beeld3projectconsortiumwaterframecopyrightugent.jpg

RESEARCH  
Aquarama 102 – december 2023
UGent ontwikkelt WaterFRAME-project

De UGent heeft het WaterFRAME-project gelanceerd. Het is een nieuw concept dat de watersector verder moet digitaliseren. Het framework integreert alle data en submodellen van het watersysteem in een interoperabele en transparante architectuur. Via het concept kan de milieu en economische impact bepaald worden van onder meer het hergebruik van verschillende bronnen van water (bijvoorbeeld afvalwater of oppervlaktewater). Het project wordt gecoördineerd door de UGent en heeft de Universiteit Antwerpen en VITO als partners.

italianexhibitiongroup01.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 102 – december 2023
Groene economie kleurt steeds meer blauw op Ecomondo

Ecomondo 2023 was de 26ste editie van het internationale beursevent in Europa en het Middellandse Zeegebied voor technologieën, diensten en industriële oplossingen in de groene en circulaire economie. In het Rimini Expo Center waren o.m. Ecomondo Water en Blue Economy highlights.

53249401862997c13cf1bo.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 102 – december 2023
Waterbehandeling centraal thema op Pollutec 2023

Dit jaar mocht Pollutec ruim 51.000 bezoekers ontvangen, 11% meer dan in 2021. De 45ste uitgave van de tweejaarlijkse internationale beurs voor milieuoplossingen telde ook zowat 2.000 exposanten, waarbij 200 startups. Er vonden ook 420 conferenties plaats en er werden in preview 120 innovaties voorgesteld.


Aquarama trade fair 2024 rectangle
atfcebedeau1.jpg

EVENT  
Aquarama 102 – december 2023
Lezingen van CEBEDEAU op de Aquarama Trade Fair 2023: de Watertribune

In het kader van de geslaagde editie 2023 van de vakbeurs Aquarama Trade Fair, gewijd aan watertechnologie, organiseerde CEBEDEAU, het expertise- en onderzoekscentrum voor de behandeling en het gebruik van water en voor milieubiotechnologie, drie lezingen voor het Franstalige publiek op het evenement. Deze lezingen pasten in het algemene kader van de ‘Watertribune’ van CEBEDEAU.

img20231019120155.jpg

EVENT  
Aquarama 102 – december 2023
Workshop VMx, watercircle.be, essenscia en Fevia lokt veel geïnteresseerden

Duurzaam watermanagement in de voedings- en chemiesector: dat was het centrale thema van de workshop waarvoor vier partners de krachten bundelden. Tijdens één algemene sessie en twee parallelsessies hingen tientallen aandachtige volgers aan de lippen van de sprekers. Matthias Mertens, general manager van watercircle.be, was dan ook een tevreden man.

vlariocoockwaterbewustbouwenagnetenparkpeer.jpg

EVENT  
Aquarama 102 – december 2023
VLAIO COOCK project schakelt een versnelling hoger

Tijdens de druk bijgewoonde Aquarama Trade Fair stond de studiedag van VLARIO – in samenwerking met partners Buildwise, Embuild Vlaanderen, NAV en VLAKWA – volledig in het teken van het VLAIO COOCK project rond Waterbewust Bouwen.

beeldartikelseminarieaquaflandersfocustopnieuwevlaamsdrinkwaterbesluit.jpg

EVENT  
Aquarama 102 – december 2023
Seminarie AquaFlanders focust op nieuwe Vlaams Drinkwaterbesluit

Op 18 maart 2023 is het Vlaams drinkwaterbesluit met betrekking tot de kwaliteit, kwantiteit en levering van water bestemd voor menselijke consumptie in werking getreden. De omzetting van de nieuwe Europese Drinkwaterrichtlijn legt de focus op risicobeheer van bron tot kraan, een verbetering van de toegang tot veilig drinkwater voor iedereen, de promotie van kraanwater en een betere voorlichting van het grote publiek over de openbare waterbevoorrading.

atf202307.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 102 – december 2023
Grotere internationale belangstelling voor Aquarama Trade Fair

Een goed concept blijft zijn degelijkheid bewijzen. Een bezoek aan Aquarama Trade Fair op 19 oktober in de Brabanthal bewijst dat die boutade ook voor dit evenement zeker opgaat. Met 127 exposanten en een grote opkomst konden organisatoren Filip Cossement en Katja Wijffels van FCO Media eens te meer terugblikken op een geslaagde organisatie.

