avecominedehandschutter01.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 91 – maart 2021
Van nevenstroom naar commerciële meerwaarde

In de nevenstromen van de voedingsindustrie zit nog heel wat potentieel. Processtromen die vandaag als afvalwater behandeld en vervolgens geloosd worden, kunnen mits de juiste verwerking immers nuttige eiwitten of zelfs complexere grondstoffen opleveren. Mogelijke toepassingen daarvoor zijn er voldoende, net als, bijgevolg, marktwaarde.

1_23.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 91 – maart 2021
Slangenpompen van Watson-Marlow en Bredel onder één dak

“Op 1 januari 2021 neemt Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG) de directe verkoop, ondersteuning en service van de industriële Bredel slangenpompen over”. Een fait divers dat zomaar zou kunnen passeren als een kort nieuwsberichtje, maar er steekt heel wat meer achter. Dat verdient een toelichting.

hetrockfowwaterbufferingsysteem4.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 91 – maart 2021
Eindhoven test met steenwol als regenwaterbuffer

In de Eindhovense wijk Strijp wordt op dit moment de Hastelweg klimaatbestendig en waterrobuust gemaakt. Het oude rioleringsstelsel wordt omgevormd naar een gescheiden stelsel met een vuilwaterriool en een hemelwaterriool. Tegelijkertijd wordt in deze straat een waterberging gerealiseerd met steenwol die tot 60 mm regenwater kan bergen bij piekbelasting. Die moet de riolering ontlasten, alsook voor minder water op straat zorgen.


Grundfos rectangle april 2021
5wpcoostendefarys1.jpg

ONDERZOEK  
Aquarama 91 – maart 2021
Nieuwe initiatieven voor drinkwaterproductie

Membraanfiltratie is belangrijker geworden om drinkwater te zuiveren. Dankzij deze technologie kunnen er immers ook zoutere en andere bronnen aangesproken worden, zowel in het kustgebied als in het binnenland. Dat zegt professor Bart De Gusseme van het Centrum voor Microbiële Ecologie en Technologie (CMET) van de UGent en CAPTURE. Hij voert er toegepast onderzoek uit naar afvalwaterhergebruik en de veiligheid van drinkwater. Hij is ook projectleider bij watermaatschappij FARYS.

blauwewol.jpg

ONDERZOEK  
Aquarama 91 – maart 2021
VITO en VMM lanceren nieuwe tool om impact van afvalwater te berekenen

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft samen met VITO een uitgebreid stappenplan ontwikkeld om na te gaan welke impact het afvalwater heeft op het oppervlaktewater en of bijkomende zuiveringstechnieken financieel haalbaar zijn. Met de tool kunnen bedrijven zelf berekenen of ze aan de normen voldoen. De geautomatiseerde Excel-tool werd voorgesteld op het van de Vlaamse textielbedrijven op 7 december.

foto1dedemiwaterplantbotlekdwpvanevidesvoordeproductievandemiwatervoordeindustriefotovankwr.jpg

ONDERZOEK  
Aquarama 91 – maart 2021
Zuiver meer decentraal

Bedrijven in de procesindustrie kunnen meer waarde halen uit decentraal zuiveren, in vergelijking met zuivering aan het einde van hun proces. Dat zegt Emile Cornelissen, Principle Scientist in het team Waterbehandeling en Resource Recovery van KWR en professor bij de PaInT (Particle and Interfacial Technology) onderzoeksgroep aan de Universiteit Gent. “Het voordeel is dat de te zuiveren afvalstroom dan minder complex wordt en daardoor gemakkelijker te zuiveren is.”


Siemens rectangle april 2021
waterhergebruik.jpg

EVENT  
Aquarama 91 – maart 2021
Fevia Vlaanderen organiseert webinar over waterhergebruik in de voedingsindustrie

Een project rond waterhergebruik, hoe pak je dat concreet aan als voedingsbedrijf? Wat komt daarbij kijken? Fevia Vlaanderen organiseerde hierover een webinar met veel boeiende sprekers. Ze brachten bovendien een nieuwe brochure en leidraad uit.

1_22.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 90 – december 2020
Proceslucht voor lagedruktoepassingen

De PillAerator-turboblowers van Kaeser Kompressoren zijn bijzonder geschikt voor beluchtingsprocessen die hoge eisen stellen aan de lucht in de biologische waterzuivering. Dankzij de nieuwste technologie bieden ze een zorgeloze, betrouwbare en energie-efficiënte werking, waardoor de total life cycle cost tot een minimum wordt beperkt.

aq90suez04.jpg

PROJECT  
Aquarama 90 – december 2020
Mobiele unit houdt gedemineraliseerd waterproductie BASF Antwerpen op peil

Een waterbehandelingsinstallatie die aan vernieuwing toe is, vervang je niet zomaar. De zoektocht naar een duurzame, efficiënte en toekomstbestendige oplossing vergt tijd en denkwerk. In tussentijd mag de productie echter geenszins teruglopen. Ter ondersteuning van de bestaande installatie en om de kwaliteit en continuïteit van gedemineraliseerd water op zijn Antwerpse site te waarborgen, deed BASF daarom een beroep op de mobiele vloot van Suez.


Vega rectangle maart 2021
6a.jpg

PROJECT  
Aquarama 90 – december 2020
Productiecapaciteit omhoog én afvalwatervolume omlaag

Ford stelde Trevi aan om de uitbreiding van de afvalwaterzuiveringsinstallatie in de vestiging van Craiova (Roemenië) te onderzoeken, de nodige aanpassingen te ontwerpen en de uitvoering ervan te begeleiden. Aanleiding was de introductie van een derde shift en de gerelateerde verhoging van de jaarlijkse productiecapaciteit van 160.000 tot 240.000 wagens. Het doel was een gemoderniseerde en performante afvalwaterzuivering én een reductie van de hoeveelheid afvalwater. De water-footprint, het afvalwaterdebiet en de investeringskosten voor afvalwaterzuivering moesten immers omlaag.

beeld3riolering.jpg

PROJECT  
Aquarama 90 – december 2020
Riothermie maakt intrede in Brussels Gewest

Vanaf februari 2021 start een groots riothermieproject in de Brusselse gemeente Ukkel. Rioolwater zal gebruikt worden om het vernieuwde administratieve centrum van Ukkel te verwarmen en te koelen. Vivaqua ontwikkelde hiervoor een goedkope warmtewisselaar in kunststof. Als het project succesvol is, kan het uitgebreid worden naar minstens 50 van de 2000 kilometer rioleringen in het Brussels Gewest.

ovivo01.jpg

PROJECT  
Aquarama 90 – december 2020
Internationaal farmabedrijf kiest voor Nederlandse expertise

Om een voldoende toevoer van purified water te garanderen, investeerde een vooraanstaand en wereldwijd actief farmaceutisch bedrijf onlangs in twee nieuwe PW-aanmaakinstallaties voor zijn Belgische productielocatie. De expertise en technologie daarvoor haalde het bedrijf over de grens, bij Ovivo Holland B.V.