32309560regenwaterput.jpg

SECTORNIEUWS 03/09/2019

Privéregenwaterputten inzetten voor waterevenwicht

De klimaatverandering zal de komende decennia leiden tot nattere winters. Een van de maatregelen die naar voren geschoven wordt om overstromingen te voorkomen, is het massaal uitbouwen van buffering (+ 50% in vergelijking met de huidige situatie). Aquafin onderzoekt of dat kan door gebruik te maken van bestaande infrastructuur zoals de regenwaterputten van particulieren. Met uiteraard als randvoorwaarde dat gezinnen daar geen nadelen van ondervinden.

“Vandaag zijn er in Vlaanderen naar schatting anderhalf miljoen private regenwaterputten. Het grootste deel van het jaar staan die vol”, zegt Danny Baeten, directeur business development & innovatie bij Aquafin. “Stel dat we een deel van die totale capaciteit van minstens 10 miljoen kubieke meter als buffer zouden kunnen inzetten om een teveel aan water op korte tijd op te vangen. Dat moet mogelijk zijn door ze te voorzien van een systeem waarmee ze vanop afstand kunnen gestuurd worden. Enkele dagen voor er zware regen wordt voorspeld, worden de putten (gedeeltelijk) leeg gelaten. Het overbodige water kan dan infiltreren in de bodem. Op het moment van de bui ontstaat er dan met de putten een heus buffernetwerk voor regenwater. De eigenaars behouden hun comfort, maar zorgen er toch mee voor dat er geen wateroverlast optreedt en dat er tijdens droge periodes minder waterschaarste is doordat de grond meer water gekregen heeft. Zelfs de afvoersystemen zouden bij droge periodes op dezelfde manier kunnen worden ingezet als een tijdelijke buffer. ”

Het concept is nog niet meteen voor morgen. Aquafin onderzoekt eerst hoe groot de potentiële buffercapaciteit van de Vlaamse regenwaterputten in werkelijkheid is. Vervolgens moet er gezocht worden naar de best mogelijke sturingsmogelijkheden om er een slim netwerk van te maken.

www.aquafin.be


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.