115741573grondwaterstand.jpg

SECTORNIEUWS 11/04/2019

Verbetering grondwaterstanden, maar trager dan normaal

Het grondwater in Vlaanderen is zich stilaan aan het herstellen na de droge zomer. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij. Op de meeste plaatsen zijn de grondwaterstanden al een heel stuk gestegen na de droge zomer, maar normaal moet het grondwater in deze periode van het jaar zijn hoogste niveau bereiken. Dat niveau bereiken we op de meeste plaatsen nog niet. Vooral in het oosten van Vlaanderen blijven de standen laag voor de tijd van het jaar.

Deze winter is er op de meeste plaatsen in Vlaanderen een normale hoeveelheid neerslag gevallen. Rond Eeklo viel er bijna 25% minder dan gemiddeld, rond Leuven dan weer 20% meer. Deze herfst viel er bijna overal in Vlaanderen wel wat minder neerslag dan normaal. Rond Antwerpen viel er zelfs minder dan 50% van wat er normaal valt in de herfst.

Na de droge zomer van vorig jaar stonden de grondwaterpeilen zeer laag, en in het najaar verliep de aanvulling van de grondwaterpeilen door de beperkte neerslag trager dan normaal. Pas sinds begin maart zien we dat de grondwaterstand op de meeste meetplaatsen normaal is.

Als we dit vergelijken met voorbije jaren, is het droger dan anders in maart. Vooral in het oosten van Vlaanderen is dat het geval.

Via onderstaande link kan men de grondwaterstanden volgen.

www.dov.vlaanderen.be/page/actuele-grondwaterstandindicator


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.