vlakwairrigerenrwzi.jpg

SECTORNIEUWS 25/02/2021

Irrigeren met gedesinfecteerd RWZI-water

Aquafin stelt sinds 2017 gezuiverd afvalwater van sommige RWZI’s ter beschikking voor irrigatie. Momenteel is het enkel af te halen bij 46 bemande én technisch geschikte RWZI’s die een grondstofverklaring verkregen. 

In de landelijke omgeving van Sint-Amands (Puurs) is een onbemand RWZI dat omringd is door landbouwpercelen. Door de getijdenwerking is de Schelde ter hoogte van Sint-Amands zout, wat ook het grondwater beïnvloedt. De landbouwers zijn er dus dringend op zoek naar een alternatieve waterbron.

Afgelopen zomer deed Aquafin in het kader van de Operationele Groep AWAIR een meetcampagne op dit RWZI. Hieruit bleek dat de RWZI Sint-Amands vlot voldoet aan de vooropgestelde richtlijnen voor organisch materiaal en nutriënten. 

Neerslag (in de winter) of irrigatiewater met een lager zoutgehalte spoelt zouten weg. Indien zouten onvoldoende worden uitgespoeld, treedt er aanrijking van Na en Cl in de bodem op. Dergelijke verzilting van de bodem op lange termijn is een belangrijk aandachtspunt.

www.vlakwa.be


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.