20230612114755.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
Compacte regenwaterbehandeling voor bulkopslag

Terwijl de weinige resterende lege ruimte in Vlaanderen in sneltempo volgebouwd wordt, zijn bedrijven actief in de bulkopslag heer en meester in het vrijwaren van hun – weliswaar verharde – terreinen. Hoe meer oppervlakte onbebouwd blijft, hoe meer capaciteit er immers rest voor hun kernactiviteiten. Wanneer Novotec – sinds kort met vernieuwde website en logo – vorig jaar gecontacteerd werd om zuiveringsinstallaties te bouwen voor het regenwater dat op dergelijke opslagterreinen viel, was compactheid dan ook een van de centrale vereisten.

cgdronedassenveld.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
De koelinstallaties van Colruyt Group lopen op hemelwater

Het distributiecentrum in Dassenveld (Halle) is de grootste gekoelde site van Colruyt Group. Zowel de versproducten als de diepvriesproducten voor de winkels worden er gekoeld. Die koeling vergt water. Heel veel water. In de zomer, op de warmste dagen, slokt de verdampingscondensor tot 20 m3 per uur. Dat water komt nu vooral uit de eigen regenwaterbuffers van 9.500 m³.

dewatergroepsensoren9113.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
De Watergroep kiest voor totaaloplossing in strijd tegen lekverlies

In het streven naar duurzaam waterbeheer en de strijd tegen lekverlies trekt De Watergroep resoluut de kaart van digitalisatie. De komende jaren levert Siemens daarvoor 400 gloednieuwe debiet- en druksensoren die zowel aan het centraal beheersplatform SIWA LeakPlus als aan de cloudomgeving van De Watergroep gekoppeld zullen worden, waar zelflerende datamodellen op hun beurt inzichten bieden om lekken sneller op te sporen en zelfs te voorspellen.

dji0406.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
Razendsnelle renovatie biologische afvalwaterzuivering

In ideale omstandigheden kan een moderne afvalwaterzuivering volledig vanaf nul gebouwd worden, maar wanneer de tijd beperkt is, blijkt renovatie van de bestaande infrastructuur – hoewel onmiskenbaar complexer – vaak toch de geprefereerde piste. Zo ook bij Cosun Beet Company, een suikerfabriek in het Nederlandse Dinteloord, waar een beluchtingsbekken tussen twee productiecampagnes door volledig vernieuwd moest worden. Een project dat niet zonder onverwachte wendingen bleef.

pfaswaterleaubox.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
PFAS testbank zoekt juiste oplossing voor elk PFAS-probleem

Sinds enkele jaren hebben we met PFAS een ‘nieuwe’ vijand nummer één. Meest recent nog kwam in augustus het nieuws dat zelfs de traditioneel ‘gezonde zeelucht’ met het goedje vervuild is, met als vermoedelijke oorzaak de aanwezigheid van PFAS in het water. Gelukkig werd in de waterzuivering inmiddels stevig geïnvesteerd in onderzoek naar en de ontwikkeling van technologieën voor het verwijderen van PFAS. Maar de ene technologie is de andere niet. Met een mobiele testbank begeleidt Waterleau industriële bedrijven naar dé oplossing voor hun specifiek PFAS-probleem.

aq101vegaprovantwerpen2.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
Realtime monitoring van onbevaarbare waterlopen

Op 9 juni kondigde Antwerpen als eerste provincie het captatieverbod van 2023 af. Naast het permanent onttrekkingsverbod voor stroomgebieden van ecologisch zeer kwetsbare kleine beken mocht vanaf de daaropvolgende dag ook geen water meer onttrokken worden uit onbevaarbare waterlopen van tweede categorie. Omwille van de aanhoudende droogte waren de waterpeilen op diverse plekken immers onder de kritische laagwaterdrempel gezakt. Ook de VEGAPULS AIR 41 radarpeilmeter op een klein beekje aan de Misstraat in Berlaar gaf op dat moment een automatische alarmmelding.

brainelalleuducbgenesisvueb230301v10.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
Farmaceutische sector kiest voor koud geproduceerde WFI

In het streven naar een verlaagde CO2-uitstoot en energieverbruik wordt in de farmaceutische en cosmetische sector steeds vaker naar oplossingen voor koud, en bovenal koud geproduceerde, WFI (Water for Injection) gezocht. Dat was althans een van de vragen waarmee Belgisch multinational UCB voor haar nieuw gentherapieproject Genesis bij Hyline ging aankloppen. Bij een andere farmaceutische klant moest dan weer een bestaande WFI-loop geoptimaliseerd worden inzake zowel capaciteit en kwaliteit als energie-efficiëntie.

19p0028consorziodibonifica034.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
Herstel van de goede hydraulische werking

Het hydraulische herstelproject in Fossalon di Grado (UD) is van groot belang voor de regio. Het beoogt de goede werking van het bestaande hydraulische netwerk te waarborgen, met name wat betreft de opvang en afvoer van regen- en oppervlaktewater. Daartoe werd een verbeteringsoplossing in GVK (glasvezelversterkte kunststof) gekozen om de nodige sterkte en duurzaamheid te garanderen.

dp484lysat2.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
Betere slibindikking dankzij lysaatunit

Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Gut Großlappen in München werd het surplus slib oorspronkelijk statisch ingedikt, waarna het over een lengte van 300 m naar een anaerobe reactor gepompt en gehomogeniseerd werd. Omdat een te hoog aandeel droge stof gepaard ging met een te hoge drukopbouw voor de twee excenterpompen, werd het slib hiervoor tot maximum 5 à 6% DS ingedikt. Geen optimale situatie, waardoor de gemeentelijke RWZI in oktober 2020 op zoek ging naar een oplossing die kon leiden tot onder meer een lagere viscositeit van het slib en bijgevolg een gereduceerd energieverbruik, een hoger aandeel droge stof en een hogere biogasopbrengst.

bwtmonitoring1.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
Op zoek naar oplossingen om operationele kosten te drukken ?

BWT staat voor Best Water Technology; de firma ziet het dan ook als haar missie om steeds betere producten en diensten voor waterbehandeling te ontwikkelen. Ecologie en efficiëntie staan daarbij voorop: minder waterverbruik leidt tot minder uitstoot en een kleinere ecologische voetafdruk. Dat geldt niet alleen voor huishoudens, maar ook voor de industrie. Zo paste BWT recent een monitoringsysteem voor de waterkwaliteit van stoomketels toe.

kraanwagen.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
Uw partner voor drinkwaterleidingen

Als aannemer of drinkwaterbeheerder weet u als geen ander dat werken aan het drinkwaternet nooit helemaal volgens plan verlopen. Grondwerken kunnen nu eenmaal de nodige verrassingen met zich meebrengen. In die onverwachte omstandigheden wilt u echter niet stil komen te staan. Daarom is het cruciaal om te werken met een leverancier die snel kan schakelen. Een partner zoals Pipelife.

biod2.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 101 – september 2023
Tankenbouwer kiest resoluut voor Europa

Ruim een jaar geleden verhuisde het hoofdkantoor van tankenbouwer Bio-Dynamics van Deinze naar Wielsbeke. In het nieuwe kantoorgebouw, tot in de puntjes afgewerkt, heeft elke afdeling nu niet alleen zijn eigen comfortabele plek, maar is er ook bewust gedacht aan samenkomst en ontspanning én blijft er nog voldoende ruimte over voor uitbreiding. Efficiëntie, sfeer en groei, dus. Precies wat commercieel directeur Stijn Verfaillie ook voor zijn bedrijf voor ogen heeft.