aq93veolia3.jpg

PROJECT  
Aquarama 93 – september 2021
Aardappelfabriek krijgt ambitieuze waterzuivering

In Poperinge bouwt Aviko een gloednieuwe fabriek voor de productie van aardappelvlokken en diepvriesfrieten. Eens op volle toeren zal er jaarlijks 175.000 ton aardappelen verwerkt worden, goed voor een afvalwaterstroom van ruim 2.500 m3/dag. Veolia Water Technologies werd aangesteld om de waterzuivering te bouwen, opdat het zwaar beladen water – de COD-belasting loopt op tot 26 ton per dag – geloosd en hergebruikt kan worden.

doornik26.jpg

PROJECT  
Aquarama 92 – juni 2021
Deschacht levert verticale regenwaterput voor CHwapi

Zeker in deze speciale tijden is het meer dan ooit noodzakelijk dat zorginstellingen over een optimale infrastructuur beschikken om iedereen de best mogelijke medische hulp te bieden. In functie daarvan investeert CHwapi volop in een nieuwe accommodatie. Daar hoort uiteraard ook een kwalitatief watermanagement bij. In functie daarvan wordt de riolering gemoderniseerd. Er komt onder meer een nieuwe regenwatertank waarvoor Deschacht de materialen leverde.

aq92kwt01.jpg

PROJECT  
Aquarama 92 – juni 2021
Drinkwatervoorziening regelen via ondergronds spaarbekken

Één essentiële strategie in de strijd tegen droogte en de brede waaier aan bijbehorende problemen, is het opslaan en bufferen van wateroverschotten wanneer deze zich voordoen. Om ook in periodes van drinkwatertekorten in de behoeften van burgers te kunnen voldoen, bouwde water-link de voorbije jaren zo een nieuw spaarbekken van 20.000 m3. Het gehele volume bevindt zich ondergronds, wat onder meer aan de afsluiters bijzondere eisen stelde.


Aquarama trade fair 2024 rectangle
colruyt2019041513109cghallezinkstraatfs1enfs2metaanduiding.jpg

PROJECT  
Aquarama 92 – juni 2021
Colruyt Group investeert opnieuw in een ambitieus waterzuiveringsproject

Na het bouwverlof begint Colruyt Group Technics aan de bouw van een waterzuiveringsinstallatie die het afvalwater van hun hoofdkantoor Wilgenveld, de site Elbeek en het distributiecentrum Dassenveld in Halle zal behandelen. Die zijn samen goed voor een kwart van het totale waterverbruik van de groep.

aq92veolia03.jpg

PROJECT  
Aquarama 92 – juni 2021
Twee keer acuut en op maat gedepanneerd

In een ideale wereld verloopt alles altijd volgens plan. In de realiteit, daarentegen, en daar is het afgelopen jaar nog maar eens getuige van, moeten we ons herhaaldelijk een weg banen langsheen obstakels en onverwachte wendingen. Zelfs wie zich met regelmatig onderhoud en geplande shut-downs probeert veilig te stellen, zal ooit voor verrassingen komen te staan. Dat ondervonden ook onderstaande bedrijven, waar een essentiële trap in de waterbehandeling vroeger dan vooropgesteld uitviel en er plots wel heel veel op het spel stond.

1b_5.jpg

PROJECT  
Aquarama 92 – juni 2021
Dejonghe Techniek levert waterscheidingstechniek bij West Recycle

West Recycle nam vorig jaar in de achterhaven van Oostende een nieuwe installatie in gebruik voor de fysico-chemische reiniging van inerte afvalstromen uit diverse afvalgerelateerde sectoren zoals de bouw, metaal, recycling, demontage, opslag en landbouw. Als nullozer hergebruikt West Recycle alle afvalwater vanuit het productieproces. De reststoffen worden opnieuw ingezet in het systeem, wat een schoolvoorbeeld is van de circulaire economie, één van de vijf pijlers van Haven Oostende. Het concept voor de waterbehandeling is ontworpen door Dejonghe Techniek en metaalconstructeur Vermeersch Construct.

avikoinstallatieschets.jpg

PROJECT  
Aquarama 92 – juni 2021
Aerzen-blowers cruciaal voor nieuwe waterzuivering Aviko

