aqinvlakwaallgro.jpg

SECTORNIEUWS 23/05/2019

Tot 70% waterhergebruik als proceswater bij groenten- en fruitversnijderij Allgro

Allgro heeft in mei zijn nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie ingehuldigd. Wat begin 2015 begon als een Vlakwa/LED H2O-vraag is ondertussen geëvolueerd tot een rendabele waterzuivering die tot 70% van de drinkwatervraag voorziet. Vicepremier Alexander De Croo en de burgemeester van Sint-Lievens Houtem, Lieven Latoir, woonden de huldiging bij.

Allgro is een van de grootste industriële groenten- en fruitversnijders in het land. De familieonderneming levert al jaren inspanningen om zijn bedrijfsprocessen zo duurzaam mogelijk te maken. De in gebruik genomen waterzuiveringsinstallatie (gebouwd door Pantarein) maakt Allgro voortrekker op het vlak van waterzuivering met waterhergebruik binnen de voedingsindustrie.

Het versnijden van groenten en fruit vergt grote hoeveelheden water van drinkwaterkwaliteit. Ondanks de grote hoeveelheid water die opnieuw wordt ingezet is nog steeds een hoeveelheid leidingwater nodig. Dat leidingwater wordt ingezet als ijswater (temperatuur 1°C) waarmee de groenten worden gereinigd. Het eigen bereid drinkwater wordt dan weer gebruikt voor de schoonmaak van de talloze versnijmachines.

Het afvalwater wordt opgevangen, passeert een zeefinstallatie (verwijdering stukken groenten en fruit) en gaat vervolgens naar een aerobe zuivering op basis van membraanfiltratie (MBR). Daar wordt het slib van het water gescheiden. Vervolgens wordt het water opgezuiverd via omgekeerde osmose voor de verwijdering van zouten en de rest-COD. De desinfectie van het permeaat gebeurt door het gebruik van chloordioxide.

www.vlakwa.be/publicaties/nieuws/nieuwsbericht/news/tot-70-waterhergebruik-als-proceswater-bij-groenten-en-fruitversnijderij-allgro/


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.