img5833.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Drukverhogingsets KSB Delta essentieel voor continue flow

Veilig drinkwater uit de kraan: al decennialang vinden we dat de normaalste zaak van de wereld. Die ‘evidente’ dienstverlening zou onmogelijk zijn zonder drukverhogingsets, bestaande uit een set van hogedrukpompen die in een cascadesysteem voor de continuïteit zorgen. De dimensionering van dergelijke oplossingen is minder eenvoudig dan ze lijkt. KSB, dat een sterke reputatie geniet inzake pompen en afsluitingen, pakt het ontwerp en de dimensionering op maat erg professioneel aan met systemen van 100% Europese makelij.

inventiturboblowerinprerovczechrepublic.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Op maat gemaakte oplossing voor maximale prestaties

Membraanbeluchtingssystemen zijn niet weg te denken uit moderne waterzuiveringsinstallaties. Essentieel voor deze beluchtingssystemen is een toevoer van gecomprimeerde lucht om zuurstof voor de biologie in het afvalwater te introduceren. Om op een efficiënte manier te beluchten heeft INVENT haar portfolio dan ook uitgebreid met de zeer efficiënte iTURBO®-Blower.

gf2.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Lubo lanceert oplossing voor PFAS-vrije montage en dichtingen

De PFAS-problematiek beheerst al een tijdje het nieuws. Om dergelijke milieuproblemen in de toekomst te vermijden, komt er een EU-verbod op PFAS aan. Lubo anticipeert hierop met RVS-bevestigingsmaterialen (zoals bouten, studbolts, draadeinden en specials), voorzien van een droge, milieuvriendelijke smering die voldoet aan het op til zijnde verbod en Belgaqua gekeurd is.

img20230810133947.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Hoe goed verloopt uw slibontwatering?

In het streven naar een betere en efficiëntere slibindikking en -ontwatering breidde Olpas zijn gamma compacte ultrasone sensoren eerder dit jaar al uit met een slibconcentratiemeting voor de ingaande stroom van het indikkingsproces. Inmiddels werd daar ook een oplossing voor de volgende stap aan toegevoegd. Een nieuwe versie van de Olpas sensor laat immers toe om ook de kwaliteit van het centraat op een betaalbare en gebruiksvriendelijke manier op te volgen.

sp470iandsp474ioblique.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Schneider Electric pakt uit met slimme en cyberveilige RTU

Hoe beheer je water(zuiverings)installaties op afgelegen plaatsen? Het is een uitdaging waar ze bij Schneider Electric wel raad mee weten. Met de slimme RTU’s (remote terminal units) SCADAPack 470i en 474i gaat de fabrikant er prat op unieke oplossingen voor veeleisende omgevingen te hebben ontwikkeld. Johan Cools, Segment Marketing water, waste water & infra bij Schneider Electric, geeft tekst en uitleg.

20200130133502netzschxlcfunctioningv3mp4vlcmediaplayerkopie.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Autonome statorregelaar vermindert slijtage van wormpompen

De levensduur van pompen verhogen, is een thema dat veel aandacht krijgt in de R&D-afdeling van producenten. Met xLC® Select realiseert Netzsch op dat vlak een belangrijke doorbraak. De geautomatiseerde werking van de statorregelaar verhoogt het rendement van de Nemo®-excentrische wormpompen gevoelig. “Op die manier kan het verpompen van vrij dikke vloeistoffen nog efficiënter verlopen”, getuigt Joaquim de Matos, managing director voor Netzsch in de Benelux.

enigma3hyqintegratedhydrophone.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Enorme efficiëntiesprong in akoestische lekdetectie

Naar schatting 57 miljoen m3 drinkwater ging er volgens de Drinkwaterbalans van de VMM in 2021 uit het Vlaamse drinkwaternet verloren. Dat komt overeen met een gemiddelde ILI of Infrastructure Leakage Index van pakweg 1,1. Weliswaar geen dramatische cijfers in vergelijking met de rest van Europa, maar toch nog ver verwijderd van de maximale ILI van 0,5 die volgens de Blue Deal tegen 2025 bereikt zou moeten worden. Met de nieuwe LeakNavigator software van Ovarro kan Evodis drinkwaterbedrijven helpen om hun lekdetectie te optimaliseren en bijgevolg zowel de lekverliezen zelf als de bijbehorende energieverliezen te beperken.

