cgi01_1.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 90 – december 2020
Drie essentiële vaardigheden voor post-corona bedrijfsvoering

Het jaar 2020 zal voor altijd te boek staan als het jaar waarin een wereldwijde pandemie ons persoonlijke en professionele leven overhoop gooide. Deze uitdagingen het hoofd bieden, vergt veerkracht en flexibiliteit. Om alvast op professioneel vlak doorheen de gevolgen van de coronacrisis te navigeren, definieerde IT en business consultancy bedrijf CGI drie essentiële organisatorische vaardigheden.

1a_11.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 90 – december 2020
Beter voorkomen dan genezen

Onderhoud van pompen kan zwaar doorwegen op de bedrijfskosten, en al zeker in uitdagende toepassingen waar absolute betrouwbaarheid zwaar doorweegt. Het resultaat laat zich raden. Onder het mom van “beter eens te veel dan te weinig onderhoud plannen” worden er overbodige én kostelijke interventies uitgevoerd. Om dit te vermijden, heeft KSB de KSB Guard ontwikkeld: een smart tool voor pompcontrole vanop afstand.

ecobeton1_1.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 90 – december 2020
Al 110 jaar inzet voor een efficiënt waterbeheer

Begin september vierde ecobeton water technologies NV een bijzondere verjaardag. 110 jaren staan er sindsdien op de teller, al is dat voor het bedrijf allerminst een reden om het rustiger aan te doen. “Covid-19 heeft ons geleerd dat we uitdagingen aankunnen die we nooit voor mogelijk hielden”, liet gedelegeerd bestuurder Hilde Cuykx optekenen. Die weer- en wendbaarheid wordt ook na 110 jaar onverminderd ingezet om huidige hydrologische uitdagingen het hoofd te bieden.

beeld8laboratoriumugent.jpg

ONDERZOEK  
Aquarama 90 – december 2020
Uitdagingen voor waterhergebruik

Steeds meer bedrijven willen hun water hergebruiken, alsook waardevolle componenten recupereren die nog aanwezig zijn in hun afvalwater. Tegelijkertijd worden de normen voor waterlozingen steeds strenger. Dat stelt professor Gijs Du Laing (UGent), expert in de milieuchemie en -technologie van waardevolle en gevaarlijke sporenelementen. De UGent ontwikkelt daarom momenteel allerlei nieuwe hybride technieken om sporenelementen nog beter, selectiever en sneller te kunnen verwijderen uit afvalwaters.

beeld2professorramonganigueindelabosvandeugent.jpg

ONDERZOEK  
Aquarama 90 – december 2020
Ugent ontwikkelt nieuwe microbiële processen om circulariteit in de ruimte en op aarde in te schakelen

Over enkele jaren plant The European Space Agency (ESA) een ruimtemissie waarin gedurende 40 dagen een experiment zal plaatsvinden. In het Centrum voor Microbiële Ecologie en Technologie (CMET) van de UGent wordt dat ruimteproject mee voorbereid. Er wordt volop geëxperimenteerd met microbiële processen die de afvalstromen op bemande vluchten in het heelal moeten zuiveren en recycleren. Het project moet ook een inspiratie zijn voor de aarde. Het moet een performanter gesloten circulair systeem op aarde mogelijk maken. We hadden een gesprek met professor Ramon Ganigué, gespecialiseerd in milieubiotechnologie.

beeld2lipidspilot.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 90 – december 2020
Rioolwater is waardevol

Tijdens de Aquarama Trade Fair werd een speciaal webinar voor het Europees project Wow! georganiseerd. Dit project haalt waardevolle grondstoffen uit het rioolwater. Dit heeft een positieve invloed op het klimaat. Met deze waardevolle grondstoffen kunnen producten gemaakt worden zoals bioplastic, biodiesel en biochar.

foto7eenfotovandeflexibelebuffer.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 90 – december 2020
Webinar VLARIO focust op circulariteit

Het webinar van Vlario op de 15de editie van de Aquarama Trade Fair stond helemaal in het teken van het circulaire water. VLARIO organiseerde in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), Vlakwa, Aquafin en De Watergroep een infosessie rond circulair water voor lokale besturen en rioolbeheerders.

beeld2webinarwatercirclebeflandersfoodvmx.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 90 – december 2020
Webinar Watercircle zet in op circulair water

De 15de editie van de Aquarama Trade Fair verliep volledig digitaal. De eerste sessies in de voormiddag werd georganiseerd door watercircle.be, in samenwerking met VMx en Flanders’ FOOD. Het thema was duurzaam watermanagement in de voedingsindustrie.

schermafbeelding20201029om170534.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 90 – december 2020
Aquarama voor het eerst volledig virtueel.

De Aquarama Trade Fair was heel speciaal. Langs de ene kant massa’s interesse voor de live webinars van onze partners watercircle.be, Vlario en Interreg.wow! Langs de andere kant een virtuele beursvloer zonder veel beweging. De webinars telden samen +/- 350 deelnemers en dit was een absoluut succes. De onderwerpen sloegen duidelijk aan en talrijke vragen kwamen binnen via de chatbox. Op de volgende pagina’s kan u een verslag lezen van de verschillende webinars.

wwimg0984.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 89 – september 2020
Statisch balanceerventiel voor precieze debietregeling

Innovatie schuilt vaak in eenvoud. Net in het digitale tijdperk brengt Watts daarom een statisch balanceerventiel op de markt dat toelaat om installaties op een analoge en eenduidige manier in te regelen én te controleren. De gepatenteerde iDroset

beeld3brouwerijwestmallereverseosmoseindewittepijpenzittendemembranen.jpg

PROJECT  
Aquarama 89 – september 2020
Brouwerijen maken positieve balans op van green deal

Heel wat brouwerijen maken een positieve tussentijdse balans op van de Green Deal Brouwers. Velen hebben hun watergebruik nu al kunnen terugdringen. We nemen polshoogte bij enkele brouwerijen, namelijk Alken Maes, Halve Maan, Huyghe, Westmalle en

sfeerbeeld.jpg

PROJECT  
Aquarama 89 – september 2020
Meer samenwerking is nodig

Ons watersysteem moet duurzamer en robuuster. Dat vinden Rilke Raes van Ovadis en Lies Bamelis, consulent milieu bij Profex. De waterexperts vinden dat bedrijven meer moeten diversifiëren in hun waterkwaliteiten. Ze moeten ook meer met elkaar