FOTO'S EVENEMENT 

Enthousiasme troef op Aquarama Trade Fair 2017

De polsslag van de Belgische markt voor watertechnologie voelen: nergens lukt dat zo goed en in zo’n beknopte tijdsspanne als op Aquarama Trade Fair. Dat alleen al was voor een honderdtal exposanten en zowat duizend bezoekers meer dan voldoende om op donderdag 26 oktober naar de Brabanthal in Haasrode af te zakken. Het beproefde concept – een eendagsbeurs met modulaire stands en verzorgde catering – blijft zieltjes winnen. Heel wat mensen die er de voorbije jaren als bezoeker al bij waren, waren dit jaar met een stand van hun bedrijf of instelling aanwezig. Ook de workshop van TNAV-VMx, de studienamiddag van VLARIO en de studiedag van AquaFlanders lokten veel interesse.

Aquarama Trade Fair is uitgegroeid tot een evenement waarvan de datum al maanden vooraf met stip staat aangeduid in de agenda van honderden specialisten uit de Belgische waterbehandelingswereld. Namens CGK kwamen Geert Denutte en Stijn Dely naar Vlaams-Brabant afgezakt.

“We zijn sinds jaar en dag een vertrouwd gezicht op deze beurs”, stipt Stijn Dely aan. “Internet mag intussen dan wel zijn uitgegroeid tot een soort permanente beurs, het blijft een goed idee om mensen in levenden lijve te ontmoeten. Hier planten we de zaadjes van toekomstige projecten en investeren we in de verdere naamsbekendheid van ons bedrijf. Dit is bovendien een geschikte gelegenheid om mensen alle diensten van onze onderneming te leren kennen. Het gebeurt wel vaker dat mensen ons puur associëren met tankenbouw, terwijl ze hier ontdekken dat we wel meer pijlen op onze boog hebben. We dienen wel steeds meer gevat te anticiperen op de trend waarbij opdrachtgevers beslissingen langer uitstellen, maar na het doorhakken van de knoop verlangen dat een project binnen een beperkte termijn wordt afgewerkt.”

Vernieuwende oplossingen

Ikologik tekende voor een primeur door voor het eerst als standhouder aanwezig te zijn. “Het concept van een netwerkbeurs, gekoppeld aan een vaktijdschrift, is een goede en financieel haalbare formule”, vinden Jannes Soutaer en Tom Serru. “Deze markt is voor ons bovendien interessant omdat er, naast ons, maar één ander bedrijf zich toelegt op de nicheoplossing om datamonitoring in de cloud aan te bieden, een product waar overigens steeds meer vraag naar is.”

De onderneming zorgde ook voor een toegevoegde waarde op de TNAV-workshop, waar ze via een casestudy de werking van hun oplossing op een membraaninstallatie toelichtten.

Nieuwe contacten

Vanuit de Oostkantons tekende ook Jumo Automation present met een flinke delegatie. Vorig jaar verzorgde het bedrijf ook een presentatie op de workshop. “Dit is voor ons het ideale platform om onze specifieke oplossingen voor de watermarkt voor te stellen”, aldus Iris Thomassen. “Hier leggen we niet alleen veel nuttige contacten, maar onderhouden onze vertegenwoordigers ook hun relaties met al bestaande klanten. Eigenlijk is het gewoon een must om hier te zijn.”

Selectief in beursdeelnames

Op de stand van EPAS verwelkomden Jolien Kerkhofs en Matthieu Bossuwé geïnteresseerde bezoekers. “Voor wie samenwerkt met Aquarama, is het een meerwaarde om het hele ‘pakket’ te benutten. Daarom maakten we graag van de gelegenheid gebruik om hier voor het eerst als exposant aanwezig te zijn. Vaak nemen we deel aan beurzen in het kielzog van Veolia, onze grotere broer. Zo zijn we bijvoorbeeld ook vaste klant op Pollutec. Inderdaad, Pollutec Lyon is qua omvang gigantisch in vergelijking met Pollutec Parijs, maar de ervaring leert ons dat je tijdens Pollutec Parijs wel doelgerichter kan werken. Ook op Aquarama Trade Fair is dat vanzelfsprekend de bedoeling.”

