beeld1deproefinstallatievanaquaaquadsinhoogstraten.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Nieuwe filtratietechnieken getest voor telers

Het Proefcentrum Hoogstraten (PCH) heeft het afgelopen jaar testen gedaan met nieuwe voor filtratietechnieken en ontsmettingstechnieken voor drainwater. De test met UV- licht in combinatie met voorfiltratie van heeft niet de gewenste resultaten behaald. Het proefstation in Sint-Katelijne-Waver deed dan weer positieve testen met chloor.

beeld2eenonsiteinstallatievaninopsysbinnenin.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Inopsys krijgt extra steun voor bouw nieuwe zuiveringsinstallaties

Inopsys heeft 5,2 miljoen euro vers kapitaal opgehaald om nieuwe zuiveringsinstallaties te bouwen bij chemie- en farmabedrijven. Hiermee kan het water geloosd worden op het oppervlaktewater of hergebruikt worden als proceswater. De Vlaamse scale-up heeft ook technieken ontwikkelt om waardevolle stoffen uit het afvalwater te halen, zoals palladium. En ze hebben plannen om uit te breiden naar heel Europa.

cgkivbo04_1.jpg

PROJECT  
Aquarama 91 – maart 2021
Betrouwbare en bedrijfszekere opslag voor chemicaliën

Met chemicaliën mors je niet. Een duidelijk credo dat niet alleen in het gebruik, maar evenzeer in de opslag van natriumhypochloriet, ijzertrichloride en andere chemische stoffen voor waterbehandeling nageleefd dient te worden. Voor een optimale veiligheid en bedrijfszekerheid worden zowel opslag- als procestanks met andere woorden best tijdig, maar ook correct, vervangen. Onder meer bij afvalverwerkingsbedrijf IVBO in Brugge rekenden ze daarvoor op de expertise en totaalservice van CGK.


WieTec China rectangle maart-april 2024
aq90suez04.jpg

PROJECT  
Aquarama 90 – december 2020
Mobiele unit houdt gedemineraliseerd waterproductie BASF Antwerpen op peil

Een waterbehandelingsinstallatie die aan vernieuwing toe is, vervang je niet zomaar. De zoektocht naar een duurzame, efficiënte en toekomstbestendige oplossing vergt tijd en denkwerk. In tussentijd mag de productie echter geenszins teruglopen. Ter ondersteuning van de bestaande installatie en om de kwaliteit en continuïteit van gedemineraliseerd water op zijn Antwerpse site te waarborgen, deed BASF daarom een beroep op de mobiele vloot van Suez.

6a.jpg

PROJECT  
Aquarama 90 – december 2020
Productiecapaciteit omhoog én afvalwatervolume omlaag

Ford stelde Trevi aan om de uitbreiding van de afvalwaterzuiveringsinstallatie in de vestiging van Craiova (Roemenië) te onderzoeken, de nodige aanpassingen te ontwerpen en de uitvoering ervan te begeleiden. Aanleiding was de introductie van een derde shift en de gerelateerde verhoging van de jaarlijkse productiecapaciteit van 160.000 tot 240.000 wagens. Het doel was een gemoderniseerde en performante afvalwaterzuivering én een reductie van de hoeveelheid afvalwater. De water-footprint, het afvalwaterdebiet en de investeringskosten voor afvalwaterzuivering moesten immers omlaag.

beeld3riolering.jpg

PROJECT  
Aquarama 90 – december 2020
Riothermie maakt intrede in Brussels Gewest

Vanaf februari 2021 start een groots riothermieproject in de Brusselse gemeente Ukkel. Rioolwater zal gebruikt worden om het vernieuwde administratieve centrum van Ukkel te verwarmen en te koelen. Vivaqua ontwikkelde hiervoor een goedkope warmtewisselaar in kunststof. Als het project succesvol is, kan het uitgebreid worden naar minstens 50 van de 2000 kilometer rioleringen in het Brussels Gewest.


