verse ingeving beschouwen. Pantarein Water hanteert immers al zo’n 20 jaar het model van adviesverlening, implementatie en opvolging dat vandaag bekendstaat onder de noemer ‘water as a service’. Duurzaamheid is daarbij van oudsher de drijfveer en dat betekent op vandaag vooral een stevige focus op hergebruik. Dankzij nieuwe technologieën en onderzoeksprojecten gebeurt dat ook alsmaar efficiënter.

balen2019.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 97 – september 2022
Meng- en beluchtingssystemen in de farmaceutische industrie

De juiste menging. Daar komt het op aan. Veel productieprocessen vereisen immers dat vaste en vloeibare materialen optimaal worden vermengd. Hoe kan men echter garanderen dat er zich geen afzettingen vastzetten op de randen en bodem van het bekken? Marcus Höfken, algmeen directeur van INVENT Umwelt- und Verfahrenstechnik AG heeft antwoorden op dergelijke vragen.

purna01.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 97 – september 2022
Slimmer produceren, anders desinfecteren

Purified Water (PW) en Water for Injection (WFI) zijn onmisbaar in de farmaceutische en cosmetische industrie. Basisbestanddelen die in de praktijk nochtans allerminst basis zijn. Niet alleen zijn de normen voor de waterstromen zelf uitzonderlijk hoog, maar dat geldt evenzeer voor de high purity water systems die ze produceren en transporteren. Neem daarbij het doorgaans hoge energieverbruik van dergelijke installaties, en je begrijpt al snel waarom bedrijven vandaag meer dan ooit baat hebben bij een partner die het volledige beheer van de systemen coördineert en optimaliseert.

img8503.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 97 – september 2022
Overname versterkt positie van Wilo in afvalwatermarkt

Wilo blijft investeren in groei. De recente overname van het Oost-Vlaamse Tumar door de Duitse pompenfabrikant is daar het zoveelste bewijs van. De onderneming uit Merelbeke verzekert zich op die manier van continuïteit en krachtige ondersteuning van een grote speler, terwijl Wilo zich sterker kan profileren in de afvalwatermarkt.

aq97endress1.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 97 – september 2022
Meer dan meetinstrumentarium voor een volledig afvalwaterbeheer

Afvalwaterzuivering wordt hoe langer hoe meer afhankelijk van het meetinstrumentarium. Niet alleen in de procesvoering an sich zijn meetwaardes en analyses vaak sturend, maar ze maken ook een optimalisatie van het systeem in functie van onder meer energieverbruik en onderhoud mogelijk. Bovendien stelt de wetgever steeds hogere eisen wat betreft beschikbare data én de manier waarop deze verworven worden. Om waterzuiveringsinstallaties hierin zoveel mogelijk te ontzorgen, stelt Endress+Hauser een volledige strategie voor.

bowifoto3.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 97 – september 2022
Bowi Pumps & Levels houdt van complexe projecten

Af en toe kan een onderneming een extra zuurstofkuur goed gebruiken. Jean-Paul Jackers zorgde ervoor sinds hij acht jaar geleden Bowi Pumps & Levels overnam. De onderneming verdeelt hoofdzakelijk producten van hoogwaardige Duitse merken en scoort daarmee goed in projecten waar corrosie- en abrasiebestendigheid essentieel zijn. “Daardoor slagen we erin almaar verder te groeien”, vertelt de enthousiaste bestuurder.

odb4.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 97 – september 2022
Meer volume op minder oppervlakte dankzij hoogbouwtanks

Coronajaren. Het woord roept nogal snel associaties op met kalmte, stilstand, isolatie, beperkingen. Maar niet bij Stijn Verfaillie. De commercieel directeur van tankenbouwer Bio-Dynamics zag zijn bedrijf de voorbije jaren enkel explosief groeien. Voor het eerst mag Bio-Dynamics zich zelfs Ambassadeur van de Trends Gazellen noemen, met in 2022 een eerste plaats in de regionale en een zesde plaats in de nationale rangschikking van snelst groeiende, grote ondernemingen. We polsen bij Verfaillie naar de belangrijkste ontwikkelingen in zijn sector en bedrijf.

potablewater3000x1875px.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 97 – september 2022
Investeren in het voorkomen van waterschaarste

Dat we in België kampen met een steeds groter wordende waterschaarste is geen geheim. Samen moeten we daarom verspilling tegengaan. Dat is een belofte die Pipelife Infra graag samen met de drinkwaterbedrijven helpt waarmaken. Met de drinkwatersystemen van Pipelife blijft iedere druppel kostbaar drinkwater namelijk gegarandeerd veilig. Vanaf de bron, tot aan de kraan!

cintropurfoto3.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 97 – september 2022
Cintropur speelt hoofdrol bij regenwaterfiltratie

Vijftig jaar lang een gevestigde waarde zijn in de wereld van waterfiltratie: het is een prestatie die niet iedereen gegeven is. Bij Cintropur, het waterfiltermerk van Airwatec, spelen ze dat wel klaar. De Belgische fabrikant vierde dat onlangs met medewerkers van vroeger en nu. “Investeren in kwaliteit: dat is waar het bij ons sinds dag één om draait”, vertelt Area Manager Jo Van Den Bruele.

veoliacustomerstory5r2a5934.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 97 – september 2022
Geïntegreerde oplossing levert Schneider prestigieuze onderscheiding op

Verkozen worden tot ‘Water Technology Company of the Year’ tijdens de Global Water Awards is een bekroning die je niet zomaar krijgt. Dat is het resultaat van continue innovatie en gevat inspelen op trends. Bij Schneider Electric zijn ze fier op de titel. Johan Cools, die zich bij de onderneming hoofdzakelijk toelegt op de watermarkt, geeft tekst en uitleg.

img0519.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 96 – juni 2022
Gietijzer: materiaal van de toekomst?

Gietijzer heeft al eens een reputatie als zijnde een materiaal van het verleden. Niet alleen zwaar in gewicht, maar evenzeer het product van een zware industrie. En toch zijn net gietijzeren buizen volgens Vincent Saal van Saint-Gobain PAM meer dan ooit van de meest duurzame en milieuvriendelijke oplossingen voor het transport van drink-, afval- en proceswater. Een woordje uitleg.