aqinvlakwaf2agri.jpg

SECTORNIEUWS 15/03/2019

Gezuiverd afvalwater voor irrigatie in Ardooie

Volgende zomer is irrigatie met gezuiverd afvalwater van Ardo een feit. Momenteel zijn reeds 14 km van de 24 km leidingen met effluent gevuld en op een druk van 10 bar gezet. Daardoor zullen 32 van de 50 vennoten van de betrokken landbouwerscoöperatie INERO CVBA het effluent kunnen aanwenden voor irrigatie. Vanaf april kunnen de betrokken landbouwers hun benodigde hoeveelheid irrigatiewater reserveren.

Om de reservatie van het gezuiverd afvalwater in goede banen te leiden ontwikkelde projectpartner Inagro een ‘irrigatieapplicatie’. Dat is een handig instrument die onder andere het waterverbruik, de waterbeschikbaarheid en de waterkwaliteit visualiseert. In het bufferbekken zal bij de start van het seizoen 150 000 m³ water beschikbaar zijn. Naarmate water wordt verbruikt, zal Ardo opnieuw effluent in het bekken lozen à rato van 30 000 m³/maand.

Het F2AGRI (effluent to agriculture) project is een Interreg Vlaanderen-Nederland project. Onlangs kwamen de Nederlandse projectpartners naar de Vlaamse realisatie kijken.

www.vlakwa.be/projecten/demonstratieprojecten/lopende-projecten/f2agri/


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?