gakfiltersaquafinrwziaartselaar.jpg

RESEARCH  
Aquarama 107 – maart 2025
Schonere waterlopen door ozonisatie en granulair actief kool (GAK)

Rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) zuiveren het afvalwater, voornamelijk afkomstig van huishoudens, vooraleer het als effluent naar het oppervlaktewater wordt afgevoerd. Hoewel de effluentkwaliteit de afgelopen jaren sterk is verbeterd, met name op het gebied van nutriënten, vormen o.a. organische microverontreinigingen (OMV’s) zoals medicijnresten een groot probleem. Met het oog op schonere waterlopen in Vlaanderen en Nederland is een grensoverschrijdende samenwerking opgezet waarbij ozonisatie (O3) in combinatie met Granulair Actief Kool (GAK) op verschillende schaalniveaus wordt uitgetest als nageschakelde zuivering voor RWZI’s.

moveitlabisuitgerustmeteenactiefbeluchtingssysteem.jpg

RESEARCH  
Aquarama 107 – maart 2025
Hogeschool Gent beschikt over uniek Move-it-lab

Het HOGENT-onderzoekscentrum Health & Water Technology (HWT) beschikt over een unieke mobiele unit, waarin een laboratorium en afvalwaterzuivering in vervat zijn, namelijk Move-it-lab. Hiermee kunnen letterlijk wateranalysen ‘in het veld’ gedaan worden. Zo kan de waterzuivering bij bedrijven ‘on-site’ geoptimaliseerd worden. Via een communicatiemodule kan het zuiveringsproces vanop afstand gevolgd worden en kunnen bij problemen de verschillende actoren van de reactor bediend worden.

20230216h7bepolithprospuitenraputtenltbsn057.jpg

RESEARCH  
Aquarama 105 – oktober 2024
BENOR-gecertificeerde epoxycoating voor nieuw en aangetast beton

Elke betonnen rioleringsbuis is vroeg of laat aan renovatie toe. Door de eerder beperkte chemische resistentie van het materiaal kunnen de gassen van agressief afvalwater immers voor aantasting van kalksteenmatrix zorgen. Met Epolith PRO biedt het Belgische Cotek hiervoor een BENOR-gekeurde oplossing op basis van epoxy. De mogelijkheid om de coating machinaal en in situ aan te brengen maakt het een uitgelezen product voor de renovatie van betonnen rioleringsbuizen, maar uiteraard kunnen ook nieuwe buizen, putten en kokers ermee beschermd worden.


Aquarama trade fair 2025 rectangle
beeldcopyrightfevia.jpg

RESEARCH  
Aquarama 104 – juni 2024
Green Deal Brouwers besparen 2,3 miljoen m³ water

Om bier te brouwen heb je veel water nodig. Daarom zochten en vonden de Green Deal Brouwers de voorbije vijf jaar manieren om in hun productieproces duurzamer om te gaan met water. Samen bespaarden de 16 deelnemende brouwerijen tussen september 2018 en december 2023 in totaal 2 286 822 m³ water, het equivalent van 915 olympische zwembaden.

dewatergroepvilvoorderegenplussensoren.jpg

RESEARCH  
Aquarama 102 – december 2023
Eerste ‘Regenplus’-sensoren geven inzicht in waterpeil van regenwaterputten

Onlangs startte De Watergroep – i.s.m. een aantal partners – de eerste testen met een reeks sensoren van RegenPlus. De technologie van RegenPlus gebruikt informatie over de inhoud van regenwaterputten om beter voorbereid te zijn op hevige regenval en langdurige droogte. “Zeer nuttige informatie voor ons als waterbedrijf om te anticiperen op het piekverbruik van drinkwater,” aldus Kathleen De Schepper, woordvoerder van De Watergroep.

beeld3projectconsortiumwaterframecopyrightugent.jpg

RESEARCH  
Aquarama 102 – december 2023
UGent ontwikkelt WaterFRAME-project

De UGent heeft het WaterFRAME-project gelanceerd. Het is een nieuw concept dat de watersector verder moet digitaliseren. Het framework integreert alle data en submodellen van het watersysteem in een interoperabele en transparante architectuur. Via het concept kan de milieu en economische impact bepaald worden van onder meer het hergebruik van verschillende bronnen van water (bijvoorbeeld afvalwater of oppervlaktewater). Het project wordt gecoördineerd door de UGent en heeft de Universiteit Antwerpen en VITO als partners.

