pxl202310101254274582.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 102 – december 2023
Robuuste TSS-sensor voor opvolging waterkwaliteit

Sommige technologieën geven hun toepassingsgebied maar met mondjesmaat bloot. Zo bleek de ultrasone sensortechnologie op basis van backscattered echoes die in 2019-2020 aan SCK CEN ontwikkeld werd – oorspronkelijk louter met het oog op nucleaire toepassingen – de voorbije jaren ook uitermate geschikt voor diverse inline procesmetingen in de slibverwerking. Met de lancering van de Olpas Tentacle TSS worden vandaag ook toepassingen in open water en riolen en overstorten aan het lijstje toegevoegd.

20230621bredelhosemeteringtransfer0082.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 102 – december 2023
Introductie Bredel NR transportslangen voor algemene vloeistoftransport toepassingen 

Bredel slangenpompen heeft het assortiment slangen uitgebreid met de nieuwe en veelzijdige Bredel NR transportslang voor algemene vloeistoftransport toepassingen. De Bredel NR (Natuurlijk Rubber) transportslang kan worden gebruikt voor het verwerken van slib met een hoog gehalte aan vaste stoffen, afval van voedsel- en drankenproductie, en abrasieve slurries. Deze oplossing vormt een aanvulling op de al langer door Bredel slangenpompen geleverde Bredel NR doseerslang, ontworpen voor zwaardere werkzaamheden met een drukbereik tot 16 bar (232 psi).

img0821.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 102 – december 2023
AVK’s Hydropass als digitale waterlaadpaal

Wat als je standpijpen vervangt door een slim systeem voor afname van drink- en/of irrigatiewater? ACMO, een dochteronderneming van AVK, introduceerde in Italië deze baanbrekende innovatie. AVK Belgium werkt momenteel aan een concept dat voldoet aan de noden van de Belgische markt. Eind 2024 wil de onderneming dit product in ons land lanceren.


WieTec China rectangle maart-april 2024
img5833.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Drukverhogingsets KSB Delta essentieel voor continue flow

Veilig drinkwater uit de kraan: al decennialang vinden we dat de normaalste zaak van de wereld. Die ‘evidente’ dienstverlening zou onmogelijk zijn zonder drukverhogingsets, bestaande uit een set van hogedrukpompen die in een cascadesysteem voor de continuïteit zorgen. De dimensionering van dergelijke oplossingen is minder eenvoudig dan ze lijkt. KSB, dat een sterke reputatie geniet inzake pompen en afsluitingen, pakt het ontwerp en de dimensionering op maat erg professioneel aan met systemen van 100% Europese makelij.

inventiturboblowerinprerovczechrepublic.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Op maat gemaakte oplossing voor maximale prestaties

Membraanbeluchtingssystemen zijn niet weg te denken uit moderne waterzuiveringsinstallaties. Essentieel voor deze beluchtingssystemen is een toevoer van gecomprimeerde lucht om zuurstof voor de biologie in het afvalwater te introduceren. Om op een efficiënte manier te beluchten heeft INVENT haar portfolio dan ook uitgebreid met de zeer efficiënte iTURBO®-Blower.

gf2.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Lubo lanceert oplossing voor PFAS-vrije montage en dichtingen

De PFAS-problematiek beheerst al een tijdje het nieuws. Om dergelijke milieuproblemen in de toekomst te vermijden, komt er een EU-verbod op PFAS aan. Lubo anticipeert hierop met RVS-bevestigingsmaterialen (zoals bouten, studbolts, draadeinden en specials), voorzien van een droge, milieuvriendelijke smering die voldoet aan het op til zijnde verbod en Belgaqua gekeurd is.


Aquarama trade fair 2024 rectangle
img20230810133947.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Hoe goed verloopt uw slibontwatering?