Aquarama trade fair 2024 rectangle
ovivo01.jpg

PROJECT  
Aquarama 90 – december 2020
Internationaal farmabedrijf kiest voor Nederlandse expertise

Om een voldoende toevoer van purified water te garanderen, investeerde een vooraanstaand en wereldwijd actief farmaceutisch bedrijf onlangs in twee nieuwe PW-aanmaakinstallaties voor zijn Belgische productielocatie. De expertise en technologie daarvoor haalde het bedrijf over de grens, bij Ovivo Holland B.V.

img1835.jpg

PROJECT  
Aquarama 90 – december 2020
Colruyt Group bouwt een van de grootste krattenwasinstallaties van Europa

Colruyt Group investeert in een nieuwe krattenwaslijn in zijn retourcentrum in Dassenveld (Halle). Die zal 18.000 kratten per uur reinigen waarvan twee derden of 12.000 duurzamere klapkratten. De nieuwe krattenwasinstallatie, die voorzien is voor midden 2021, loopt op het drinkbaar water dat het bedrijf zelf produceert uit zijn grijze (afval)water “en zal quasi zelfbedruipend zijn,” zegt Geert Van Liefferinge, projectmanager waterzuivering bij Colruyt Group Technics.

ro.jpg

PROJECT  
Aquarama 90 – december 2020
Circulaire economie tot op het bot: bij dit slachthuis krijgt water nieuw leven

Sus Campiniae – of Kempisch varken als uw Latijn wat roestig is – is de grootste en modernste varkensslachterij van het land. Jaarlijks passeren er twee miljoen varkens, en daar komt veel afvalwater bij kijken. Afvalwater dat, dankzij de inspanningen van de BV Geo-Aquaplus, nu steeds opnieuw gebruikt kan worden in een circulair waterzuiveringssysteem. ‘We streven ernaar om een voorbeeldfunctie aan te nemen in de slachtindustrie’

ankersmid04.jpg

PROJECT  
Aquarama 90 – december 2020
Göteborg meet erg lage concentraties chloordioxide

Het gebruik van chloordioxide als desinfectiemiddel in de drinkwaterproductie heeft duidelijke voordelen. Zo volstaan erg lage concentraties, is de werking weinig pH-afhankelijk en voorkomt het de vorming van bepaalde schadelijke bijproducten. Nadelig echter, zijn de soms gevaarlijke productiemethoden en het explosiegevaar bij hoge concentraties. De openbare drinkwatermaatschappij van de Zweedse stad Göteborg ging daarom op zoek naar oplossingen om alles in de hand te houden.

vigotec04.jpg

PROJECT  
Aquarama 90 – december 2020
85 aftakkingen op toevoerleiding

In Sint-Genesius-Rode moest de aansluiting van 85 woningen op het drinkwaternet afgelopen zomer vernieuwd worden. De distributieleiding waarop de aftakkingen gepland stonden, was evenwel geen regulier formaat. De PE-leiding met diameter 280 mm werd immers voor zowel toevoer als distributie gebruikt. Voor een aangepaste oplossing die bovendien zo min mogelijk hinder zou opleveren, klopte aannemer GKW aan bij Vigotec.

1_21.jpg

PROJECT  
Aquarama 90 – december 2020
Samenwerking sleutel tot succes

Een aardappelverwerkingsbedrijf in West-Vlaanderen houdt de waterzuivering in eigen beheer. Er werd gekozen voor een anaerobe reactor gevolgd door een aerobe reactor, waar het afvalwater geschikt wordt gemaakt voor lozing op oppervlaktewater gecombineerd met waterhergebruik. In de aerobe reactor wordt de COD die overblijft na de anaerobe behandeling verder verwijderd om aan de normen te voldoen. Micro-organismen breken de organische verbindingen af tot voornamelijk koolstofdioxide en nieuwe biomassa. Om de capaciteit van de WWTP te verhogen, werden in de aerobie enkele beluchters toegevoegd. Hiervoor werd gekozen voor de aerators van Aquasystems International met Bauer BG-coaxiale motorreductoren.

