10779441xl.jpg

SECTORNIEUWS 22/01/2019

34% meer jobs in waterintensieve sectoren

In 2013 bracht het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa/VITO) zijn eerste studie uit over het socio-economische belang van water in Vlaanderen. Vandaag presenteert Vlakwa in samenwerking met VITO een geactualiseerde versie op basis van de recentste gegevens van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), de Nationale Bank van België en andere.

Een van de conclusies is dat de Vlaamse tewerkstelling steeds afhankelijker wordt van waterbeschikbaarheid. De directe tewerkstelling in de waterintensieve sectoren (de 15 meest water gebruikende sectoren in Vlaanderen) bedraagt 22,3%. In de analyse van 2013 bedroeg dit percentage nog 16,7% – goed voor een toename met 34%. Een op de vijf Vlamingen is aan de slag in een waterintensieve sector. Het aandeel van de waterintensieve sectoren in de bruto toegevoegde waarde van de Vlaamse economie bedraagt 33% of 73 miljard euro (2016). De waterintensieve sectoren situeren zich in belangrijke mate binnen de maakindustrie waaraan tevens een belangrijke indirecte tewerkstelling is gekoppeld.

Enkele andere conclusies zijn: het niveau van waterstress moet verder naar beneden; het watergebruik en de waterefficiëntie evolueren gunstig; de blijvende beschikbaarheid van kwalitatieve waterbronnen is essentieel; en de koeling van processen wordt een uitdaging.

www.vlakwa.be/index.php?id=184


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.