Voor een performante nieuwe waterzuiveringsinstallatie is een kwalitatieve en betrouwbare beluchting nodig. Voor dergelijke projecten werkt technologieleverancier Veolia dan ook graag samen met Aerzen. De fabrikant van roots- en schroefblowers kreeg het vertrouwen om het blowerpark te leveren voor de nieuwe WZI van Aviko, het aardappelverwerkend bedrijf uit Poperinge.

liqson2.jpg

PROJECT  
Aquarama 92 – juni 2021
Liqson helpt AB InBev bij hergebruik grondwater

Hergebruik van water is een thema dat almaar meer op de voorgrond treedt. Ook in de brouwerijwereld beseft een groeiend aantal stakeholders het belang ervan. De Leuvense Stella Artois-brouwerij van AB InBev zet hier sterk op in en rekent op Liqson om dit proces mee te faciliteren via de aanlevering van geschikte buffertanks, pompen en instrumentatie.

aq92suez01_3.jpg

PROJECT  
Aquarama 92 – juni 2021
Betrouwbaar deminwater op basis van variabele waterbronnen

De immer groeiende technische en juridische complexiteiten in combinatie met een onophoudelijke streven naar meer efficiëntie leiden ertoe dat steeds meer productiebedrijven hun waterbehandeling uit handen geven. Ook de van oorsprong Noorse groep Yara, internationaal opererend producent van meststoffen, hanteert de filosofie dat ieder zich best op zijn eigen specialiteiten richt. In 2019 ging het bedrijf dan ook op zoek naar een partner die op de productiesite in het Waalse Tertre kon voorzien in de juiste kwaliteit gedemineraliseerd water.

3f.jpg

PROJECT  
Aquarama 92 – juni 2021
Pneumatiek van Festo in waterbehandeling

Nederland kent 21 waterschappen die instaan voor de rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI), gemalen, sluizen en stuwen. Een van deze waterschappen is Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), verantwoordelijk voor een waterrijk gebied dat zich uitstrekt van Zaanstad tot aan Den Helder en van de Noordzeekust tot aan het IJsselmeer en het Markermeer incl. Texel. Een zeer uitgebreid én veeleisend gebied. HHNK is een van de grotere waterschappen en exploiteert 15 RWZI’s en 48 boostergemalen. Sinds 2008 trekt HHNK de pneumatische kaart en werkt hiervoor intensief samen met IP IndustriePartner en Festo. Aquarama bezoekt energiefabriek RWZI in Zaandam-Oost.

aq92hiller01.jpg

PROJECT  
Aquarama 92 – juni 2021
Ontwateringsinstallatie voor een van Europa’s grootste biogascentrales

Sinds vorig jaar staat de titel voor grootste vergistingsinstallatie van België, en potentieel Europa, op conto van de Kempense gemeente Grobbendonk. Met een verwerkingscapaciteit van jaarlijks maximum 250.000 ton biologisch afval kan de biogascentrale Albertstroom, onder beheer van BiogasTec/Trevi, namelijk zo’n 80.000 MWh aan groene energie produceren. Door tussenkomst van onder meer Duits fabrikant Hiller, krijgt verder ook het digestaat dat na de vergisting overblijft een functionele toepassing.

aq92rietland01.jpg

PROJECT  
Aquarama 92 – juni 2021
Kampeerterrein voorziet 100% in eigen waterbehoeften

Wat doe je als er nog geen aansluiting op het drinkwaternet noch het rioleringsstelsel aanwezig is en het verboden is om ondergrondse voorzieningen aan te leggen? Het lijkt onwerkelijk, maar het is exact de situatie waarmee Renée Declerck en Koen Neyrinck van camping ’t Hof Bellewaerde zich aan de vooravond van 2020 geconfronteerd zagen. Dankzij de tussenkomst van onder meer Rietland en De Watergroep hebben ze vandaag echter alles in huis om zowel de afvalwaterzuivering als de watervoorziening lokaal en decentraal te organiseren.

mg2213.jpg

PROJECT  
Aquarama 92 – juni 2021
SMART.MET als eerste grote stap naar internationale markt

In het kader van het Horizon 2020 project SMART.MET zijn zeven Europese drinkwatermaatschappijen sinds 2017 op zoek naar technologische innovaties die het mogelijk maken om slimme meetdata uit drinkwaternetten of -toepassingen op een efficiënte manier te genereren, bewaren en beheren. Na een initieel ontwerpstadium en in een tweede fase de ontwikkeling van een operationeel prototype blijven er van de oorspronkelijk twintig deelnemende bedrijven nog twee partijen over, wiens oplossing deze zomer in the field wordt uitgetest. Onder hen ook het Belgische Hydroko.

