beeld2aquaponicsmaakthetdusmogelijkomversegroentenenvisaantebieden.jpg

RESEARCH  
Aquarama 97 – september 2022
Nieuwe tool voor Aquaponics

Gedurende drie jaar hebben de Smart Aquaponics partners samengewerkt aan drie tools: een cursus voor het onderwijs en twee digitale applicaties. Een applicatie om een virtueel aquaponicssysteem te ontwerpen en de opbrengsten te simuleren en een applicatie om de werking van een aquaponicssysteem van op afstand te kunnen opvolgen via sensoren. De projecten werden zopas voorgesteld.

beeld3deroinstallatiebijbrouwerijhaachtwittecontainer.jpg

RESEARCH  
Aquarama 97 – september 2022
Event rond waterhergebruik in de voedingsindustrie schot in de roos

Flanders’ Food organiseerde in mei een groot evenement bij Pantarein Water over het hergebruik van water in de voedingsindustrie. Het evenement was een schot in de roos, want het was helemaal volzet. Bedrijven wisselden in een open sfeer informatie met elkaar uit over tal van waterzuiveringsprojecten.

vitooostendekep9743.jpg

RESEARCH  
Aquarama 96 – juni 2022
Samen over water

Met technologische ontwikkelingen alleen zullen we de waterproblematiek het hoofd niet kunnen bieden. Dat was de toon op het eerste ‘Samen over water’ event van VITO op 21 april jongstleden. Nu wateroverlast en watertekort elkaar in sneltempo opvolgen, zullen wetenschappers, beleidsmakers, industrie en maatschappij vooral samen op zoek moeten naar zowel sociale, economische, als technologische vernieuwingen. De nieuwe WaterKlimaatHub, die tijdens het evenement werd voorgesteld, wil daar een platform voor bieden.

foto1viermbbrreactorenmetmicroorganismsenopdragermateriaal.jpg

RESEARCH  
Aquarama 96 – juni 2022
Massa’s nieuwe projecten voor waterzuivering

KU Leuven heeft op campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver heel wat projecten op stapel staan op het vlak van waterzuivering. We hadden een gesprek met Lise Appels, hoofddocent aan het Process and Environmental Technology Lab (PETLab) van het Departement Chemische Ingenieurstechnieken KU Leuven (Universiteit Leuven).

beeld5upflowanaerobicsludgeblanketreactorenoplaboschaal2liter.jpg

RESEARCH  
Aquarama 96 – juni 2022
Micro-organismen in “engineered” ecosystemen

De Universiteit Gent heeft tal van projecten rond waterzuivering op stapel staan. Zo is er een opvallend project om traag groeiende micro-organismen, voornamelijk bacteriën, in de waterzuivering te houden. We spraken met Jo De Vrieze, hoofddocent binnen de faculteit bio-ingenieurswetenschappen. Hij pleit voor een energie-neutrale waterzuivering.

beeld1proefprojectdeganzepootinnieuwpoort.jpg

RESEARCH  
Aquarama 95 – maart 2022
Drinkbaar zoet, brak en Noordzeewater tegen 2025

Midden januari gaven Aquaduin, De Watergroep en FARYS, in aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, het startschot voor een pilootinstallatie om zowel zoet, brak als zout water te zuiveren tot drinkwaterkwaliteit. De drie Vlaamse waterbedrijven werken samen aan een innovatieve mijlpaal binnen de klimaatrobuuste watervoorziening.

beeld1pilootinstallatieeneendeelvandeonderzoekersdieermeegaanwerken.jpg

RESEARCH  
Aquarama 95 – maart 2022
Nieuwe pilootinstallatie simuleert drinkwaternetwerk

In het Centre for Advanced Process Technology for Urban REsource recovery (CAPTURE) is een pilootinstallatie gebouwd om het drinkwaternetwerk te simuleren. De installatie is een Europese primeur. Er zullen allerlei experimenten gebeuren op onder meer de geur en smaak van drinkwater. Zo zal er onder meer onderzocht worden wat het effect van temperatuursverandering op het drinkwaternetwerk zal zijn.

beeld1deondergrondseciternesvanvegitec.jpg

RESEARCH  
Aquarama 94 – december 2021
VEG-i-TEC is uw proeftuin

Bij de Universiteit Gent op Campus Kortrijk is VEG-i-TEC geopend, een proeftuin voor groente- en aardappelverwerkende bedrijven die hun productieprocessen willen innoveren en optimaliseren. De waterindustrie speelt er een grote rol in.

beeld1lessdronemeetlachgasopdewaterzuivering.jpg

RESEARCH  
Aquarama 94 – december 2021
Nieuwe initiatieven moeten uitstoot lachgas terugdringen

Als waterzuiveringsinstallaties niet optimaal werken, dreigen ze te veel broeikasgassen, zoals lachgas, uit te stoten. De UGent en de universiteit van Firenze hebben het probleem in kaart gebracht en er een oplossing voor ontwikkeld. Concreet werd de Lessdrone ontwikkeld waarmee broeikasgassen makkelijk gedetecteerd worden. Via een risicomodel op basis van artificiële intelligentie kunnen de oorzaken achterhaald worden en een digital twin laat toe om oplossingen te simuleren.