aq90elneo1_1.jpg

PROJECT  
Aquarama 90 – december 2020
High-tech onderzoek in historisch sluizencomplex

De droogteproblematiek noopt watermaatschappijen om hun waterwinning te herbekijken. FARYS, IWVA en De Watergroep richten zich daarvoor onder meer tot de kustregio. Landinwaarts is daar gedurende een groot deel van het jaar namelijk voldoende water beschikbaar, terwijl de beschikbaarheid in andere periodes aan de zeezijde hoog ligt. De analyse van zes waterlopen die via de Ganzepoot in Nieuwpoort afvoeren, moet inzicht geven in de waterwinningsmogelijkheden.

beeld3brouwerijwestmallereverseosmoseindewittepijpenzittendemembranen.jpg

PROJECT  
Aquarama 89 – september 2020
Brouwerijen maken positieve balans op van green deal

Heel wat brouwerijen maken een positieve tussentijdse balans op van de Green Deal Brouwers. Velen hebben hun watergebruik nu al kunnen terugdringen. We nemen polshoogte bij enkele brouwerijen, namelijk Alken Maes, Halve Maan, Huyghe, Westmalle en

sfeerbeeld.jpg

PROJECT  
Aquarama 89 – september 2020
Meer samenwerking is nodig

Ons watersysteem moet duurzamer en robuuster. Dat vinden Rilke Raes van Ovadis en Lies Bamelis, consulent milieu bij Profex. De waterexperts vinden dat bedrijven meer moeten diversifiëren in hun waterkwaliteiten. Ze moeten ook meer met elkaar

4b_2.jpg

PROJECT  
Aquarama 89 – september 2020
Automatisering productieproces van pekel

Zoutman met vestigingen in Gent-Zeehaven en Roeselare is een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in de productie en verwerking van (zee)zout voor verschillende toepassingen. Zoutman is toonaangevend en snelgroeiend en zit jaarlijks aan 300.000 ton

1q.jpg

PROJECT  
Aquarama 89 – september 2020
Betere connectiviteit voor automatisatie

Het waterproductiecentrum Kluizen van De Watergroep levert drinkwater aan een groot deel van de gezinnen en bedrijven in Noord-Oost-Vlaanderen, van het Meetjesland tot het Waasland. De maximale capaciteit loopt vandaag op tot 60 miljoen liter

1a_6.jpg

PROJECT  
Aquarama 89 – september 2020
Nullozing dankzij ionenwisselaar en vacuümverdamper

PCA ontwikkelt turnkey installaties voor het behandelen van proceswater en afvalwater. De proceswaterinstallaties dragen bij tot besparingen in de waterconsumptie en zorgen voor water dat perfect is aangepast aan het productieproces. Bij

1_18.jpg

PROJECT  
Aquarama 89 – september 2020
De Watergroep zorgt voor duurzaam gebruik van waterbronnen bij DuPont

De Watergroep heeft met DuPont een overeenkomst afgesloten voor de bouw, de prefinanciering en de exploitatie van een waterhergebruikinstallatie op de site van DuPont in Brugge voor de productie van proceswater. De installatie is in augustus in

grondstoffenfabriekzutphensept2019.jpg

PROJECT  
Aquarama 89 – september 2020
Water Mining project schiet uit startblokken

Het internationaal waterproject Water Mining is uit de startblokken geschoten. Er worden demonstratieprojecten van innovatieve oplossingen op het gebied van water tentoongesteld. Er worden zes grote demo-installaties geplaatst in onder meer Italië,

3_8.jpg

PROJECT  
Aquarama 89 – september 2020
Kennis en kunde door onderzoek en samenwerking

“We dragen allemaal een maatschappelijke verantwoordelijkheid om de opwarming van de aarde en de uitputting van de natuurlijke grondstoffen tegen te gaan.” Aan het woord is Coos Wessels, technisch directeur van technologieleverancier CirTec. Dat