In het streven naar een betere en efficiëntere slibindikking en -ontwatering breidde Olpas zijn gamma compacte ultrasone sensoren eerder dit jaar al uit met een slibconcentratiemeting voor de ingaande stroom van het indikkingsproces. Inmiddels werd daar ook een oplossing voor de volgende stap aan toegevoegd. Een nieuwe versie van de Olpas sensor laat immers toe om ook de kwaliteit van het centraat op een betaalbare en gebruiksvriendelijke manier op te volgen.

sp470iandsp474ioblique.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Schneider Electric pakt uit met slimme en cyberveilige RTU

Hoe beheer je water(zuiverings)installaties op afgelegen plaatsen? Het is een uitdaging waar ze bij Schneider Electric wel raad mee weten. Met de slimme RTU’s (remote terminal units) SCADAPack 470i en 474i gaat de fabrikant er prat op unieke oplossingen voor veeleisende omgevingen te hebben ontwikkeld. Johan Cools, Segment Marketing water, waste water & infra bij Schneider Electric, geeft tekst en uitleg.

20200130133502netzschxlcfunctioningv3mp4vlcmediaplayerkopie.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Autonome statorregelaar vermindert slijtage van wormpompen

De levensduur van pompen verhogen, is een thema dat veel aandacht krijgt in de R&D-afdeling van producenten. Met xLC® Select realiseert Netzsch op dat vlak een belangrijke doorbraak. De geautomatiseerde werking van de statorregelaar verhoogt het rendement van de Nemo®-excentrische wormpompen gevoelig. “Op die manier kan het verpompen van vrij dikke vloeistoffen nog efficiënter verlopen”, getuigt Joaquim de Matos, managing director voor Netzsch in de Benelux.

enigma3hyqintegratedhydrophone.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Enorme efficiëntiesprong in akoestische lekdetectie

Naar schatting 57 miljoen m3 drinkwater ging er volgens de Drinkwaterbalans van de VMM in 2021 uit het Vlaamse drinkwaternet verloren. Dat komt overeen met een gemiddelde ILI of Infrastructure Leakage Index van pakweg 1,1. Weliswaar geen dramatische cijfers in vergelijking met de rest van Europa, maar toch nog ver verwijderd van de maximale ILI van 0,5 die volgens de Blue Deal tegen 2025 bereikt zou moeten worden. Met de nieuwe LeakNavigator software van Ovarro kan Evodis drinkwaterbedrijven helpen om hun lekdetectie te optimaliseren en bijgevolg zowel de lekverliezen zelf als de bijbehorende energieverliezen te beperken.

pfascontaminatieineuropa.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Ionenwisselaars bieden oplossing tegen PFAS-verontreiniging

Het voorbije jaar was er in ons land veel verontwaardiging over de overal opduikende ‘haarden’ van PFAS-verontreiniging. Met de ionenwisselaars van Lanxess, biedt Caldic hiervoor een relevante oplossing.

brenntagfoto.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Kostenefficiënte pH-neutralisatie op basis van calciumcarbonaat

Wie zure afvalwaterstromen wil neutraliseren, heeft traditioneel keuze uit verschillende oplossingen. Maar terwijl natriumhydroxide omwille van fluctuerende prijzen en de verscherpte aandacht voor veiligheid en CO2-uitstoot stilaan van het hoogste schavot dreigt af te glijden, worden voorheen versmaadde alternatieven steeds verder geoptimaliseerd. Zo lanceerde Zwitsers producent Omya een snelwerkende oplossing op basis van calciumcarbonaat, sinds kort verkrijgbaar bij Brenntag.

sanipumpvx50productpictureprint1.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 100 – juni 2023
Sanipump VX 50-pompen verrijken assortiment van SFA Benelux

Dompelpompen die geschikt zijn voor het oppompen van regenwater, grijs water én zwart water: zo bestaan er niet al te veel. Met het Sanipump VX 50-assortiment vult SFA Benelux die lacune in. De hoogwaardige pompen zijn compatibel met pompschachten uit kunststof en met prefab betonschachten. De installateur kan zich laten bijstaan door de engineering-dienst van SFA om het juiste type te kiezen en alle specificaties tot na de komma te laten berekenen.

fotoksbmultitecpomp.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 99 – maart 2023
Meertraps centrifugaalpompen van KSB ook geschikt voor drinkwater

Voor het verpompen van drinkwater zijn robuuste pompen nodig die een hoog debiet aankunnen. De Multitec van KSB beantwoordt integraal aan die verwachtingen. “Deze pompen, die hun meerwaarde al ettelijke keren hebben bewezen, vallen dan ook goed in de smaak bij nationale en internationale drinkwaterbedrijven”, weet Jan Van Laer van KSB.

