aqinvlakwakuleuvensboproject_1.jpg

SECTORNIEUWS 10/09/2019

KU Leuven zoekt bedrijven voor SBO-project rond organische micropolluenten

In het kader van het Smartdetox-project is KU Leuven op zoek naar bedrijven die willen toetreden tot de gebruikersgroep van dat nieuwe SBO-project. Smartdetox zoekt oplossingen om te voorkomen dat organische micropolluenten (OMP’s) in oppervlakte- en grondwater terechtkomen. Door deel te nemen kunnen bedrijven mee aan de wieg van de technologie van morgen staan.

Organische micropolluenten (OMP) zijn organische chemicaliën met complexe en zeer variabele structuren die voorkomen bij sporenconcentraties (μg – ng / L) en vaak onbekende ecotoxicologische en of gezondheidseffecten hebben. De problematiek van OMP’s komt de jongste tijd alsmaar hoger op de Europese agenda en deze polluenten staan sinds kort ook op de EU prioriteitenlijst voor vervuiling van oppervlaktewater.

Het Smartdetox-project beoogt de ontwikkeling van nieuwe technologie, een beoordeling van de haalbaarheid en of optimalisatie van technologische ontwikkelingen en wil daarbij tevens de onderliggende processen beter begrijpen.

De belangrijkste uitdagingen bij de ontwikkeling van een effectieve behandelingstechnologie zijn de extreem lage concentraties waarin de OMP’s voorkomen en de daardoor beïnvloedde afbraaksnelheid, maar ook de aanwezigheid van OMP’s in complexe mengsels en tevens het risico op het ontstaan van toxische transformatieproducten.

www.vlakwa.be/fileadmin/media/pdf/KUL_SmartDetox_-_Executive_Summary_June2019.pdf


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.