aqinwaterlinkoelegem.jpg

SECTORNIEUWS 31/05/2019

Hergebruik Scheldewater als drinkwater

Het Scheldewater hergebruiken als drinkwater. Dat is de recentste creatieve oplossing van watermaatschappij water-link om te zorgen dat er altijd voldoende drinkwater van goede kwaliteit beschikbaar is voor inwoners en bedrijven.

Aan het Albertkanaal, stroomafwaarts van de sluis van Wijnegem zal een nieuwe waterinname gebouwd worden. Daar zal brak kanaalwater – een mengsel van zoet kanaalwater en zout dokwater – worden ingenomen voor zuivering. Tegelijkertijd zal ook het gezuiverde afvalwater van het Aquafin-zuiveringsstation Deurne Noord gerecupereerd worden.

In Oelegem zal een van de twee zuiveringseenheden worden uitgebreid met een moderne ontziltinginstallatie. “Zo zullen we, in perioden van droogte, een tekort aan zoet water kunnen opvangen”, legt Chris Janssens, communicatieverantwoordelijke bij water-link, uit. “De haalbaarheidsstudie is lopende, we verwachten een eerste fase – tot 30.000 m3/dag – in productie te hebben tegen einde 2022. De opschaling tot 100.000 m3/dag is voorzien tegen eind 2025. De totale investering voor dit project is geraamd op 32 miljoen euro. Daarnaast investeert water-link de volgende jaren 18,5 miljoen euro in netversterkingen. Zo kan water-link, op een duurzame en circulaire wijze, de leveringszekerheid blijven garanderen.”

Met de Maas als waterbron, staat water-link vandaag in voor 40 % van de drinkwatervoorziening in Vlaanderen. Prognoses geven aan dat er, door langdurige droogteperiodes, tegen 2100, in de zomers watertekorten zullen zijn. De neerslag in de winter kan dat niet opvangen tenzij er gigantische spaarbekkens zouden worden bijgebouwd. Daarom opteert water-link voor een nieuwe waterbron waarbij men water capteert uit de Schelde en omzet in drinkbaar water.

www.water-link.be


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.