10:00 – 10:30
10:30 – 10:45
Welkomstwoord
Matthias Mertens, watercircle.be
10:45 – 11:00
Innovatie stimuleren in de chemiesector

An Maes, essenscia
Tijdens deze presentatie krijgt u een overzicht van de water-initiatieven die door de sector genomen worden. Zo wordt onder meer werk gemaakt van een “sectorale Blue Deal” met minister Demir.
11:00 – 11:15
Projecten in de kijker

tbc
11:15 – 11:30
Biologie 2.0 – l’histoire se répète

Thomas Dobbeleers – Cre@Aqua/Cargill
11:30 – 11:45
Slibdesintegratie mbv ultrasoon: piloot studie Bayer

Bart Peeters - Bayer
Om via biologische denitrificatie een volledige omzetting van nitraten naar stikstofgas te bekomen is voldoende COD per nitraat nodig. Indien er in het toekomende afvalwater te weinig COD aanwezig is dient externe COD te worden toegevoegd, meestal in de vorm van aangekochte methanol of azijnzuur. Een alternatief kan erin bestaan een deel van het recycle slib ultrasoon te desintegreren om op die manier een interne COD bron te genereren voor denitrificatie ter vervanging van de externe COD. In de presentatie worden de resultaten van een pilot studie toegelicht.
11:45 – 12:00
Pauze
12:00 – 12:15
Koelwatermanagement in de chemische industrie

Dirk Neesen – Vynova
Er wordt een overzicht gegeven van een aantal geïdentificeerde maatregelen om het koelwaterverbruik terug te dringen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de aanmaak van suppletiewater, een optimalisatie van de indikkingsfactor, hydraulische optimalisatie en hergebruik van spuiwater.
12:15 – 12:30
CFD op de afvalwaterzuivering: lessons learned

Arne Braems – Eastman
12:30 – 12:45
Water recycling to the max: PTA purificatie-water hergebruik

Yasmine Braeken - Ineos
Heel wat grote proceswater stromen worden op de Ineos Aromatics site in Geel reeds hergebruikt. Toch wordt er nog steeds ingezet op het verbeteren van onze geïntegreerde recycling processen. Door het hergebruik van afvalwater uit onze PTA purificatie sectie, zal daar ongeveer 10% minder deminwater ingenomen moeten worden, waardoor onze site waterinname vanuit het Albert Kanaal met 100.000 m³/jaar zal dalen. Bijkomend kunnen we op deze manier azijnzuur en andere waardevolle chemicaliën recupereren, de afvalwater zuivering ontlasten en ons lozingsvolume naar de Grote Nete minimaliseren.
12:45 – 13:00
Microplastics verwijderen uit proceswater

Jelle Bulkmans – Borealis
13:00 – 14:00
Broodjeslunch aan de watercircle.be stand
12:00 – 13:00
Het beperken van verspreiding van gevaarlijke stoffen bij een incident

Ruben Dejonckheere – Trevi
Om de verspreiding van gevaarlijke stoffen bij een incident tegen te gaan, werden een nieuwe BBT (Beste Beschikbare Technieken) en een richtlijn gelanceerd. De BBT betreft deze rond de inkuiping bij bovengrondse opslag van gevaarlijke stoffen en de richtlijn is deze rond de volumebepaling van de verplichte bluswateropvang. Voor beide zaken is VLAREM niet voldoende toereikend en was vraag naar extra ondersteuning vanuit diverse hoeken. Met deze presentatie wordt ingegaan op beide documenten, gekoppeld aan praktijkvoorbeelden.