SECTORNIEUWS 03/07/2020

Vlario lanceert website over opvang hemelwater

Het was de laatste weken weer prominent aanwezig in het nieuws: de Vlaamse bodem heeft dorst, grote dorst. Al enkele jaren op rij wordt bevestigd wat experts al langer voorspellen: de klimaatverandering brengt ons lange droge periodes, afgewisseld met felle piekbuien.

Doordat de bodem in Vlaanderen in grote mate verhard is, kan het regenwater er niet insijpelen. Dat leidt enerzijds tot verdroging en anderzijds tot lokale wateroverlast. Bij de inrichting van de publieke ruimte is dan ook een mindshift nodig om water de ruimte te geven die het nodig heeft.

Hoe het anders kan, kan u vinden op de gloednieuwe website blauwgroenvlaanderen.be. De website werd samen ontwikkeld met Aquafin en toont ook een overzicht van de verschillende maatregelen voor infiltratie en buffering van hemelwater op het publieke domein, gekoppeld aan praktijkvoorbeelden. De maatregelen alsook de projecten focussen op volgende aspecten: wateroverlast, droogte, hittestress, verhogen van de biodiversiteit en hergebruik.

www.blauwgroenvlaanderen.be