aq97rietland6.jpg

PROJECT  
Aquarama 97 – september 2022
Rietvelden zuiveren spuiwater tuinbouwbedrijf

Enkele jaren geleden zette tuinbouwbedrijf Microflor in zijn orchideeënkwekerij in Lochristi de stap naar optimaal waterhergebruik. Sindsdien wordt drainwater opgevangen en opnieuw aan de planten ter beschikking gesteld. Zowel het verbruik van water als dat van meststoffen kon zo al flink teruggeschroefd worden, maar om de waterkwaliteit bij recirculatie te blijven borgen nam wel het volume spuiwater toe. In combinatie met strengere normen voor lozing op oppervlaktewater in de vernieuwde milieuvergunning, leidde dat tot een nieuw zuiveringsvraagstuk.

aq97novotec2.jpg

PROJECT  
Aquarama 97 – september 2022
Plug-and-play oplossing voor ondergrondse bioreactor

Om aan de strengere lozingsnormen voor stikstof en fosfor te voldoen, moeten heel wat bedrijven investeren in nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallaties. Een poedercoatingbedrijf uit Gent klopte daarvoor eind 2021 aan bij lokale partner Novotec. Een volledig nieuwe reactor voor de zuivering van industrieel en huishoudelijk afvalwater wilde de klant evenwel niet; er moest gewerkt worden met de bestaande, ondergrondse tank.

27floccilationdaftopview.jpg

PROJECT  
Aquarama 97 – september 2022
Houston, we have a solution

Is waterhergebruik in België inmiddels dé grote troefkaart, dan hinken heel wat andere landen inzake zowel kennis als vraag nog achterop. Dat is uitdrukkelijk het geval in de Verenigde Staten, waar water zodanig goedkoop is dat er vaak geen financiële incentive is om recuperatie na te streven. Tenzij je natuurlijk flink moet betalen om vervuild water af te voeren, zoals tankbedrijf Stolt-Nielsen. De internationale speler bouwt momenteel een nieuwe tankcleaning in Houston. Maar de expertise rond het hergebruik? Die zochten ze heel gericht in ‘ons’ Sint-Katelijne-Waver.


Aquarama 2022 rectangle
foto1_2.jpg

PROJECT  
Aquarama 97 – september 2022
Renovatie RWZI start met nieuw beluchtingssysteem

Wil men de operationele kosten van een rioolwaterzuiveringsinstallatie beperken, dan is het beluchtingssysteem, als een van de meest energieverslindende componenten, veelal het eerste dat onder de loep genomen wordt. Zo ging Aquafin in 2020 op zoek naar een partner voor de renovatie van het zuiveringsstation in Aartselaar en de implementatie van een nieuwe fijnbellenbeluchting. Trevi wist de beste garanties inzake TCO op tafel te leggen, en stak in maart 2021 een eerste spade in de grond.

aq97waterleau1.jpg

PROJECT  
Aquarama 97 – september 2022
Hoe Colruyt zijn waterstromen hertekent

In 2020 stelde Colruyt Group zichzelf een doel: tegen 2025 mocht nog maximum 50% van het totale waterverbruik van de groep afkomstig zijn van het drinkwaternet. Eerste punt op het plan van aanpak was de grootverbruiker (en tevens de grootste producent van afvalwater), het distributiecentrum Dassenveld in Halle. Daar werden de waterstromen, samen met die van nabijgelegen sites Elbeek en Wilgenveld, hertekend en een compacte zuivering voor hergebruik geplaatst.

aq97vega5.jpg

PROJECT  
Aquarama 97 – september 2022
Van vlotter naar radarmeting

In de pompput van een rioolwaterzuiveringsstation is het niet bepaald aangenaam toeven, noch voor de apparatuur die er zich bevindt, noch voor de operatoren die er noodgedwongen onderhoud op moeten doen. Om problemen met niveaumetingen in deze pompputten en bijgevolg het aantal soms risicovolle interventies te beperken, investeert Aquafin in de stapsgewijze vervanging van vlotters door VEGA radarsensoren.


Vega rectangle september 2022
img2165.jpg

PROJECT  
Aquarama 96 – juni 2022
Staalproducent profiteert van synergie in meettechnologie

Wanneer het in Kruibeke gevestigde Elscolab de vraag kreeg om in een staalfabriek een oplossing te voorzien voor het in-line meten van enkele afvalwaterstromen, kon de expert in meet- en analyse-apparatuur daar een bijna volledig antwoord op bieden. Bijna, want voor één onderdeel in de op maat gemaakte oplossing – de debietmeter – deed het een beroep op de collega-meetspecialisten van Krohne.

1_27.jpg

PROJECT  
Aquarama 96 – juni 2022
3.400 m3/u maar met opperste precisie

Sinds 2017 wordt in het havengebied van Oostende aan een nieuw Maritiem Onderzoekscentrum (MOC) gebouwd. Het centrum, waarvan de ruwbouwwerken in 2019 werden afgerond, beschikt onder meer over een sleeptank en een zogeheten Coastal & Ocean Basin (COB) voor praktijkgericht onderzoek en industriële schaalmodeltesten. Flowmotion Pump Solutions leverde de technische installaties om de bekkens snel en op verzoek te kunnen vullen of laten leeglopen.

20220308123316.jpg

PROJECT  
Aquarama 96 – juni 2022
KMDA werkt samen met Aquaplus aan zuiver water

Ook dieren hebben recht op de juiste waterkwaliteit voor hun levenscomfort. KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen) zet daar al jarenlang gericht op in. Sinds een tijdje werkt de beheerder van onder meer ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael hiervoor samen met Aquaplus.

gopr0717.jpg

PROJECT  
Aquarama 95 – maart 2022
Slim systeem van Deschacht waardevol voor project in Evere

Even zat algemeen aannemer Jazy met de handen in het haar voor de bouw van 71 wooneenheden in Evere. Vooral de aanpak van de waterinfiltratie zorgde voor een stevige uitdaging. Overleg met de studiedienst van Deschacht bleek het fundament voor de meest geschikte oplossing: de plaatsing van Ribwall PP-buizen en inspectiekamers op maat nam alle kopzorgen weg.

initerissfeerbeeldny.jpg

PROJECT  
Aquarama 95 – maart 2022
New Yorks waterbedrijf moderniseert bedrijfsprocessen met software van het Gentse Itineris

Itineris, een snelgroeiend technologiebedrijf uit Gent dat innovatieve softwareoplossingen ontwikkelt voor water- en energiebedrijven, heeft zijn softwareoplossing UMAX succesvol gelanceerd bij het New Yorkse Departement voor Milieubescherming (DEP).

beeld1deopslagtanksinhetazmonica.jpg

PROJECT  
Aquarama 95 – maart 2022
Grundfos en Delicon optimaliseren vuilwaterstation

Grundfos en Delicon hebben de bestaande afvoerwaterinstallatie van het Antwerpse ziekenhuis AZ Monica vernieuwd. De vuilwaterinstallatie uitgerust met versnijderpompen werd vervangen door twee Multilift hevelstations, een opvoerinstallatie van Grundfos met telkens twee pompen. De partners hebben hiermee voor een rendabele en betrouwbaardere oplossing gezorgd. Sindsdien zijn er geen verstoppingen meer.