kontor2022.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 98 – december 2022
Hoogwaardige kunststof plunjerkraan voor huishoudelijke watermeteropstelling

Ter vervanging van loodhoudende en messing afsluiters zijn waterdistributiebedrijven vandaag volop op zoek naar kunststof alternatieven. Isiflo BV, de Nederlandse tak van het Noorse Isiflo, ontwikkelde daartoe een hoogwaardige kunststof plunjerkraan specifiek voor de Belgische markt. Het product werd getest en goedgekeurd volgens T.V./017/3-I en T.V./018/1-D, maar ging meteen ook een stapje verder om zowel materiaal als onderhoud en energie te beperken.

omyaneutramaxxpictureenhanced.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 98 – december 2022
Stabiele kalkmelk voor neutralisatie afvalwater

Nu natriumhydroxide opnieuw schaarser en bijgevolg duurder wordt, zijn heel wat bedrijven op zoek naar een volwaardig alternatief om afvalwater met een lage pH te neutraliseren of zware metalen uit industrieel afvalwater te verwijderen. Sinds vorig jaar biedt Brenntag daarvoor Neutramaxx 45 aan, een hoogreactieve en stabiele kalkmelk van Zwitsers producent Omya, die quasi volledig met de gekende operationele tekortkomingen van kalkmelk breekt.

supamaxicmyk300dpiinstallatieaf1.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 98 – december 2022
AVK pakt uit met innovatieve koppelingen en herstelsystemen

Lekkende leidingen op een duurzame manier herstellen: het is voor elk drinkwater-, afvalwater- en industrieel bedrijf een grote prioriteit, waarvan de uitvoering liever gisteren dan vandaag gebeurt. Daarbij doen ze graag een beroep op de systemen van AVK Valves. De Deense multinational stelde op Aquarama Trade Fair een aantal interessante, kostenbesparende oplossingen voor.

condorimage.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 98 – december 2022
De reductie van NRW anders bekeken

Om verliezen via lekken in het waterdistributienetwerk, ook wel NRW of non-revenue water, te beperken wordt traditioneel ingezet op verschillende domeinen, waaronder lekdetectie en, wanneer van toepassing, herstellingen en vernieuwingen van de infrastructuur. Toch is er nóg een waardevolle weg, die bovendien minder ingrijpend en minstens even performant is: een aangepast drukbeheer. De ConDor controller van Aquestia, in België verdeeld door Evodis, maakt het mogelijk.

img20220603144237.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 98 – december 2022
Glasvezeloplossingen voor het onderhoud van waterdistributienetwerken

Ons team bouwt kant-en-klare, complexe toegangs-, onderhouds- en veiligheidssystemen om te worden geïnstalleerd op een bouwplaats, buiten of in een fabriek, zoals in dit geval. We hebben namelijk net aan een Franse klant een voorraad kooiladders in GVK van de P-TREX-S-lijn geleverd, bestemd voor onderhoudswerkzaamheden in piëzometrische torens.

fotonetzsch1.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 97 – september 2022
Netzsch lanceert slangenpomp voor complexe toepassingen

Het beste van twee werelden combineren: daarin is Netzsch geslaagd met de lancering van Peripro. De Duitse familiale holding verbreedt daarmee zijn aanbod in het pompenassortiment met peristaltische pompen. “Het is de eerste slangenpomp met rollers voor industriële toepassingen”, weet Joaquim de Matos, managing director voor Netzsch in de Benelux.

ksbfoto1.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 97 – september 2022
D-MAX-waaier KSB zorgt voor vlottere verwerking afvalwater

Verstoppingen in pompen zijn schering en inslag bij de zuivering van afvalwater. Het is dan ook één van dé aandachtspunten bij de ontwikkeling van innovaties. Daarom pakt KSB – wereldwijd bekend als één van de meest toonaangevende producenten van pompen en afsluiters – dit jaar uit met een nieuwe D-MAX-waaier. Het systeem combineert verstoppingsvrijheid met een hoog rendement en is beschikbaar in diverse materialen. Jan Van Laer, sales manager voor water en afvalwater in België, licht de werking van het nieuwe product toe.