supamaxicmyk300dpiinstallatieaf1.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 98 – december 2022
AVK pakt uit met innovatieve koppelingen en herstelsystemen

Lekkende leidingen op een duurzame manier herstellen: het is voor elk drinkwater-, afvalwater- en industrieel bedrijf een grote prioriteit, waarvan de uitvoering liever gisteren dan vandaag gebeurt. Daarbij doen ze graag een beroep op de systemen van AVK Valves. De Deense multinational stelde op Aquarama Trade Fair een aantal interessante, kostenbesparende oplossingen voor.

condorimage.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 98 – december 2022
De reductie van NRW anders bekeken

Om verliezen via lekken in het waterdistributienetwerk, ook wel NRW of non-revenue water, te beperken wordt traditioneel ingezet op verschillende domeinen, waaronder lekdetectie en, wanneer van toepassing, herstellingen en vernieuwingen van de infrastructuur. Toch is er nóg een waardevolle weg, die bovendien minder ingrijpend en minstens even performant is: een aangepast drukbeheer. De ConDor controller van Aquestia, in België verdeeld door Evodis, maakt het mogelijk.

img20220603144237.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 98 – december 2022
Glasvezeloplossingen voor het onderhoud van waterdistributienetwerken

Ons team bouwt kant-en-klare, complexe toegangs-, onderhouds- en veiligheidssystemen om te worden geïnstalleerd op een bouwplaats, buiten of in een fabriek, zoals in dit geval. We hebben namelijk net aan een Franse klant een voorraad kooiladders in GVK van de P-TREX-S-lijn geleverd, bestemd voor onderhoudswerkzaamheden in piëzometrische torens.


Pollutec 2023
adobestock11902350inwatec.jpg

PROJECT  
Aquarama 98 – december 2022
Eerste hulp bij olielek in koelcircuit

In het koelcircuit van een staalfabriek was een groot en continu olielek opgemerkt, afkomstig van een olie-water warmtewisselaar. Het lek bracht verschillende risico’s met zich mee, maar kon helaas niet meteen opgelost worden. De warmtewisselaar kon immers pas tijdens een geplande stilstand een week later hersteld worden. In afwachting van die stilstand en herstelling stelde Inwatec voor om de olie te dispergeren en via een verhoogde spui uit het koelsysteem te verwijderen.

bwtazalma7.jpg

PROJECT  
Aquarama 98 – december 2022
BWT-waterbehandeling voor AZ Alma Eeklo

AZ Alma is een middelgroot regionaal ziekenhuis in Eeklo met een vijfhonderdtal bedden. In 2017 werd verhuisd naar een nieuw pand. Waterkwaliteit is uiteraard van groot belang voor een ziekenhuis, en dus werd er speciale aandacht besteed aan de waterbehandelingsinstallatie bij de nieuwbouw. BWT leverde daarvoor ontharders en toestellen voor omgekeerde osmose (RO).

tt1.jpg

PROJECT  
Aquarama 98 – december 2022
Rietvelden zorgen voor heldere vijvers in prestigieus parkproject

De voormalige spoorsite van Tour & Taxis in Brussel ontpopte zich de voorbije jaren tot een nieuw en dynamisch stadsdeel. Na enkele opmerkelijke architecturale ingrepen, is vandaag ook het nieuwe landschapspark, naar een ontwerp van gerenommeerd landschapsarchitect Bas Smets, in volle aanleg. Om het water in drie cirkelvormige vijvers op het terrein kraakhelder te houden, voorzag Rietland aan elke vijver een oeverzone met belucht rietveld.


Aquaram trade fair rectangle
img3636.jpg

PROJECT  
Aquarama 98 – december 2022
Ook voor uitdagende inspecties zijn er oplossingen

Begin 2021 wilde Vivaqua weten hoe het met haar drinkwaterleidingen en collectoren in het Waalse Yvoir gesteld was. De Brusselse drinkwatermaatschappij deed daarom een beroep op Grean Consult, dat creatief uit de hoek moest komen om het uitdagende tracé van de leidingen volledig in beeld te brengen. Vooral de soms grote hoogteverschillen in zowel terrein als tracé, de grote afstanden en de afgelegen locatie vormden een uitdaging.

img20220831095911.jpg

PROJECT  
Aquarama 98 – december 2022
Decanter als alternatief voor zeefbandpers bij grondsanering

In 2020 werd DEME aangesteld voor een groot grondsaneringsproject in Schotland. Op een site van zo’n 61 ha groot, gelegen vlakbij de rivier Clyde, moest een aanzienlijke 250.000 à 300.000 ton grond gewassen en behandeld worden voor, hoofdzakelijk, lokaal hergebruik. Gezien de hoge eisen van de opdrachtgever zocht het bedrijf voor dit project naar een alternatieve laatste behandelingsstap. In plaats van een zeefbandpers werd geopteerd voor een Hiller decantercentrifuge.

blankaartdiksmuide0272.jpg

PROJECT  
Aquarama 98 – december 2022
Deckx EM realiseert nieuwe nabehandeling voor WPC De Blankaart

Waterproductiecentrum (WPC) De Blankaart ondergaat een verjongingskuur. Voor deze infrastructuur in Woumen-Diksmuide van De Watergroep is een masterplan in uitvoering, waarbij ook Deckx Electro Mechanica (EM) een hoofdrol speelt. De aannemer uit Dessel, onderdeel van de Stadsbader-groep, leverde onlangs een nieuwe nabehandelingsinstallatie op in een nieuw gebouw en is bezig met de voorbereiding van de volgende fases.

image007.jpg

PROJECT  
Aquarama 98 – december 2022
Brouwerij Lindemans kiest voor biodegradeerbare corrosiebeschermer

Al sinds 1822 brouwt de familie Lindemans in Vlezenbeek lambiek. Door innoverend en creatief met een van de oudste bieren ter wereld om te gaan, wil de familie de consument prikkelen en binnenleiden in de mysterieuze wereld van de lambiek en zijn duizend-en-een verhalen. Maar dat betekent natuurlijk ook dat het bier op de juiste manier bij die consument moet geraken. Daar draagt ook chemicaliënverdeler Clarflok aan bij.

optisonic6300p.jpg

PROJECT  
Aquarama 98 – december 2022
Vergelijkende debietmetingen zonder procesonderbreking

Wanneer een inline debietmeting niet mogelijk of gewenst is, wordt veelal teruggegrepen naar clamp-on debietmeters. Onder andere de Optisonic 6300 P van KROHNE, die met behulp van ultrasoon geluid meet wat er in de leiding precies gebeurt, biedt in zo’n geval een populaire en performante oplossing, zonder risico op drukverlies. Maar de draagbare clamp-on debietmeter bewijst zich ook in andere toepassingen. Zo zorgt ze in de waterzuiveringsinstallaties in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt voor accurate vergelijkende metingen.

dsc048441.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 98 – december 2022
High purity water voor biotechbedrijf Glycom

Het Deense Glycom is een particulier en onderzoeksgericht biotechbedrijf met een bijzondere expertise in humane melk oligosachariden – de oligosachariden aanwezig in moedermelk, beter gekend als HMO’s. Omdat water in het HMO-proces een belangrijke rol speelt, deed het bedrijf voor het uitwerken van de waterbehandelingsinstallatie een beroep op EUROWATER. De zuiverheid van het water is immers fundamenteel voor zowel veiligheid als prestaties.