96815971vlakwafosfaatverwijdering.jpg

SECTORNIEUWS 23/01/2020

Fosfaatverwijdering uit landbouwwater

Kunnen innovatieve filters een oplossing bieden voor te hoge concentraties stikstof en fosfor in onze stromen en beken? Dat is wat partners uit Denemarken, Duitsland en Belgiƫ onderzoeken in het Europese Interreg North Sea Region-project NuReDrain.

In Zedelgem en Anzegem test de Universiteit Gent in samenwerking met Inagro filterboxen voor fosfaatverwijdering uit drainagewater. Die boxen zijn budgetvriendelijk en vrij eenvoudig op de meeste drainagebuizen aan te sluiten.

In het waterproductiecentrum De Blankaart onderzoeken De Watergroep en Vito de fosfaatverwijdering uit ruw water voor drinkwaterbereiding. Minder fosfaat zal immers leiden tot minder algengroei in de zomer, waardoor er uiteindelijk meer drinkwater geproduceerd kan worden aan een lagere prijs.

NuReDrain is een Interreg North Sea Region-project dat oplossingen wil bieden voor probleemzones waar intensieve landbouw en de specifieke bodemsamenstelling de waterkwaliteit belasten. Filtermaterialen en -systemen staan in het project centraal. Naast de opmaak van een filterdatabase worden verschillende systemen in veldproeven gevalideerd.

Bron: Vlakwa

northsearegion.eu/nuredrain