41917739flood4cast.jpg

SECTORNIEUWS 24/07/2019

Tool om wateroverlast te voorspellen

Flood4Cast, een rekenmodel waaraan Vito heeft meegewerkt, geeft hulpdiensten informatie die nodig is om beter te anticiperen op mogelijke overstromingsscenario’s.

Uren van tevoren kunnen voorspellen wanneer een stedelijk gebied, zoals Antwerpen, dreigt te overstromen. Lang is dat een droom geweest, maar dankzij het project ‘proactive flooding prediction’ kunnen hulpdiensten op voorhand tot op het niveau van een straat voorspellen waar en wanneer wateroverlast kan optreden. Dat project is een samenwerking tussen Vito, imec City of Things, Hydroscan, Brandweer Zone Antwerpen (BZA) en water-link.

Dankzij de tool kunnen de middelen doeltreffender ingezet worden en kan de schade door wateroverlast vermeden of op zijn minst beperkt worden. Het model maakt onder andere gebruik van realtimeradarbeelden om de regenwolken te analyseren, aangevuld met realtimedata van pluviometers en waterlevelsensoren. De rioleringen worden in kaart gebracht en sensoren in de rioleringen meten in real time hoeveel water vlot weg kan lopen doorheen de riolering.

Het model werd in een eerste fase opgebouwd voor een testgebied dat de Antwerpse deelgemeenten Ekeren/Merksem omvat.

vito.be/nl/nieuws/tool-flood4cast-kan-wateroverlast-voorspellen


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.