gettyimages1130618515.jpg

PROJECT  
Aquarama 99 – maart 2023
Verbeterd automatiseringsplatform zet efficiënte waterzuiveringstechnologie verder op punt

Met Nereda introduceerde adviesbureau Royal HaskoningDHV enkele jaren geleden een nieuwe waterzuiveringstechnologie om het energieverbruik van zowel industriële als publieke rioolwaterzuiveringsinstallaties te beperken en tegelijk de snelheid en efficiëntie op te voeren. Dankzij een verregaande samenwerking met voorkeursleverancier en Water Company of the Year 2022 Schneider Electric worden die ambities vandaag ook op het niveau van de automatisering waargemaakt.

adobestock11902350inwatec.jpg

PROJECT  
Aquarama 98 – december 2022
Eerste hulp bij olielek in koelcircuit

In het koelcircuit van een staalfabriek was een groot en continu olielek opgemerkt, afkomstig van een olie-water warmtewisselaar. Het lek bracht verschillende risico’s met zich mee, maar kon helaas niet meteen opgelost worden. De warmtewisselaar kon immers pas tijdens een geplande stilstand een week later hersteld worden. In afwachting van die stilstand en herstelling stelde Inwatec voor om de olie te dispergeren en via een verhoogde spui uit het koelsysteem te verwijderen.

bwtazalma7.jpg

PROJECT  
Aquarama 98 – december 2022
BWT-waterbehandeling voor AZ Alma Eeklo

AZ Alma is een middelgroot regionaal ziekenhuis in Eeklo met een vijfhonderdtal bedden. In 2017 werd verhuisd naar een nieuw pand. Waterkwaliteit is uiteraard van groot belang voor een ziekenhuis, en dus werd er speciale aandacht besteed aan de waterbehandelingsinstallatie bij de nieuwbouw. BWT leverde daarvoor ontharders en toestellen voor omgekeerde osmose (RO).

tt1.jpg

PROJECT  
Aquarama 98 – december 2022
Rietvelden zorgen voor heldere vijvers in prestigieus parkproject

De voormalige spoorsite van Tour & Taxis in Brussel ontpopte zich de voorbije jaren tot een nieuw en dynamisch stadsdeel. Na enkele opmerkelijke architecturale ingrepen, is vandaag ook het nieuwe landschapspark, naar een ontwerp van gerenommeerd landschapsarchitect Bas Smets, in volle aanleg. Om het water in drie cirkelvormige vijvers op het terrein kraakhelder te houden, voorzag Rietland aan elke vijver een oeverzone met belucht rietveld.

img3636.jpg

PROJECT  
Aquarama 98 – december 2022
Ook voor uitdagende inspecties zijn er oplossingen

Begin 2021 wilde Vivaqua weten hoe het met haar drinkwaterleidingen en collectoren in het Waalse Yvoir gesteld was. De Brusselse drinkwatermaatschappij deed daarom een beroep op Grean Consult, dat creatief uit de hoek moest komen om het uitdagende tracé van de leidingen volledig in beeld te brengen. Vooral de soms grote hoogteverschillen in zowel terrein als tracé, de grote afstanden en de afgelegen locatie vormden een uitdaging.

img20220831095911.jpg

PROJECT  
Aquarama 98 – december 2022
Decanter als alternatief voor zeefbandpers bij grondsanering

In 2020 werd DEME aangesteld voor een groot grondsaneringsproject in Schotland. Op een site van zo’n 61 ha groot, gelegen vlakbij de rivier Clyde, moest een aanzienlijke 250.000 à 300.000 ton grond gewassen en behandeld worden voor, hoofdzakelijk, lokaal hergebruik. Gezien de hoge eisen van de opdrachtgever zocht het bedrijf voor dit project naar een alternatieve laatste behandelingsstap. In plaats van een zeefbandpers werd geopteerd voor een Hiller decantercentrifuge.

blankaartdiksmuide0272.jpg

PROJECT  
Aquarama 98 – december 2022
Deckx EM realiseert nieuwe nabehandeling voor WPC De Blankaart

