beeld1pilootinstallatieeneendeelvandeonderzoekersdieermeegaanwerken.jpg

RESEARCH  
Aquarama 95 – maart 2022
Nieuwe pilootinstallatie simuleert drinkwaternetwerk

In het Centre for Advanced Process Technology for Urban REsource recovery (CAPTURE) is een pilootinstallatie gebouwd om het drinkwaternetwerk te simuleren. De installatie is een Europese primeur. Er zullen allerlei experimenten gebeuren op onder meer de geur en smaak van drinkwater. Zo zal er onder meer onderzocht worden wat het effect van temperatuursverandering op het drinkwaternetwerk zal zijn.

beeld1deondergrondseciternesvanvegitec.jpg

RESEARCH  
Aquarama 94 – december 2021
VEG-i-TEC is uw proeftuin

Bij de Universiteit Gent op Campus Kortrijk is VEG-i-TEC geopend, een proeftuin voor groente- en aardappelverwerkende bedrijven die hun productieprocessen willen innoveren en optimaliseren. De waterindustrie speelt er een grote rol in.

beeld1lessdronemeetlachgasopdewaterzuivering.jpg

RESEARCH  
Aquarama 94 – december 2021
Nieuwe initiatieven moeten uitstoot lachgas terugdringen

Als waterzuiveringsinstallaties niet optimaal werken, dreigen ze te veel broeikasgassen, zoals lachgas, uit te stoten. De UGent en de universiteit van Firenze hebben het probleem in kaart gebracht en er een oplossing voor ontwikkeld. Concreet werd de Lessdrone ontwikkeld waarmee broeikasgassen makkelijk gedetecteerd worden. Via een risicomodel op basis van artificiële intelligentie kunnen de oorzaken achterhaald worden en een digital twin laat toe om oplossingen te simuleren.