Programma Vlario
Hergebruik gezuiverd afvalwater en afvalwaterzuivering in het buitengebied
(in het Nederlands)
Hergebruik gezuiverd afvalwater
Met het project Waterbewust Bouwen stelden Buildwise, Embuild Vlaanderen, NAV, Vlakwa, en VLARIO begin dit jaar een Code goede praktijk ter beschikking met oplossingen die de weerbaarheid versterken van bebouwde omgevingen tegen droogte en waterschaarste. We hebben de oplossing zelf in handen, want 60% van ons watergebruik kunnen we invullen met regenwater en tweedecircuitwater i.p.v. drinkwater, en dat is net de uitdaging in Vlaanderen om ons te beschermen tegen de gevolgen van droogte en bewuster om te gaan met water.
Een daarvan is het inzetten op het hergebruik van gezuiverd afvalwater, maar deze technologie wordt nog niet standaard toegepast omdat er onvoldoende kennis is over de mogelijkheden, weinig of geen stimulans voor eigenaren en juridische knelpunten. Tijdens deze studiedag geven wij u alle info mee om de mogelijkheden te kennen en tot een goed ontwerp te komen.
Afvalwaterzuivering in het buitengebied
In het buitengebied, waar (nog) geen riolering is dient de eigenaar het afvalwater vaak zelf te zuiveren. De Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater (ERSA) legt hiervoor nieuwe regels op. Via de VCRO zullen vanaf 1 januari 2025 ook IBA’s verplicht worden in het collectief te optimaliseren buitengebied als het langer dan 6 jaar duurt alvorens er een rioleringsproject gepland is, en het gaat over het bouwen van meer dan 9 woningen. We maken u wegwijs in deze nieuwe regelgeving.