multiprotectortiteldruck.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 93 – september 2021
NETZSCH-app bevordert schadepreventie aan verdringerpompen

Sinds jaar en dag is NETZSCH wereldwijd een belangrijke aanbieder van diverse soorten verdringerpompen. Het bedrijf pakt nu uit met een MultiProtector en een daaraan gelinkte app, die het mogelijk maken om preventief te anticiperen op mogelijke schade. “De intuïtieve bediening en de eenvoud maken het de eindgebruiker een stuk makkelijker om op die manier de levensduur van hun pompen te verlengen”, vertelt Joaquim de Matos, managing director van NETZSCH in België en Nederland.

titelbildvorschlag01.jpg

TECHNIEK  
Aquarama 93 – september 2021
Nieuwe methode voor volautomatische bepaling van de concentratie legionella

De noodzaak om de concentratie legionella te beheersen in watersystemen waaruit aerosolen kunnen ontstaan, leidt tot het probleem dat de hiervoor gebruikte kweekmethode (ISO 11731-2017) pas betrouwbare resultaten geeft na een periode van 7-12 dagen. Op basis hiervan kunnen noodzakelijke maatregelen alleen met een aanzienlijke vertraging worden genomen en gecontroleerd. Sneltesten die momenteel op de markt zijn, komen niet overeen met de geaccrediteerde kweekmethode of vergen tijdrovende voorbereidingsstappen. Sommige sneltesten bieden zeer specifieke detectie voor enkele legionella-soorten, maar niet voor alle legionella-soorten in een watermonster (legionella spp. = species pluralis). Het nieuw ontwikkelde meetinstrument INWATROL L.nella+ is gebaseerd op de methode voor het meten van de metabolische activiteit van levende cellen en bepaalt op betrouwbare wijze legionella spp. binnen enkele uren uit een watermonster. Het meetapparaat is direct aangesloten op het watersysteem met automatische en zelfdesinfecterende monstertoevoer, inclusief zelfdesinfectie van het water dat zich in de meetcel bevindt nadat de meting is voltooid. Hierdoor kan de exploitant van de installatie continu en veilig de microbiologische waterkwaliteit bepalen. Naast de directe controle op het succes van de uitgevoerde maatregelen, is het ook mogelijk om b.v. biociden volgens de vereisten te doseren.

beeld1sc1000controller.jpg

PROJECT  
Aquarama 93 – september 2021
Optimalisatie sturing van waterzuiveringsstation zorgt voor besparing en stabiliteit

Het waterzuiveringsstation van IDELUX-AIVE in Bastogne heeft een beroep gedaan op het HACH’s RTC Claros platform (Real Time Control) om de performantie van hun station te verbeteren.


Aquarama trade fair 2024 rectangle
aq93aaqua1.jpg

PROJECT  
Aquarama 93 – september 2021
Van mest tot irrigatiewater

De waterige reststroom van klassieke mestverwerkingsinstallaties wordt al lange tijd gebruikt voor het sproeien van onder meer akkerlanden. Echter, deze reststroom bevat hoge zoutconcentraties en valt juridisch gezien nog steeds onder het mestdecreet. Om de verzilting van de bodem tegen te gaan, is het gebruik ervan met andere woorden beperkt. Een gepatenteerde technologie van Aaqua brengt daar verandering in.

aq93vega1elisenoyez.jpg

PROJECT  
Aquarama 93 – september 2021
Betrouwbare niveaumetingen in afvalwaterzuivering

Steeds meer afvalwaterzuiveringsstations zijn onbemand. Ook op het Aquafin station in Puurs-Sint-Amands is vandaag geen permanentie meer en worden processen veelal automatisch gestuurd. Geen probleem, zolang de data waarop de sturing afgestemd wordt correct zijn en je ook vanop afstand een betrouwbaar zicht hebt op het verloop. Voor verschillende niveaumetingen op de site werd daarom gekozen voor radartechnologie.

dscn0151.jpg

PROJECT  
Aquarama 93 – september 2021
Bio Armor realiseert complexe WZI-installaties

Als je vijftien jaar essentiële ervaring in mestverwerkingsprojecten koppelt aan extra expertise inzake waterzuivering, transparante communicatie en hoge flexibiliteit, zit je helemaal goed. Bio Armor bewijst intussen ook in de waterzuiveringsmarkt zijn grote meerwaarde. Daar kunnen onder meer DRUMDRUM en ‘t Groendal enthousiast over getuigen.


