productieblr.jpg

NIEUWS 01/10/2021

Duurzame oplossingen in glasvezelversterkte kunststof voor fabriek van chemicaliën

P-Trex steunt Aqua Ecologic bij de renovatie van een fabriek voor chemicaliën met een performante oplossing die bestand is tegen de meest corrosieve omstandigheden.

De uitdaging

Aqua Ecologic is een Belgisch bedrijf voor waterdesinfectie in industriële processen zoals toepassingen voor de landbouw, voeding, productie van drinkwater, gezondheidssector, kortom voor iedereen die te maken heeft met risico’s op bacteriële infectie van water. Toen Aqua Ecologic een deel van de fabriek voor chemicaliën wilde renoveren, werden ze daarbij gesteund door P-Trex, de business unit van Fibre Net. Deze laatste is gespecialiseerd in het ontwerp en productie van profielen, structuren en hekken in composietmateriaal (GFRP), en was in staat om een alternatief te leveren voor traditionele materialen zoals gegalvaniseerd staal.

De profielen en structuren van P-Trex zijn gefabriceerd in Italië door Fibre Net, een vooraanstaande firma op het vlak van de versteviging van bouwstructuur, seismische renovatie en beveiliging van bestaande gebouwen en infrastructuur.

Oplossing van P-Trex

P-Trex staat in voor ontwerp en productie, en is tegelijk een incubator van innoverende oplossingen voor de behoeften van de klant. De fabriek van Aqua Ecologic omvatte drie tanks van 1.000 liter. Hoewel het eindproduct niet corrosief was, waren er wel corrosieve processen tijdens de productie. Aqua Ecologic wilde hun uitrusting beschermen en duurzaam beveiligen.

In functie van de eisen qua corrosiebeveiliging en gewicht begon P-Trex met een nauwkeurige berekening vooraf. Dat wees uit dat de structuur bestand moest zijn tegen belasting van 200 daN/m2. Het ontwerp gebeurde op basis van de norm UNI EN 14222, en garandeerde een maximale vervorming van de draagbalken van 2,9 L/500, ruim binnen de buigingslimiet van 5,3 mm. Gezien het risico op corrosie als gevolg van lekken, waren GFRP pultrusie-profielen de beste keuze. In combinatie met de uitstekende mechanische eigenschappen zorgde dat voor een lange levensduur en een minimum aan onderhoud. Composietstructuren hebben ook een grotere bacteriewerende werking, in vergelijking met gegalvaniseerd staal.

Het resultaat

Uiteindelijk werd een structuur volledig in composiet ontworpen (glasvezel en thermohardende harsen), met speciale harsen voor sommige onderdelen. Op basis daarvan realiseerde P-Trex schuine trap en reling, met een loopbrug van 5 meter lang, eveneens met reling, ondersteund door een centrale kolom. De dragende structuur werd gemaakt in isoftalische profielen met een goede chemische bestandheid, waarbij de roosterpanelen van de trap en de loopbrug een dubbele afwerkingslaag kregen met een speciale vinylesterhars, tegen eventuele lekken van corrosieve vloeistof.

De bijdrage van P-Trex hield hierbij niet op. De structuur werd voorgemonteerd en dan naar de klant vervoerd, voor gemak van werken op de werf.

P-Trex biedt klantenondersteuning in alle stappen van het ontwerpproces, inclusief latere wijzigingen of verbeteringen aan het ontwerp.

Voordelen voor de klant

Vergeleken met traditioneel materiaal heeft GFRP een lange levensduur en zo goed als geen onderhoud. Andere voordelen zijn het lichte gewicht en de modulariteit, ook in combinatie met traditionele materialen. Trappen en loopbruggen in GFRP zijn gemakkelijk te transporteren en door de modulaire structuur zijn ze gemakkelijk aan te passen en te monteren.

Redactie: Fibrenet

www.p-trex.it