bwtmonitoring1.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
Op zoek naar oplossingen om operationele kosten te drukken ?

BWT staat voor Best Water Technology; de firma ziet het dan ook als haar missie om steeds betere producten en diensten voor waterbehandeling te ontwikkelen. Ecologie en efficiëntie staan daarbij voorop: minder waterverbruik leidt tot minder uitstoot en een kleinere ecologische voetafdruk. Dat geldt niet alleen voor huishoudens, maar ook voor de industrie. Zo paste BWT recent een monitoringsysteem voor de waterkwaliteit van stoomketels toe.

rietland1.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Is alternatief groendakconcept een win-win-win?

In 2017 werd bij Argex bij wijze van pilootproject de allereerste Rietland Phytoparking geplaatst. Vijf jaar later is het concept, dat voorziet in een parkeerplaats met daaronder een belucht waterzuiveringssysteem, een vaste waarde in het aanbod van Rietland. Ondertussen rijpte echter ook een nieuw idee. Zou een alternatief groendak met oeverplanten namelijk geen meerwaarde kunnen betekenen voor zowel biodiversiteit als water en energie? Een vraagstuk waarvoor Argex opnieuw met veel plezier zijn gebouwen in Kruibeke leende.

img202302241333292.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Waterbedrijf wordt partner in industrieel waterhergebruik

In Sint-Katelijne-Waver zocht groenteverwerkend bedrijf Greenyard Fresh Belgium naar een oplossing om een zo groot mogelijk aandeel van de 140.000 m3 drinkwater die jaarlijks als spoelwater voor de groenten gebruikt en nadien geloosd worden, te hergebruiken. Een pilootinstallatie leverde vorig jaar al het nodige proof of concept, en inmiddels worden stappen gezet naar een volwaardige installatie op industriële schaal. Opvallende partner daarin is waterbedrijf Pidpa.

aqveoswaterzuiveringsinstallvooraanzicht5pers.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Veos zet bloed om in drinkbaar water

Als wereldwijde marktleider in hoogwaardige eiwitten voor voeding investeert Veos 2 miljoen euro in een waterzuiveringsinstallatie die dagelijks tot 150.000 liter water uit dierlijk bloed filtert tot drinkbaar water. Dankzij deze nieuwe zuiveringsinstallatie gebruikt het tweede generatie bedrijf van de familie Slee, sinds 1974 gevestigd in Zwevezele (Wingene), 40% minder grondwater doordat ze het gefilterde water circulair inzet in haar productie.

dsc5074.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Brugse Zot trekt kaart van hergebruik

Toen de bottelarij van de Brugse brouwerij De Halve Maan een vijftal jaren geleden tegen haar limieten begon te draaien, werd besloten om op een aanpalende site op industriezone Waggelwater een nieuw exemplaar te bouwen. Een oefening waarmee de capaciteit plotsklaps verdrievoudigd werd – van 8.000 flessen en 60 vaten naar maar liefst 24.000 flessen en 180 vaten per uur – maar ook de uitgelezen gelegenheid om de stap te zetten richting waterzuivering en -hergebruik.

fase1dubbelefysicochemie.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Poederlakbedrijf gaat van 60 m3 afvalwater per dag naar nullozerstatuut

Als bedrijf dat ESG hoog in het vaandel draagt en met oog op een potentiële verstrenging van de lozingsnormen zocht poederlakbedrijf Alural naar een oplossing om zijn afvalwatervolume tot nihil te reduceren. Met drie concrete eisen klopte het daarom bij Eco-Vision, sinds 2020 onderdeel van de Pollet Water Group en vorig jaar nog verenigd met Hydris, aan: niet meer lozen, zo min mogelijk afvoeren én bedrijfszekerheid garanderen.

boortmalt2.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Nieuwe kuipenzaal van Boortmalt draait met Aerzen-schroefblowers

Energie-efficiënte installaties zijn ook voor moutproducenten van kapitaal belang. Voor de investering in een nieuwe kuipenzaal vertrouwt Boortmalt Herent dan ook graag op partners met wie het in het verleden al succesvol samenwerkte. Boortmalt schonk opnieuw het vertrouwen aan Aerzen voor de levering van en de service op twee schroefblowers.

foto3hogeresolutie.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Verstoppingsvrije pompen voor afvalwaterpompstation Mexicostraat

In het kader van de uitbreiding van de Antwerpse haven werd aan de Mexicostraat de voorbije jaren een nieuw ondergronds afvalwaterpompstation gebouwd. Het station kwam er ter vervanging van het voormalige pompstation Royerssluis, dat zich in de uitbreidingszone van de belangrijke sluis bevond, en verpompt het stedelijk afvalwater naar de zuiveringsinstallaties op Antwerpen-Zuid. Om het relatief lange traject vlot en zonder uitval te kunnen overbruggen, werd het station uitgerust met twee Hidrostal I16K pompen.

dsc9016.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Winstmarge op de indiktafel

Om het afvalwaterzuiveringsproces te optimaliseren, worden de ogen steeds scherper op het indikkingsproces gericht. Zowel de energie als de polymeren die voor het indikken van slib noodzakelijk zijn, zagen hun prijzen immers flink de hoogte in gaan. De traditionele aanpak, waarbij vaak kwistig met energie en toegevoegde polymeren wordt omgesprongen, toont zich bijgevolg hoe langer hoe minder houdbaar. Bij demoprojecten in België en Nederland mocht Olpas aantonen dat het ook anders kan.

2hcmavarel.jpg

PROJECT  
Aquarama 99 – maart 2023
Energie-efficiënt en beproefd

INVENT gebruikt het voorbeeld van een fabrikant van papier- en kartonproducten voor de papierindustrie om aan te tonen dat zij de ideale oplossing voor afvalwaterzuivering in huis hebben in deze activiteitensector.

img0028.jpg

PROJECT  
Aquarama 99 – maart 2023
VEGAPULS C21 bewijst zijn nut bij de behandeling van afvalwater in België

Waals-Brabant is qua oppervlakte de kleinste provincie van België en qua bevolking de op één na kleinste. Daarom is een aangepast afvalwaterbeheersysteem nodig, waarin VEGA sensoren een bijzondere rol spelen.

whatsappimage20220907at101424.jpg

PROJECT  
Aquarama 99 – maart 2023
Leidingen van Deschacht cruciaal voor nieuwe RWZI van Aquafin

Aquafin is volop bezig met de bouw van een nieuw RWZI-station in Aartselaar. Daarvoor deed het een beroep op Mols Contractors, dat bij Deschacht aanklopte voor de levering van HDPE-leidingen. Het project is een Vlaamse primeur, want het is de eerste keer dat een waterzuivering ook micropolluenten uit het water zal verwijderen.