beeld5wattsworkshetnieuweonlinetrainingsportaalvanwatts.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 93 – september 2021
Wallonië voert certificaat CertIBEau in

Sinds 1 juni moeten aansluitingen van sanitaire installaties in Wallonië gecertificeerd en conform zijn volgens CertIBEau. Een cruciaal punt is dat er een terugslagklep moet voorzien zijn na de watermeter. Dat voorkomt dat water van het particuliere naar het openbare netwerk wordt teruggevoerd. Er zal nauw op het naleven van deze nieuwe wetgeving gecontroleerd worden.

nitraatmetingopeenbeluchtingsbekken.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 93 – september 2021
Nitraatmeting: een absolute noodzaak in elk watertype

Een goede waterkwaliteit is overal van het grootste belang. Zo moet onder meer het nitraatniveau onder bepaalde drempelwaarden blijven in functie van een gezond ecosysteem of een performante waterzuivering, om maar enkele voorbeelden te noemen. Elscolab beschikt over een breed spectrum aan oplossingen. “Dat is ook nodig om voor elke specifieke toepassing de meest geschikte nitraatmeter te kiezen”, zegt Joke Bosman, sales engineer Water & Milieu bij Elscolab.

wilo3.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 93 – september 2021
Van pompenfabrikant tot totaalleverancier voor afvalwaterzuivering

Klanten verlangen steeds meer van hun partners, ook op vlak van (afval)waterbehandeling. Wilo is helemaal voorbereid op die trend. Het bedrijf evolueert van een pure pompenleverancier tot een partner die het hele plaatje verzorgt. “De recente overnames van het Duitse GVA en het Belgische Merrem & La Porte Collignon kaderen in die strategie”, verduidelijkt Martijn Bisschop, accountmanager bij Wilo Benelux (samenwerking Wilo België en Wilo Nederland).


Aquarama trade fair 2024 rectangle
beeld1kytosbiedtanalysesaanvanuitdenieuwelabsvandeugenttecapturezwijnaarde.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 93 – september 2021
Nieuwe start-up analyseert microbiomen in het water razend snel

Kytos is een nieuwe spin-off van het Centrum voor Microbiële Ecologie en Technologie (CMET) van de Universiteit Gent. Het bedrijf doet aan microbiële monitoring en management van drinkwater, proceswater, aquacultuur en waterhergebruik. Het project moet bedrijven helpen om de microbiële kwaliteit van het water in hun processen beter in de gaten te houden. We spraken met de oprichters Frederiek-Maarten Kerckhof en Ruben Props van Kytos.

beeld1anaerobereactorvoorbiogasvalorisatiebijcarlsberg.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 93 – september 2021
Mechels milieubedrijf Pantarein biedt waterzuivering als dienst aan

Pantarein Water ontwikkelt al twintig jaar totaaloplossingen voor industrieel afvalwater door te blijven innoveren. “Circulair waterhergebruik is meer dan alleen de juiste zuiveringstechnologieën toepassen”, zegt zaakvoerder Piet De Langhe. “We willen de hele watercyclus doorlichten en het pad effenen voor nieuwe businessmodellen: Water at your service.”

beeld2flood4castvoorspeltoverstromingsrisicosopwijkenstraatniveautotdrieuuropvoorhand.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 93 – september 2021
Overstromingen voorspellen tot 3 uur op voorhand

Hydroscan uit Leuven bestaat 20 jaar. De smart solution provider zet in op waterbeheer technologieën voor onder andere waterbedrijven, gemeenten en steden. De laatste jaren werden innovatieve technologieën ontwikkeld om onder meer lekken in drinkwaterleidingen en overstromingen in gemeentelijke en stedelijke kernen te kunnen voorspellen.