Nieuwe vuilwaterpomp

De delegatie van EDO Pumps was trots om tijdens deze eendagsbeurs de gloednieuwe Awalift-pomp te kunnen voorstellen. Het bedrijft wordt de laatste tijd ook vaak gesolliciteerd voor optimalisatie van… nieuwe installaties. “Dat is een spijtig gevolg van het feit dat heel wat bouwheren kiezen voor de goedkoopste oplossing, die dan uiteindelijk niet naar behoren werkt. Onze pomp vervangt dan de initieel aangekochte pomp. In principe is dat goed nieuws, al begeven we ons daarbij eigenlijk op glad ijs. Het komt er dan vooral op aan om in overleg met de bouwheer en de installateur tot de juiste oplossing te komen”, verklaart Erik De Doncker.

Besprekingen in informele sfeer

Laurent Cornet, servicespecialist bij Schneider Electric, vindt dit evenement de ideale biotoop om in een losse sfeer lopende zaken te bespreken. “Bezoekers krijgen hier niet alleen een globaal marktoverzicht, maar voelen ook een lagere drempel om contacten met bepaalde bedrijven te leggen. We tonen hier onze producten (algemene automatisering) voor de watermarkt, een industrie waarmee we altijd al een sterke affiniteit hadden.”

“Trends leren kennen”

Michaël De Baets nam als bezoeker de honneurs waar voor aannemingsbedrijf Visser & Smit Hanab. “Vroeger stond ik aan de andere kant, bij een pompenfabrikant”, legt de West-Vlaming uit. “Dit event is heel geschikt om veel interessante mensen te zien, concullega’s te ontmoeten, nieuwe trends en producten te leren kennen. Hier ontmoet ik ook veel van onze leveranciers.“

Van student tot procestechnoloog

Enkele jaren geleden liet de toenmalige student Wim Kegels zich als bezoeker voor Aquarama Trade Fair registreren en volgde hij ook de workshop. Vandaag ontvangt hij als procestechnoloog, samen met zaakvoerder Piet De Langhe, bezoekers op de stand van Pantarein. “We informeren mensen over onze aanpak, waarbij we als onafhankelijke zuiveringsspecialist telkens de meest geschikte technologie voor een project kiezen. De adviesfunctie is daarbij heel belangrijk.”

“Daarnaast merken we dat steeds meer klanten streven naar een maximale ontzorging voor hun WZI, door te rekenen op een partner die de exploitatie voor zijn rekening neemt”, vult Piet De Langhe aan. “Het is ook een positief signaal dat steeds meer bedrijven openstaan voor en investeren in waterrecuperatie.”

“Markt aftasten”

Liévin De Vriese, die in deze markt heel wat watertjes doorzwom in leidinggevende en marketingfuncties, benut Aquarama Trade Fair om zijn netwerk aan te scherpen en de innovaties te leren kennen, “hoewel ik vanuit mijn verleden al een vrij goed beeld heb over de richting waarin de markt evolueert. Het is bovendien een goede gelegenheid om bestaande en nieuwe contacten te ontmoeten, met in het achterhoofd de ambitie om mijn carrière een nieuwe, dynamische wending te geven.”

“Ons laten verrassen”

Bürkert is een bedrijf dat heel wat beurzen aandoet als exposant en nu voor het eerst op Aquarama Trade Fair stond. “Op een beurs kan je je nog altijd laten verrassen, terwijl dat op internet – waar je heel gericht zoekt – niet mogelijk is. Bovendien kan je je op basis van een ‘fact sheet’ en een foto niet altijd een beeld vormen wat een bepaalde innovatie precies doet”, vindt Nicole Janssen.

KSB is al jaren een vaste standhouder en haalt vooral veel uit de laatste uren van de beurs. “Dan doen ook de deelnemers van de workshop hun ronde. Het is een geschikte gelegenheid om mensen ook andere facetten van ons bedrijf te leren kennen en hen kennis te laten maken met productmanagers van items die ze nog niet kennen, maar die wij ook aanbieden”, besluit Jan Van Laer.

Door Bart Vancauwenberghe

 

Volgende editie Aquarama Trade Fair: 25 oktober 2018

Exposeren? Contacteer Katja Wijffels, +32 (0)473 86 59 70,  katja.wijffels@fcomedia.be