pfascontaminatieineuropa.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Ionenwisselaars bieden oplossing tegen PFAS-verontreiniging

Het voorbije jaar was er in ons land veel verontwaardiging over de overal opduikende ‘haarden’ van PFAS-verontreiniging. Met de ionenwisselaars van Lanxess, biedt Caldic hiervoor een relevante oplossing.

brenntagfoto.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 101 – september 2023
Kostenefficiënte pH-neutralisatie op basis van calciumcarbonaat

Wie zure afvalwaterstromen wil neutraliseren, heeft traditioneel keuze uit verschillende oplossingen. Maar terwijl natriumhydroxide omwille van fluctuerende prijzen en de verscherpte aandacht voor veiligheid en CO2-uitstoot stilaan van het hoogste schavot dreigt af te glijden, worden voorheen versmaadde alternatieven steeds verder geoptimaliseerd. Zo lanceerde Zwitsers producent Omya een snelwerkende oplossing op basis van calciumcarbonaat, sinds kort verkrijgbaar bij Brenntag.

clarflok101.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
Geoptimaliseerd doseerprogramma voor koelcircuits zetmeelfabriek

Een historische fabriek in het centrum van de stad … het is op z’n minst een uitdaging te noemen. Zo moet ook de Tereos zetmeel- en suikerfabriek in Aalst – opgericht in 1873 en in de volksmond ‘Den Amylum’ genoemd – de verontreiniging via water en lucht zoveel mogelijk beperken. Met twintig koeltorens, verdeeld over zes koelcircuits, en suppletiewater met hoge concentraties COD vroeg dat om gespecialiseerde ondersteuning. Die vond Tereos bij Clarflok.

fig73.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
Optimalisatie van de overstort van Paruck in Brussel

De overstort van Paruck onder het Saincteletteplein in Brussel is een essentiële veiligheidsklep in het rioleringsnetwerk wanneer de opvang van regenwater bij de opvang van afvalwater wordt gevoegd. De overstort van Paruck is een bijzonder gevoelig punt omdat het zich op het raakvlak bevindt van het gemeentelijke netwerk en het gewestelijke netwerk, evenals de natuurlijke omgeving die gevormd wordt door de Zenne en het kanaal Brussel-Charleroi, die allemaal beheerd worden door verschillende operatoren. De kleinste verandering in een van de afvoerkanalen heeft een impact op alle andere. Om de impact op de natuurlijke omgeving te beperken, heeft VIVAQUA 3D EAU de opdracht gegeven een gedetailleerde hydraulische studie uit te voeren om de verschillende mogelijke oplossingen te onderzoeken en hun impact te kwantificeren, alsook een analyse van de hydraulische fenomenen en de mogelijkheden om macroafval vast te houden voordat het in de Zenne en het kanaal wordt geloosd.

fotofloriaanvanmechelen.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
Zuivelproducent pompt nieuw leven in effluent RWZI

Zuivelcoöperatie Milcobel is niet ongevoelig voor de risico’s van waterschaarste. Vooral op de productiesite in Langemark, een regio waar de druk op het drinkwaternet gedurende de zomer al eens durft weg te vallen, kunnen traditionele bronnen de grote waterbehoefte niet altijd opvangen. In het kader van de Oproep Blue Deal Circulair Water hergebruik effluent zocht Milcobel daarom een oplossing bij de naastgelegen RWZI. Pantarein Water zorgt er minstens de komende tien jaar voor dat dat effluent tot drinkwaterkwaliteit gezuiverd wordt.

20230612114755.jpg

PROJECT  
Aquarama 101 – september 2023
Compacte regenwaterbehandeling voor bulkopslag

Terwijl de weinige resterende lege ruimte in Vlaanderen in sneltempo volgebouwd wordt, zijn bedrijven actief in de bulkopslag heer en meester in het vrijwaren van hun – weliswaar verharde – terreinen. Hoe meer oppervlakte onbebouwd blijft, hoe meer capaciteit er immers rest voor hun kernactiviteiten. Wanneer Novotec – sinds kort met vernieuwde website en logo – vorig jaar gecontacteerd werd om zuiveringsinstallaties te bouwen voor het regenwater dat op dergelijke opslagterreinen viel, was compactheid dan ook een van de centrale vereisten.