WieTec China rectangle maart-april 2024
beeld1roboxevolvingtechnologiestypews105cdlopgrotebeluchtingstankwwtpgent.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 93 – september 2021
Robuschi brengt innovatieve producten op de markt

Robuschi heeft een nieuw concept op de markt gebracht – Robox evolving technologies – waar zowel de schroefblower- als de lobbenblowertechnologie in hetzelfde blowerframe kan ingebouwd worden. Het project is een gezamenlijk resultaat van de samenwerking tussen Robuschi en Gardner Denver.

beeld2coverboekvanmarcvanmolle.jpg

ONDERZOEK  
Aquarama 93 – september 2021
1 miljoen mensen sterven aan corona, 9 miljoen aan watergebrek

Water. Waarom elke druppel telt, is het recent verschenen boek van prof. em. Marc Van Molle, fysisch geograaf, verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Van Molle schetst in vijf heldere hoofdstukken de globale oorzaken van waterschaarste, het beheer van water, de waterconflicten, de impact van de klimaatverandering en formuleert ook mogelijke oplossingen. Hij doet dit vanuit zijn expertise op het vlak van opslag van CO2 in de bodem, bodemerosie en waterbeheer.

foto1ingmarnopens.jpg

ONDERZOEK  
Aquarama 93 – september 2021
Belang van digital twins in de waterwereld neemt toe

Digital twins en artificiële intelligentie (AI) zullen in de toekomst een alsmaar belangrijkere rol spelen voor spelers in de watersector. Dat zegt Ingmar Nopens, professor aan de UGent en specialist in ‘modelgebaseerde systeemanalyse en –optimalisatie’.

ottimaenredi.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 92 – juni 2021
Bescherming tegen overstroming

Klimaatverandering en toenemende verstedelijking betekenen dat rioleringsstelsels steeds meer water moeten slikken. Bij hoge waterstand en/of hevige regens kan het dan gebeuren dat de riolering de toevloed niet maar aankan. In die situaties kan er rioolwater terugstromen in de woningen, met aanzienlijke schade tot gevolg. Dat kan voorkomen worden met terugslagkleppen, zoals het Ottima-gamma van Nicoll.

2a.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 92 – juni 2021
Kunststof vlinderklep 565 van GF Piping Systems

GF Piping Systems lanceert met de 100% kunststof vlinderklep 565 dé vervanger voor metalen vlinderkleppen, en dit met alleen maar voordelen op alle vlakken. Om dit aan de klanten te bewijzen, trekt GF Piping Systems coronaproof de baan op met een nieuwe demonstratiewagen. Nodig GF Piping Systems uit en ontdek zelf de voordelen van verschillende kunststof producten voor jou en je klant.

1591622769443.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 92 – juni 2021
Regelkleppen voor uiteenlopende toepassingen

Voor veel waterbehandelingsprocessen is een nauwkeurige en goedkope regeling van de stroomsnelheid vereist. De BT-Maric stroomregelklep werd speciaal ontwikkeld voor een constante en vooraf ingestelde stroomsnelheid, ongeacht het drukniveau en eventuele schommelingen.

aq92vega02.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 92 – juni 2021
Autonome niveausensoren voor onbezorgd voorraadbeheer

Wie op een intelligente manier aan voorraadbeheer wil doen, heeft vandaag de keuze uit talloze sensoren en technologieën voor niveaumeting. Maar wat als de voorraad in kwestie zich op een afgezonderde plaats bevindt, moeilijk bereikbaar, zonder stroomvoorziening of zelfs communicatiesignaal? Voor dergelijke vraagstukken ontwikkelde VEGA de serie VEGAPULS Air, met drie compacte en autonome niveausensoren op basis van 80GHz-radartechnologie.

doornik26.jpg

PROJECT  
Aquarama 92 – juni 2021
Deschacht levert verticale regenwaterput voor CHwapi

Zeker in deze speciale tijden is het meer dan ooit noodzakelijk dat zorginstellingen over een optimale infrastructuur beschikken om iedereen de best mogelijke medische hulp te bieden. In functie daarvan investeert CHwapi volop in een nieuwe accommodatie. Daar hoort uiteraard ook een kwalitatief watermanagement bij. In functie daarvan wordt de riolering gemoderniseerd. Er komt onder meer een nieuwe regenwatertank waarvoor Deschacht de materialen leverde.

aq92kwt01.jpg

PROJECT  
Aquarama 92 – juni 2021
Drinkwatervoorziening regelen via ondergronds spaarbekken

