27floccilationdaftopview.jpg

PROJECT  
Aquarama 97 – september 2022
Houston, we have a solution

Is waterhergebruik in België inmiddels dé grote troefkaart, dan hinken heel wat andere landen inzake zowel kennis als vraag nog achterop. Dat is uitdrukkelijk het geval in de Verenigde Staten, waar water zodanig goedkoop is dat er vaak geen financiële incentive is om recuperatie na te streven. Tenzij je natuurlijk flink moet betalen om vervuild water af te voeren, zoals tankbedrijf Stolt-Nielsen. De internationale speler bouwt momenteel een nieuwe tankcleaning in Houston. Maar de expertise rond het hergebruik? Die zochten ze heel gericht in ‘ons’ Sint-Katelijne-Waver.

foto1_2.jpg

PROJECT  
Aquarama 97 – september 2022
Renovatie RWZI start met nieuw beluchtingssysteem

Wil men de operationele kosten van een rioolwaterzuiveringsinstallatie beperken, dan is het beluchtingssysteem, als een van de meest energieverslindende componenten, veelal het eerste dat onder de loep genomen wordt. Zo ging Aquafin in 2020 op zoek naar een partner voor de renovatie van het zuiveringsstation in Aartselaar en de implementatie van een nieuwe fijnbellenbeluchting. Trevi wist de beste garanties inzake TCO op tafel te leggen, en stak in maart 2021 een eerste spade in de grond.

aq97waterleau1.jpg

PROJECT  
Aquarama 97 – september 2022
Hoe Colruyt zijn waterstromen hertekent

In 2020 stelde Colruyt Group zichzelf een doel: tegen 2025 mocht nog maximum 50% van het totale waterverbruik van de groep afkomstig zijn van het drinkwaternet. Eerste punt op het plan van aanpak was de grootverbruiker (en tevens de grootste producent van afvalwater), het distributiecentrum Dassenveld in Halle. Daar werden de waterstromen, samen met die van nabijgelegen sites Elbeek en Wilgenveld, hertekend en een compacte zuivering voor hergebruik geplaatst.


Aquaram trade fair rectangle
aq97vega5.jpg

PROJECT  
Aquarama 97 – september 2022
Van vlotter naar radarmeting

In de pompput van een rioolwaterzuiveringsstation is het niet bepaald aangenaam toeven, noch voor de apparatuur die er zich bevindt, noch voor de operatoren die er noodgedwongen onderhoud op moeten doen. Om problemen met niveaumetingen in deze pompputten en bijgevolg het aantal soms risicovolle interventies te beperken, investeert Aquafin in de stapsgewijze vervanging van vlotters door VEGA radarsensoren.

aq97siemens1.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 97 – september 2022
Een nieuwe visie op water

De waterindustrie is volop in beweging. Steeds meer watermaatschappijen denken na over hoe we verantwoord met water kunnen omspringen, en ook industriële spelers trachten om zo zuinig mogelijk met het blauwe goud om te springen. Siemens staat hen sinds jaar en dag in die opdracht bij en werpt een blik op de toekomst van ons meest levensnoodzakelijke goed.

foto5a.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 97 – september 2022
Ten dienste van water, duurzaamheid en hergebruik

“Water at your service”. Onder het logo van Pantarein Water prijkt sinds kort een nieuwe baseline. Nochtans kan je de boodschap zelf maar moeilijk als een verse ingeving beschouwen. Pantarein Water hanteert immers al zo’n 20 jaar het model van adviesverlening, implementatie en opvolging dat vandaag bekendstaat onder de noemer ‘water as a service’. Duurzaamheid is daarbij van oudsher de drijfveer en dat betekent op vandaag vooral een stevige focus op hergebruik. Dankzij nieuwe technologieën en onderzoeksprojecten gebeurt dat ook alsmaar efficiënter.

balen2019.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 97 – september 2022
Meng- en beluchtingssystemen in de farmaceutische industrie

De juiste menging. Daar komt het op aan. Veel productieprocessen vereisen immers dat vaste en vloeibare materialen optimaal worden vermengd. Hoe kan men echter garanderen dat er zich geen afzettingen vastzetten op de randen en bodem van het bekken? Marcus Höfken, algmeen directeur van INVENT Umwelt- und Verfahrenstechnik AG heeft antwoorden op dergelijke vragen.

purna01.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 97 – september 2022
Slimmer produceren, anders desinfecteren

Purified Water (PW) en Water for Injection (WFI) zijn onmisbaar in de farmaceutische en cosmetische industrie. Basisbestanddelen die in de praktijk nochtans allerminst basis zijn. Niet alleen zijn de normen voor de waterstromen zelf uitzonderlijk hoog, maar dat geldt evenzeer voor de high purity water systems die ze produceren en transporteren. Neem daarbij het doorgaans hoge energieverbruik van dergelijke installaties, en je begrijpt al snel waarom bedrijven vandaag meer dan ooit baat hebben bij een partner die het volledige beheer van de systemen coördineert en optimaliseert.

img8503.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 97 – september 2022
Overname versterkt positie van Wilo in afvalwatermarkt

Wilo blijft investeren in groei. De recente overname van het Oost-Vlaamse Tumar door de Duitse pompenfabrikant is daar het zoveelste bewijs van. De onderneming uit Merelbeke verzekert zich op die manier van continuïteit en krachtige ondersteuning van een grote speler, terwijl Wilo zich sterker kan profileren in de afvalwatermarkt.

aq97endress1.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 97 – september 2022
Meer dan meetinstrumentarium voor een volledig afvalwaterbeheer

Afvalwaterzuivering wordt hoe langer hoe meer afhankelijk van het meetinstrumentarium. Niet alleen in de procesvoering an sich zijn meetwaardes en analyses vaak sturend, maar ze maken ook een optimalisatie van het systeem in functie van onder meer energieverbruik en onderhoud mogelijk. Bovendien stelt de wetgever steeds hogere eisen wat betreft beschikbare data én de manier waarop deze verworven worden. Om waterzuiveringsinstallaties hierin zoveel mogelijk te ontzorgen, stelt Endress+Hauser een volledige strategie voor.

bowifoto3.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 97 – september 2022
Bowi Pumps & Levels houdt van complexe projecten

Af en toe kan een onderneming een extra zuurstofkuur goed gebruiken. Jean-Paul Jackers zorgde ervoor sinds hij acht jaar geleden Bowi Pumps & Levels overnam. De onderneming verdeelt hoofdzakelijk producten van hoogwaardige Duitse merken en scoort daarmee goed in projecten waar corrosie- en abrasiebestendigheid essentieel zijn. “Daardoor slagen we erin almaar verder te groeien”, vertelt de enthousiaste bestuurder.

odb4.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 97 – september 2022
Meer volume op minder oppervlakte dankzij hoogbouwtanks

Coronajaren. Het woord roept nogal snel associaties op met kalmte, stilstand, isolatie, beperkingen. Maar niet bij Stijn Verfaillie. De commercieel directeur van tankenbouwer Bio-Dynamics zag zijn bedrijf de voorbije jaren enkel explosief groeien. Voor het eerst mag Bio-Dynamics zich zelfs Ambassadeur van de Trends Gazellen noemen, met in 2022 een eerste plaats in de regionale en een zesde plaats in de nationale rangschikking van snelst groeiende, grote ondernemingen. We polsen bij Verfaillie naar de belangrijkste ontwikkelingen in zijn sector en bedrijf.