146683034s.jpg

SECTORNIEUWS 08/05/2020

Voorspellen we straks droogte met artificiële intelligentie?

Experimenten met artificiële intelligentie (AI) hebben al bewezen snel en accuraat overstromingen vanuit onze onbevaarbare waterlopen te kunnen voorspellen. Dit jaar onderzoekt de Vlaamse Milieumaatschappij verder hoe ze AI ook kan inzetten om droogte te voorspellen.

De voorbije zomers hebben duidelijk gemaakt dat we ons in de toekomst zullen moeten wapenen tegen droogte. Snel en juist droogte-episodes kunnen voorspellen kan daarbij kostbare tijdswinst opleveren. De VMM zet daarom dit jaar middelen in om met AI nog accuratere voorspellingen te kunnen maken.

Vorig jaar zette de VMM al een proefproject op touw, in samenwerking met ingenieursbureau IMDC. Daarbij hebben we de mogelijkheden van AI verkend om de waterstanden en debieten in onze onbevaarbare waterlopen te voorspellen. Het studiebureau ontwikkelde een AI-toepassing die de realtimemetingen van waterstanden automatisch combineert met neerslagvoorspellingen en satellietinformatie over bodemvocht, om de waterstanden in de komende uren en dagen te voorspellen. Met een beloftevol resultaat: de AI bleek in het proefproject slim genoeg om snel en betrouwbaar hoogwatervoorspellingen te genereren voor een aantal testgebieden.

Een volgende stap is om de AI ook intelligent genoeg te maken om droogte te voorspellen. Daarvoor loopt dit jaar een onderzoek waarvan de resultaten eind 2020 beschikbaar zullen zijn.

Bron: VMM

www.vmm.be