WieTec China rectangle maart-april 2024
aq93ecovision2.jpg

PROJECT  
Aquarama 93 – september 2021
Closed loops in de printplatensector

Verhuisde de productie van printplaten, net als zoveel andere industrieën, in het verleden steevast richting China, dan hebben de focus op de korte keten en, laat ons eerlijk zijn, de coronacrisis inmiddels een omgekeerde beweging teweeggebracht. Ook Eurocircuits zag de productie de voorbije jaren de hoogte in gaan, met als gevolg dat de fabriek in Hongarije stilaan op de grenzen van zijn afvalwaterzuivering stootte. Bovendien mag de vestiging zich de komende jaren aan strengere lozingsnormen verwachten. Een nieuw concept drong zich op.

evodisbeeld2lekdetectieviasateliet.jpg

PROJECT  
Aquarama 93 – september 2021
Waterlek opsporen via satelliet

Een waterlek opsporen via de satelliet? Ja het kan! Sinds 1 jaar verdeelt het Belgische bedrijf Evodis uit Eupen de satelliettechnologie van het bedrijf Utilis. Intussen gebruiken al 7  verschillende watermaatschappijen in België de technologie.

beeld5eenbeeldvanhet25meterlangeaquaduct.jpg

PROJECT  
Aquarama 93 – september 2021
Aquaduct goedkoper dan energieverspillende pompen

Om de hele werkzone voor de renovatiewerken aan de Metstermolen in Sint-Truiden droog te houden, heeft Aqwatt een tijdelijke dam met een aquaduct van 25 meter aangelegd. Dankzij deze dam wordt het water van de plaatselijke rivier omgeleid. Het systeem kost geen energie en er hoeven ook geen pompen ingezet te worden.

aq93insitu2.jpg

PROJECT  
Aquarama 93 – september 2021
Britse watermaatschappij kiest voor multiparameter monitoring

Het beperken van het energieverbruik is een uitdaging en prioriteit die door alle industrieën gedeeld wordt. Daarenboven legt het streven naar alsmaar lagere CO2-emissies een groeiende nadruk op circulariteit. Afvalwaterzuiveringsstations hebben in dat opzicht alle troeven in handen om de bijproducten van het proces te benutten.

img0027.jpg

PROJECT  
Aquarama 93 – september 2021
AUMA-oplossingen belangrijk voor WPC De Blankaart

De grondige vernieuwing van een waterproductiecentrum eist moderne en betrouwbare apparatuur. Het is dan ook geen toeval dat bij de verbeterde infrastructuur van WPC De Blankaart in Woumen is gekozen voor AUMA-oplossingen. Onder meer voor de hevelinstallatie mocht de producent van elektrische en mechanische aandrijvingen hoogwaardige producten leveren. Tony Feys, salesmanager bij AUMA voor België en Luxemburg, geeft tekst en uitleg.

aq93eurowater2.jpg

PROJECT  
Aquarama 93 – september 2021
Hergebruik afvalwater dekt 50% waterbehoefte bij Alpro af

Op de Wevelgemse site van voedingsbedrijf Alpro werd de voorbije vijf jaar flink geïnvesteerd om de productie op te trekken en uit te breiden. Een oefening die in de huidige context maar moeilijk los te koppelen valt van duurzaamheidsambities en in dit geval dan ook gepaard ging met een optimalisatie van de waterstromen in het proces. Samen met De Watergroep bouwde Eurowater Belgium hiervoor onlangs een installatie voor waterhergebruik.

beeld1decantercentrifugegeapro5000.jpg

PROJECT  
Aquarama 93 – september 2021
Agristo kiest voor decantercentrifuge van GEA

Het aardappelverwerkend bedrijf Agristo heeft in hun vestiging in Nazareth twee decantercentrifuges GEA PRO 5000 geplaatst om het vloeibare biologische slib en het grijs zetmeel te ontwateren. Dat heeft ervoor gezorgd dat de waterzuivering minder belast wordt en zorgt voor lagere afvoerkosten voor het slib.

img9347.jpg

PROJECT  
Aquarama 93 – september 2021
Smet Group bouwt mee aan nieuw waterproductiecentrum