Één essentiële strategie in de strijd tegen droogte en de brede waaier aan bijbehorende problemen, is het opslaan en bufferen van wateroverschotten wanneer deze zich voordoen. Om ook in periodes van drinkwatertekorten in de behoeften van burgers te kunnen voldoen, bouwde water-link de voorbije jaren zo een nieuw spaarbekken van 20.000 m3. Het gehele volume bevindt zich ondergronds, wat onder meer aan de afsluiters bijzondere eisen stelde.

colruyt2019041513109cghallezinkstraatfs1enfs2metaanduiding.jpg

PROJECT  
Aquarama 92 – juni 2021
Colruyt Group investeert opnieuw in een ambitieus waterzuiveringsproject

Na het bouwverlof begint Colruyt Group Technics aan de bouw van een waterzuiveringsinstallatie die het afvalwater van hun hoofdkantoor Wilgenveld, de site Elbeek en het distributiecentrum Dassenveld in Halle zal behandelen. Die zijn samen goed voor een kwart van het totale waterverbruik van de groep.

aq92veolia03.jpg

PROJECT  
Aquarama 92 – juni 2021
Twee keer acuut en op maat gedepanneerd

In een ideale wereld verloopt alles altijd volgens plan. In de realiteit, daarentegen, en daar is het afgelopen jaar nog maar eens getuige van, moeten we ons herhaaldelijk een weg banen langsheen obstakels en onverwachte wendingen. Zelfs wie zich met regelmatig onderhoud en geplande shut-downs probeert veilig te stellen, zal ooit voor verrassingen komen te staan. Dat ondervonden ook onderstaande bedrijven, waar een essentiële trap in de waterbehandeling vroeger dan vooropgesteld uitviel en er plots wel heel veel op het spel stond.

1b_5.jpg

PROJECT  
Aquarama 92 – juni 2021
Dejonghe Techniek levert waterscheidingstechniek bij West Recycle

West Recycle nam vorig jaar in de achterhaven van Oostende een nieuwe installatie in gebruik voor de fysico-chemische reiniging van inerte afvalstromen uit diverse afvalgerelateerde sectoren zoals de bouw, metaal, recycling, demontage, opslag en landbouw. Als nullozer hergebruikt West Recycle alle afvalwater vanuit het productieproces. De reststoffen worden opnieuw ingezet in het systeem, wat een schoolvoorbeeld is van de circulaire economie, één van de vijf pijlers van Haven Oostende. Het concept voor de waterbehandeling is ontworpen door Dejonghe Techniek en metaalconstructeur Vermeersch Construct.

avikoinstallatieschets.jpg

PROJECT  
Aquarama 92 – juni 2021
Aerzen-blowers cruciaal voor nieuwe waterzuivering Aviko

Voor een performante nieuwe waterzuiveringsinstallatie is een kwalitatieve en betrouwbare beluchting nodig. Voor dergelijke projecten werkt technologieleverancier Veolia dan ook graag samen met Aerzen. De fabrikant van roots- en schroefblowers kreeg het vertrouwen om het blowerpark te leveren voor de nieuwe WZI van Aviko, het aardappelverwerkend bedrijf uit Poperinge.

liqson2.jpg

PROJECT  
Aquarama 92 – juni 2021
Liqson helpt AB InBev bij hergebruik grondwater

Hergebruik van water is een thema dat almaar meer op de voorgrond treedt. Ook in de brouwerijwereld beseft een groeiend aantal stakeholders het belang ervan. De Leuvense Stella Artois-brouwerij van AB InBev zet hier sterk op in en rekent op Liqson om dit proces mee te faciliteren via de aanlevering van geschikte buffertanks, pompen en instrumentatie.

aq92suez01_3.jpg

PROJECT  
Aquarama 92 – juni 2021
Betrouwbaar deminwater op basis van variabele waterbronnen

De immer groeiende technische en juridische complexiteiten in combinatie met een onophoudelijke streven naar meer efficiëntie leiden ertoe dat steeds meer productiebedrijven hun waterbehandeling uit handen geven. Ook de van oorsprong Noorse groep Yara, internationaal opererend producent van meststoffen, hanteert de filosofie dat ieder zich best op zijn eigen specialiteiten richt. In 2019 ging het bedrijf dan ook op zoek naar een partner die op de productiesite in het Waalse Tertre kon voorzien in de juiste kwaliteit gedemineraliseerd water.