aqafvalwaterbarometercorona.jpg

SECTORNIEUWS 19/08/2020

Afvalwater barometer voor verspreiding corona?

Het coronavirus komt via menselijke ontlasting in het rioolwater terecht. Van daaruit gaat het naar één van de meer dan 300 rioolwaterzuiveringsinstallaties van Aquafin. Een team van researchers van UAntwerpen, KU Leuven, UGent, Aquafin en de Vlaamse Milieumaatschappij onderzoekt of de monitoring van afvalwater in Vlaanderen gebruikt kan worden als vroeg waarnemingssysteem om besmettingen in kaart te brengen. Net zoals in het buitenland werd ook in Vlaanderen genetisch materiaal van het coronavirus teruggevonden in ongezuiverd afvalwater. Die RNA-deeltjes zijn afkomstig van de ontlasting van besmette personen.

Recente literatuur geeft aan dat regelmatige monitoring van afvalwater een beeld zou kunnen geven van de verspreiding van het virus en de toe- of afname van het aantal virusinfecties bij de bevolking. De verspreiding zou tot 6 dagen voorafgaand aan de klinische symptomen van het virus zichtbaar zijn in het afvalwater. In tegenstelling tot het testen van een individuele patiënt kan de analyse van rioolwater een beeld geven van een grotere bevolkingsgroep, zoals een stad.

Deze piste wordt momenteel verder onderzocht en er wordt gehoopt dat afvalwatermonitoring systematisch en op grote schaal als een barometer zal kunnen gebruikt worden om opflakkeringen en lokale uitbraken van coronabesmettingen snel te signaleren. (foto: Aquafin)

https://www.aquafin.be/nl-be


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.