beeld2hetaardappelwater.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Sucr’eau en Smart WaterUse willen waterhergebruik in de voedingsindustrie stimuleren

Door de toenemende watertekorten wil Flanders’FOOD dat de voedings- en watertechnologiesector samen oplossingen zoeken voor een slimmer waterbeheer. De eerste stappen werden al gerealiseerd met de projecten Sucr’eau en Smart WaterUse. Dankzij deze projecten kunnen de twee sectoren alvast de krachten bundelden om water slimmer te (her)gebruiken.

beeld8frederikbeyensbrialmontpark005.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Wateroverlast en kwaliteit run off water in één klap opgelost

In Berchem (Antwerpen) is een bijzonder waterproject in uitvoering dat meerdere problemen in één klap oplost. Het regenwater van omliggende wegen en daken wordt opgevangen en geïnfiltreerd in natuurpark Wolvenberg. Hierdoor zal een deel van de stroomafwaartse wateroverlast bestreden kunnen worden. Om de kwaliteit te verbeteren zal het verzamelde water gefilterd worden. De monitoring van de waterkwaliteit is voorzien.

beeld1deomgekeerdeosmoseinstallatievandanone_2.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Waterzuivering Danone in Rotselaar krijgt upgrade

Danone blikt tevreden terug op de recente upgrade van de waterzuiveringsinstallatie in de productie entiteit te Rotselaar. In 2019 werd de biologische waterzuivering uitgebreid met een membraanfiltratie in combinatie met omgekeerde osmose. Door die extra technologie wordt tot 75 procent van het afvalwater van het productieproces gerecycleerd en hergebruikt als reinigingswater. De slimme oplossing levert jaarlijks een besparing van meer dan 500 miljoen liter grondwater.

wadiindegroenecorridormetopdeachtergronddenieuwebrugcopyrightisagvespabartgosselin.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Blue Gate Antwerp biedt grote kans voor watertechnologiebedrijven.

Blue Gate Antwerp staat in de steigers. Het is het eerste eco-effectieve, watergebonden bedrijventerrein in België. Er worden ook maatregelen genomen om de droogte- en overstromingsproblemen in de aanpalende gebieden op te lossen. Het biedt alvast veel mogelijkheden en opportuniteiten voor watertechnologiebedrijven.

beeld1brouwmeesterpatrickdewaeleinpecteerteengeahilgepomp.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Onderbrekingen in productieproces vragen aandacht

Veel brouwerijen kampen door de coronacrisis met onderbrekingen van het brouwproces. Dat heeft bepaalde gevolgen voor de technische installaties. Het pompennetwerk kan door de stilstanden schade oplopen als de verkeerde handelingen worden getroffen. De technische dienst van brouwerij Haeseveld is daar extra alert voor. We spraken met brouwmeester Patrick De Waele.

2_12.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Grootschalig drinkwaterproject uitgerust met bronpompen Wilo

Leuk nieuws voor Wilo: de bekende pompenfabrikant trok recent aan het langste eind bij een aanbesteding voor een belangrijk drinkwaterproject. Het bedrijf mag er 34 Actun ZETOS-pompen leveren. “Dit is voor ons een grote doorbraak, vermits het gaat om het eerste (groot) order voor de drinkwaterindustrie in Nederland”, vertelt Martijn Bisschop.

1_24.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Duurzame waterdichting

Sealtec Waterproofing is een distributiepartner met de focus op de verdeling en plaatsing van kunststof waterdichtingssystemen voor diverse toepassingen in de residentiële, industriële als agrarische sector. Duurzaamheid en betrouwbaarheid vormen de rode draad doorheen het aanbod en de activiteiten.

foto3aerobewaterzuiveringvanbrouwerijcarlsberg.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Pantarein speelt in finale van de Champions League

Pantarein Water heeft een state-of-the-art waterzuiveringsinstallatie gebouwd voor brouwerij Carlsberg in Denemarken. Het is één van de grootste projecten die de Mechelse waterzuiveraar ooit realiseerde. De installatie zuivert 750.000 kubieke meter afvalwater per jaar.