Een modernisering van de infrastructuur kan na verloop van tijd essentieel zijn om een hoogwaardige dienstverlening te kunnen blijven aanbieden. Met die gedachte in het achterhoofd, is Pidpa volop bezig met investeringen in nieuwe waterproductiecentra. Begin dit jaar mocht het integraal waterbedrijf in Essen een nieuwe installatie in gebruik nemen, gebouwd door Smet GWT Europe en Aannemingen Janssen uit Geel.

aq93veolia3.jpg

PROJECT  
Aquarama 93 – september 2021
Aardappelfabriek krijgt ambitieuze waterzuivering

In Poperinge bouwt Aviko een gloednieuwe fabriek voor de productie van aardappelvlokken en diepvriesfrieten. Eens op volle toeren zal er jaarlijks 175.000 ton aardappelen verwerkt worden, goed voor een afvalwaterstroom van ruim 2.500 m3/dag. Veolia Water Technologies werd aangesteld om de waterzuivering te bouwen, opdat het zwaar beladen water – de COD-belasting loopt op tot 26 ton per dag – geloosd en hergebruikt kan worden.

aq93avecom3inedehandschutter.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 93 – september 2021
Natuurlijk antwoord op complexe bodem- en grondwatersaneringen

In verontreinigde bodems kunnen grote hoeveelheden vluchtige chloorkoolwaterstoffen (VOCl) voor een pittige uitdaging zorgen. De gangbare chemische en natuurlijke verontreinigingstechnieken zijn doorgaans namelijk niet in staat om deze stoffen op een veilige en afdoende manier af te breken. Toch herbergt de natuur hiervoor een gepaste oplossing, zij het op microbieel niveau.

aq93best4.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 93 – september 2021
Drinkwater: van A naar BEST

Met de hoge temperaturen is een lekker koud glas water altijd welkom. Alvorens het water uit de kraan komt, moeten er echter aardig wat handelingen en controles worden uitgevoerd. Bij laatstgenoemde speelt de instrumentatie van BEST Instruments een belangrijke rol in zowel België als Nederland.

screentoolgreenpath1.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 93 – september 2021
EPAS International begeleidt naar klimaatneutraliteit

De ecologische impact tot het strikte minimum beperken: het was al een prioriteit voor multinationals en het staat nu ook steeds hoger op de agenda van kmo’s. Een positieve evolutie, zo beseft ook Farida Doulami, gedelegeerd bestuurder van EPAS International. De dochteronderneming van Veolia zorgt voor gepaste begeleiding én opleiding voor ondernemingen die klimaatneutraliteit nastreven.

iservekopak.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 93 – september 2021
Overname van iSERV door Ekopak doet beide partijen groeien

Het gaat oerend hard bij Ekopak. Eind april, een maand nadat ondernemer Pieter Loose letterlijk aan de bel trok voor de beursgang, nam het bedrijf sectorgenoot iSERV uit Genk over. “Een stap die ergens in de sterren stond geschreven”, vindt de gedelegeerd bestuurder. Voor medewerkers en klanten verandert er weinig tot niets, behalve zekerheid over de toekomst en een nog verbeterde dienstverlening.

aq93cgk1.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 93 – september 2021
Een opslagtank komt nooit alleen

Dat chemicaliën een onmisbare factor zijn in tal van waterzuiverings- en -behandelingsprocessen, dat is geen nieuws. Dat deze stoffen op een aangepaste en veilige manier opgeslagen moeten worden evenmin. Maar welke voorzorgsmaatregelen dan precies genomen moeten worden om mens en milieu te beschermen? Daarvan is niet iedereen even goed op de hoogte. Bovendien gelden sinds eind 2020 enkele nieuwe regels.

cirtecbeeld1kleinerformaatintensieve.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 93 – september 2021
Nieuwe zuiveringsmachine om cellulose te recupereren

Het Nederlandse bedrijf CirTec heeft een nieuwe machine ontworpen – de IntenSieve® – om zwevende stoffen, zoals toiletpapier, uit het afvalwater te halen. De IntenSieve® is een zeef, welke gecombineerd kan worden met een wasstap om de cellulose van de meeste verontreinigingen te ontdoen. De machine kan door rioolwaterzuiveringsinstallaties worden gebruikt en kan eveneens ingezet worden door de industrie om zwevende stoffen af te vangen voor diverse toepassingen.