graphtracingenginewebsite.jpg

SECTORNIEUWS 27/06/2019

Het afvalwater volgen

Snel inzicht krijgen in het complexe water- en afvalwatersysteem is cruciaal in noodsituaties, belangrijk voor een goed beleid en het informeren van de burger. Daarom heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de Graph Tracing Engine ontwikkeld, een tracingalgoritme dat data combineert over het hele watersysteem om snel vervuiling op te sporen en de impact van milieu-incidenten in te schatten.

In ons water- en afvalwatersysteem is er heel veel interactie tussen oppervlaktewater en riolering. Om de herkomst van vervuiling of de impact bij een incident te bepalen, kost het ontrafelen van dat systeem veel tijd en terreinkennis. En die is er niet in noodsituaties. Met de Graph Tracing Engine (GTE) kan men nu snel en accuraat de potentiele routes van het afvalwater bepalen.

De GTE maakt gebruik van de netwerken van de verschillende rioolbeheerders en waterbeheerders en combineert die om tot een tracingresultaat te komen. Heel interessant voor lokale besturen om een beter inzicht te krijgen op het lokale afwaterstelsel en hun burgers te informeren over de werking van het afvalwaterstelsel.

De GTE kan zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts de hele route van het afvalwater volgen doorheen het hele rioleringsstelsel, langs de zuivering en in de waterlopen.

De stroomafwaartse tracing laat toe om snel een inschatting te maken van de mogelijke impact van vervuiling.

De stroomopwaartse tracing zorgt voor een praktische tool die incident-managers kunnen gebruiken om de bron van een bepaalde vervuiling op te sporen.

Voor meer info zie onderstaande link.

www.vmm.be/water/projecten/awis/rioolinventaris/hoe-werkt-de-referentieomgeving


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.