Waterproductiecentrum (WPC) De Blankaart ondergaat een verjongingskuur. Voor deze infrastructuur in Woumen-Diksmuide van De Watergroep is een masterplan in uitvoering, waarbij ook Deckx Electro Mechanica (EM) een hoofdrol speelt. De aannemer uit Dessel, onderdeel van de Stadsbader-groep, leverde onlangs een nieuwe nabehandelingsinstallatie op in een nieuw gebouw en is bezig met de voorbereiding van de volgende fases.

image007.jpg

PROJECT  
Aquarama 98 – december 2022
Brouwerij Lindemans kiest voor biodegradeerbare corrosiebeschermer

Al sinds 1822 brouwt de familie Lindemans in Vlezenbeek lambiek. Door innoverend en creatief met een van de oudste bieren ter wereld om te gaan, wil de familie de consument prikkelen en binnenleiden in de mysterieuze wereld van de lambiek en zijn duizend-en-een verhalen. Maar dat betekent natuurlijk ook dat het bier op de juiste manier bij die consument moet geraken. Daar draagt ook chemicaliënverdeler Clarflok aan bij.

optisonic6300p.jpg

PROJECT  
Aquarama 98 – december 2022
Vergelijkende debietmetingen zonder procesonderbreking

Wanneer een inline debietmeting niet mogelijk of gewenst is, wordt veelal teruggegrepen naar clamp-on debietmeters. Onder andere de Optisonic 6300 P van KROHNE, die met behulp van ultrasoon geluid meet wat er in de leiding precies gebeurt, biedt in zo’n geval een populaire en performante oplossing, zonder risico op drukverlies. Maar de draagbare clamp-on debietmeter bewijst zich ook in andere toepassingen. Zo zorgt ze in de waterzuiveringsinstallaties in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt voor accurate vergelijkende metingen.

aq97rietland6.jpg

PROJECT  
Aquarama 97 – september 2022
Rietvelden zuiveren spuiwater tuinbouwbedrijf

Enkele jaren geleden zette tuinbouwbedrijf Microflor in zijn orchideeënkwekerij in Lochristi de stap naar optimaal waterhergebruik. Sindsdien wordt drainwater opgevangen en opnieuw aan de planten ter beschikking gesteld. Zowel het verbruik van water als dat van meststoffen kon zo al flink teruggeschroefd worden, maar om de waterkwaliteit bij recirculatie te blijven borgen nam wel het volume spuiwater toe. In combinatie met strengere normen voor lozing op oppervlaktewater in de vernieuwde milieuvergunning, leidde dat tot een nieuw zuiveringsvraagstuk.

aq97novotec2.jpg

PROJECT  
Aquarama 97 – september 2022
Plug-and-play oplossing voor ondergrondse bioreactor

Om aan de strengere lozingsnormen voor stikstof en fosfor te voldoen, moeten heel wat bedrijven investeren in nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallaties. Een poedercoatingbedrijf uit Gent klopte daarvoor eind 2021 aan bij lokale partner Novotec. Een volledig nieuwe reactor voor de zuivering van industrieel en huishoudelijk afvalwater wilde de klant evenwel niet; er moest gewerkt worden met de bestaande, ondergrondse tank.

27floccilationdaftopview.jpg

PROJECT  
Aquarama 97 – september 2022
Houston, we have a solution

Is waterhergebruik in België inmiddels dé grote troefkaart, dan hinken heel wat andere landen inzake zowel kennis als vraag nog achterop. Dat is uitdrukkelijk het geval in de Verenigde Staten, waar water zodanig goedkoop is dat er vaak geen financiële incentive is om recuperatie na te streven. Tenzij je natuurlijk flink moet betalen om vervuild water af te voeren, zoals tankbedrijf Stolt-Nielsen. De internationale speler bouwt momenteel een nieuwe tankcleaning in Houston. Maar de expertise rond het hergebruik? Die zochten ze heel gericht in ‘ons’ Sint-Katelijne-Waver.