beeld1pilootinstallatieeneendeelvandeonderzoekersdieermeegaanwerken.jpg

RESEARCH  
Aquarama 95 – maart 2022
Nieuwe pilootinstallatie simuleert drinkwaternetwerk

In het Centre for Advanced Process Technology for Urban REsource recovery (CAPTURE) is een pilootinstallatie gebouwd om het drinkwaternetwerk te simuleren. De installatie is een Europese primeur. Er zullen allerlei experimenten gebeuren op onder meer de geur en smaak van drinkwater. Zo zal er onder meer onderzocht worden wat het effect van temperatuursverandering op het drinkwaternetwerk zal zijn.

foto2fotometwatverschillendetypeskeramischemembranen.jpg

ONDERZOEK  
Aquarama 95 – maart 2022
VITO en UAntwerpen brengen expertise onder in nieuwe spin-off A-membranes

Productscheidingen zijn vandaag vaak energie-intensief en niet altijd geoptimaliseerd naar efficiëntie. Met hun jongste spin-off A-membranes zetten VITO en de Universiteit Antwerpen een geavanceerde technologie voor membraanscheidingen in vloeistoffen op de markt. De technologie is niet alleen veel doeltreffender en duurzaam, maar door zijn energiebesparend potentieel kan ze de CO₂-uitstoot van de chemische industrie sterk reduceren.

beeld3containermetbouwbord.jpg

ONDERZOEK  
Aquarama 95 – maart 2022
I-QUA versterkt band tussen Vlaanderen en Nederland

Eind 2021 vond het slotevent van I-QUA plaats. Tijdens een afsluitende talkshow werd terug én vooruit gekeken naar de ontwikkelingen op het gebied van innovatieve (decentrale) afvalwaterzuivering in het algemeen en I-QUA in het bijzonder. Het project heeft de band tussen Vlaanderen en Nederland alvast versterkt.


Aquarama 2022 rectangle
lowres0454.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 95 – maart 2022
Eindelijk weer verzamelen

Elk nadeel heb zijn voordeel. Waar u de voorbije twintig maanden wat op uw beurshonger bleef zitten, krijgt u nu een heus driegangenmenu voorgeschoteld. Pumps & Valves valt dit jaar immers samen met de beurzen Maintenance en M+R. zo krijgt u op 23 en 24 maar in Antwerp Expo een overzicht van alle belangrijkste ontwikkelingen in uw sector, maar in één klap ook van het hele industriële spectrum. Een buitenkansje.

laborama04.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 95 – maart 2022
De beurs LABORAMA vindt plaats in mei 2022

Na een onvrijwillige afwezigheid van twee jaar door de Coronapandemie, kijkt de organisatie ernaar uit om in mei 2022 opnieuw een fysieke beurs te organiseren. Zo zal de 22ste editie van de beurs LABORAMA doorgaan op donderdag 19 en vrijdag 20 mei 2022 in Paleis 1 van Brussel Expo.  

seijbelphotography0300.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 95 – maart 2022
Samen werken aan water tijdens vakbeurs Aqua Nederland

In maart 2022 is dan eindelijk hét moment voor Aqua Nederland. Met diverse verplaatsingen vanwege COVID-19 opent Evenementenhal Gorinchem haar deuren voor waterprofessionals op 15, 16 en 17 maart. De huidige en toekomstige wateruitdagingen zoals het sluiten van waterketens, het verwaarden van afvalwater en slimme technologieën voor het hergebruik en zuiveren van afvalwater staan bij Aqua Nederland op de agenda.

21033115.jpg

PROJECT  
Aquarama 94 – december 2021
Oplossingen AQUATURBO Systems bewijzen duurzaamheid

AQUATURBO Systems zit in de lift. De aanbieder van beluchtingssystemen maakt sinds twee jaar deel uit van de Franse groep SFA, wat letterlijk en figuurlijk voor extra zuurstof zorgt, onder meer door de verruiming van het aanbod. Ook de verhuur van beluchters scoort goed. Dat zorgt bij COO Aurélien Goyeau en Tijl Beets (manager product development & engineering) voor lachende gezichten.

bwtperlaproopstelling.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 94 – december 2021
Zuinige en hygiënische waterverzachter

De nieuwe generatie Pro-XL waterverzachters van BWT is bestemd voor gebouwen met een groot waterverbruik: utiliteiten, industrie, zorginstellingen, horeca... Door de efficiënte opbouw en de intelligente sturing wordt het verbruik van water en zout sterk beperkt, zodat de impact op het milieu eveneens verminderd wordt. Installateurs zullen dan weer het montagegemak kunnen waarderen. Bovendien is er aan de hygiëne gedacht.

img0742.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 94 – december 2021
Een duurzame aanpak voor biologische membraanvervuiling

Ongeacht of het een UF, NF of RO installatie betreft, van alle zaken die de efficiëntie en levensduur van de ingezette membranen kunnen aantasten, komt microbiologische vervuiling het vaakst voor. Dat concludeerde Suez Water Technologies and Solutions op basis van zo’n 850 uitgevoerde membraanautopsieën. Reden genoeg om op zoek te gaan naar een alternatieve en efficiënte, maar tevens duurzame reinigingsmethodiek. Inmiddels heeft uitgebreid onderzoek geresulteerd in een innovatieve benadering: een reinigingsprogramma op basis van nauwgezet geselecteerde enzymen.

sai02perspektiveweiss0850comp02.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 94 – december 2021
SEEPEX onthult dubbele innovatie

Het verhogen van het rendement van pompen en daarmee van (gemeentelijke) afvalwaterzuiveringsinstallaties: dat is voor SEEPEX altijd al een prioriteit geweest. De Duitse fabrikant lanceerde onlangs twee nieuwe oplossingen die beide schoolvoorbeelden zijn van een slim technisch ontwerp.

smartball03.jpg

PROJECT  
Aquarama 94 – december 2021
De Waalse Watermaatschappij (SWDE) neemt oude waterleiding terug in gebruik dankzij lekdetectietechnologie van Xylem

In Wallonië werd een drinkwaterleiding van de Société Wallonne des Eaux (SWDE oftewel Waalse Watermaatschappij) buiten gebruik gesteld omdat de leiding herhaaldelijke overstromingen veroorzaakte op het landbouwterrein waar ze onderdoor liep. Met behulp van de SmartBall-oplossing kon Xylem drie lekken in de bijna 5 kilometer lange pijpleiding opsporen. Het resultaat? SWDE wist met precisie de leiding uit te graven, te herstellen en opnieuw in gebruik te nemen.

aq94liquisens3.jpg

PROJECT  
Aquarama 94 – december 2021
Naar een slimmere en duurzamere legionellapreventie

De grote risico’s verbonden aan een legionellabesmetting, in mei 2019 nogmaals pijnlijk geïllustreerd door de problemen in het Gentse havengebied, hebben ertoe geleid dat in talrijke installaties strenge maatregelen getroffen (moeten) worden om het risico op besmetting in te dijken. Veelal gaat het daarbij om preventieve beheersmaatregelen vastgelegd volgens algemene principes, maar via slimme monitoring wil Liquisens het in de toekomst tegelijk veiliger én efficiënter aanpakken.