fotonetzsch1.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 97 – september 2022
Netzsch lanceert slangenpomp voor complexe toepassingen

Het beste van twee werelden combineren: daarin is Netzsch geslaagd met de lancering van Peripro. De Duitse familiale holding verbreedt daarmee zijn aanbod in het pompenassortiment met peristaltische pompen. “Het is de eerste slangenpomp met rollers voor industriële toepassingen”, weet Joaquim de Matos, managing director voor Netzsch in de Benelux.

ksbfoto1.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 97 – september 2022
D-MAX-waaier KSB zorgt voor vlottere verwerking afvalwater

Verstoppingen in pompen zijn schering en inslag bij de zuivering van afvalwater. Het is dan ook één van dé aandachtspunten bij de ontwikkeling van innovaties. Daarom pakt KSB – wereldwijd bekend als één van de meest toonaangevende producenten van pompen en afsluiters – dit jaar uit met een nieuwe D-MAX-waaier. Het systeem combineert verstoppingsvrijheid met een hoog rendement en is beschikbaar in diverse materialen. Jan Van Laer, sales manager voor water en afvalwater in België, licht de werking van het nieuwe product toe.

aqpsvogelsang.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 97 – september 2022
XRipper® van Vogelsang maakt einde aan verstoppingen

Je kunt het zo gek niet bedenken of mensen gooien het in een toilet: mondmaskers, handdoeken, plastic of andere producten die vaak verstoppingen in de waterzuivering veroorzaken. Met de XRipper® heeft Vogelsang een oplossing in huis die dergelijke problemen resoluut aanpakt.

aq97gea2.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 97 – september 2022
Slib ontwateren en drogen in één efficiënte stap

Willen we micropolluenten zoals microplastics, PFAS, hormonen en farmaceutische metabolieten uit onze kringlopen verwijderen, dan is de thermische behandeling van slib afkomstig van afvalwaterzuiveringen een effectieve maatregel. Om dat eenvoudiger en goedkoper te maken, brengt GEA de biosolids Granulator op de markt: een innovatieve oplossing om het slib in één enkele stap te ontwateren en te drogen.

rittalaqcstopteccondens.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 97 – september 2022
Energie- en installatievriendelijke outdoor schakelkast voor de industrie

Vaak gaan bedrijven er van uit dat een schakelkast die IP 55 bestendig is, ook outdoor kan geplaatst worden. Ook andere factoren – bv. de juiste klimatisatie van de kast en het vermijden van condens-vorming – spelen echter een rol. De reden waarom brengt Rittal met de CS Toptec een dubbelwandige outdoorbehuizing – in aluminium met een specifieke outdoor coating behandeld – op de markt. Deze corrosiebestendige uitvoering – met meer dan 20 jaar levensduur – is geschikt voor toepassingen in o.m. de waterindustrie.

3biogaswintaanbelang.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 97 – september 2022
Elscolab lanceert vernuftige biogasanalyzer van Vaisala

We hebben de energiecrisis nooit zo nadrukkelijk gevoeld als nu. Daarom zoeken we op alle fronten harder naar alternatieven voor fossiele brandstoffen. Het is natuurlijk wel essentieel dat ook die nieuwe, groene energiebronnen aan strenge kwaliteitseisen voldoen. In dat opzicht kunnen twee biogasanalyzers van het Finse Vaisala, in de Benelux verdeeld door Elscolab, een grote toegevoegde waarde betekenen.

aq97rietland6.jpg

PROJECT  
Aquarama 97 – september 2022
Rietvelden zuiveren spuiwater tuinbouwbedrijf

Enkele jaren geleden zette tuinbouwbedrijf Microflor in zijn orchideeënkwekerij in Lochristi de stap naar optimaal waterhergebruik. Sindsdien wordt drainwater opgevangen en opnieuw aan de planten ter beschikking gesteld. Zowel het verbruik van water als dat van meststoffen kon zo al flink teruggeschroefd worden, maar om de waterkwaliteit bij recirculatie te blijven borgen nam wel het volume spuiwater toe. In combinatie met strengere normen voor lozing op oppervlaktewater in de vernieuwde milieuvergunning, leidde dat tot een nieuw zuiveringsvraagstuk.

aq97novotec2.jpg

PROJECT  
Aquarama 97 – september 2022
Plug-and-play oplossing voor ondergrondse bioreactor

Om aan de strengere lozingsnormen voor stikstof en fosfor te voldoen, moeten heel wat bedrijven investeren in nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallaties. Een poedercoatingbedrijf uit Gent klopte daarvoor eind 2021 aan bij lokale partner Novotec. Een volledig nieuwe reactor voor de zuivering van industrieel en huishoudelijk afvalwater wilde de klant evenwel niet; er moest gewerkt worden met de bestaande, ondergrondse tank.

27floccilationdaftopview.jpg

PROJECT  
Aquarama 97 – september 2022
Houston, we have a solution

Is waterhergebruik in België inmiddels dé grote troefkaart, dan hinken heel wat andere landen inzake zowel kennis als vraag nog achterop. Dat is uitdrukkelijk het geval in de Verenigde Staten, waar water zodanig goedkoop is dat er vaak geen financiële incentive is om recuperatie na te streven. Tenzij je natuurlijk flink moet betalen om vervuild water af te voeren, zoals tankbedrijf Stolt-Nielsen. De internationale speler bouwt momenteel een nieuwe tankcleaning in Houston. Maar de expertise rond het hergebruik? Die zochten ze heel gericht in ‘ons’ Sint-Katelijne-Waver.

foto1_2.jpg

PROJECT  
Aquarama 97 – september 2022
Renovatie RWZI start met nieuw beluchtingssysteem

Wil men de operationele kosten van een rioolwaterzuiveringsinstallatie beperken, dan is het beluchtingssysteem, als een van de meest energieverslindende componenten, veelal het eerste dat onder de loep genomen wordt. Zo ging Aquafin in 2020 op zoek naar een partner voor de renovatie van het zuiveringsstation in Aartselaar en de implementatie van een nieuwe fijnbellenbeluchting. Trevi wist de beste garanties inzake TCO op tafel te leggen, en stak in maart 2021 een eerste spade in de grond.

aq97waterleau1.jpg

PROJECT  
Aquarama 97 – september 2022
Hoe Colruyt zijn waterstromen hertekent

In 2020 stelde Colruyt Group zichzelf een doel: tegen 2025 mocht nog maximum 50% van het totale waterverbruik van de groep afkomstig zijn van het drinkwaternet. Eerste punt op het plan van aanpak was de grootverbruiker (en tevens de grootste producent van afvalwater), het distributiecentrum Dassenveld in Halle. Daar werden de waterstromen, samen met die van nabijgelegen sites Elbeek en Wilgenveld, hertekend en een compacte zuivering voor hergebruik geplaatst.

aq97vega5.jpg

PROJECT  
Aquarama 97 – september 2022
Van vlotter naar radarmeting

In de pompput van een rioolwaterzuiveringsstation is het niet bepaald aangenaam toeven, noch voor de apparatuur die er zich bevindt, noch voor de operatoren die er noodgedwongen onderhoud op moeten doen. Om problemen met niveaumetingen in deze pompputten en bijgevolg het aantal soms risicovolle interventies te beperken, investeert Aquafin in de stapsgewijze vervanging van vlotters door VEGA radarsensoren.