beeld3vloeistoffenwordendoorcapillairenlinksvandechipaangevoerdenrechtsafgevoerd.jpg

RESEARCH  
Aquarama 100 – juni 2023
150.000 euro van de Europese Commissie voor onderzoek naar vortex sensor

Dit jaar ontvangt VUB-onderzoeker Wim De Malsche de prestigieuze European Research Council Proof of Concept Grant van de Europese Commissie, goed voor 150.000 euro aan onderzoeksgeld. Met de ERC Proof of Concept Grant voert De Malsche 18 maanden onderzoek naar de vortex sensor. Er zijn ook concrete plannen om de resultaten toe te passen in verschillende domeinen, waaronder de bewaking van waterkwaliteit en medische diagnostiek.

beeld13desensorvanolpasomzwevendestoffeninwatertemeten_2.jpg

RESEARCH  
Aquarama 100 – juni 2023
Centexbel organiseert congres over waterhuishouding bedrijven

Begin maart organiseerde Centexbel, in samenwerking met FlandersFood en Fevia, een workshop over de bedrijfsinterne waterhuishouding. Er waren vier sprekers, die telkens gespecialiseerd waren in een eigen thematiek. Dat leverde heel wat nieuwe inzichten op.

beeld1mbbrbiofilmreactorvoordebiologischezuiveringvanwaterenafvalwater.jpg

RESEARCH  
Aquarama 99 – maart 2023
PFAS -afbrekende micro-organismen in de maak

Op de KU Leuven (Campus De Nayer) in Sint-Katelijne-Waver worden momenteel nieuwe technieken ontwikkeld om PFAS in waterstromen af te breken. Daardoor kunnen waterzuiveringsinstallaties makkelijker hun werk doen. Naast (elektro-)chemische technieken, wordt er samengewerkt met de Universiteit van Oxford voor de ontwikkeling van PFAS-afbrekende micro-organismen door de introductie van specifieke genen. We praten met professor Raf Dewil, verbonden aan het Departement Chemische Ingenieurstechnieken van de KU Leuven.

wilgenproject5dewilgenhebbentijdensdezomergeenlastvandedroogte.jpg

RESEARCH  
Aquarama 99 – maart 2023
Wilgenproject sleept award in de wacht

De West-Vlaamse drinkwatermaatschappij Aquaduin heeft de Blue Innovation Captain-award in de wacht gesleept tijdens de Blue Innovation Party in Antwerpen met het innovatieve afvalwaterbehandelingsproject met wilgen. Met de Blue Innovation Awards plaatst De Blauwe Cluster innovatieve projecten, producten en diensten in de blauwe economie in de schijnwerpers. Emmanuel Van Houtte, directeur bij Aquaduin, geeft meer toelichting.

beeld1lachendkindterillustratiebijdegrotewaterenquete.jpg

RESEARCH  
Aquarama 98 – december 2022
Doucht Vlaanderen binnenkort met regenwater?

De Grote Waterenquête polste hoe Vlaanderen anno 2022 denkt over water. De eerste resultaten tonen dat het waterbewustzijn toeneemt. Zo vindt 54 procent van de respondenten dat water nu al schaars is en verwacht 84 procent dat het in de toekomst nog schaarser zal worden. Voor dat regenwater is een belangrijke rol weggelegd volgens de respondenten. We praten hierover met Verolien Cauberghe, professor communicatiewetenschappen die zich specialiseert in het promoten van duurzame gedragsveranderingen aan de UGent.

beeld2hetsysteemvansubirrigatiewordtsindseindmeigetest.jpg

RESEARCH  
Aquarama 98 – december 2022
Slim bufferbekken voor nabijgelegen landbouwpercelen

De stad Mechelen gaat begin volgend jaar een nieuw bufferbekken bouwen ter hoogte van de Bankstraat om het hemelwater, dat naar de gracht gaat, te kunnen bufferen in tijden van droogte en extreme neerslag. Het bufferbekken is een slimme oplossing om het overschot aan water nuttig in te zetten op landbouwpercelen. Binnen het project B-WaterSmart werden dit jaar al eerste succesvolle proefvelden aangelegd die boer, burger en bestuur met elkaar moeten verbinden.