sfafoto3.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 96 – juni 2022
Pompen SFA Benelux winnen aan belang in commerciële en industriële markt

Samenwerken met ervaren en uiterst professionele installateurs biedt een grote meerwaarde voor fabrikanten. Vanuit die optiek werkt SFA ook in België, Nederland en Luxemburg volop aan de uitbouw van een krachtig dealernetwerk. Daarvan plukte een eindklant uit Zuid-Holland recent al de vruchten.

img2165.jpg

PROJECT  
Aquarama 96 – juni 2022
Staalproducent profiteert van synergie in meettechnologie

Wanneer het in Kruibeke gevestigde Elscolab de vraag kreeg om in een staalfabriek een oplossing te voorzien voor het in-line meten van enkele afvalwaterstromen, kon de expert in meet- en analyse-apparatuur daar een bijna volledig antwoord op bieden. Bijna, want voor één onderdeel in de op maat gemaakte oplossing – de debietmeter – deed het een beroep op de collega-meetspecialisten van Krohne.

1_27.jpg

PROJECT  
Aquarama 96 – juni 2022
3.400 m3/u maar met opperste precisie

Sinds 2017 wordt in het havengebied van Oostende aan een nieuw Maritiem Onderzoekscentrum (MOC) gebouwd. Het centrum, waarvan de ruwbouwwerken in 2019 werden afgerond, beschikt onder meer over een sleeptank en een zogeheten Coastal & Ocean Basin (COB) voor praktijkgericht onderzoek en industriële schaalmodeltesten. Flowmotion Pump Solutions leverde de technische installaties om de bekkens snel en op verzoek te kunnen vullen of laten leeglopen.


Aquarama trade fair 2024 rectangle
20220308123316.jpg

PROJECT  
Aquarama 96 – juni 2022
KMDA werkt samen met Aquaplus aan zuiver water

Ook dieren hebben recht op de juiste waterkwaliteit voor hun levenscomfort. KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen) zet daar al jarenlang gericht op in. Sinds een tijdje werkt de beheerder van onder meer ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael hiervoor samen met Aquaplus.

img0519.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 96 – juni 2022
Gietijzer: materiaal van de toekomst?

Gietijzer heeft al eens een reputatie als zijnde een materiaal van het verleden. Niet alleen zwaar in gewicht, maar evenzeer het product van een zware industrie. En toch zijn net gietijzeren buizen volgens Vincent Saal van Saint-Gobain PAM meer dan ooit van de meest duurzame en milieuvriendelijke oplossingen voor het transport van drink-, afval- en proceswater. Een woordje uitleg.

vitooostendekep9743.jpg

RESEARCH  
Aquarama 96 – juni 2022
Samen over water

Met technologische ontwikkelingen alleen zullen we de waterproblematiek het hoofd niet kunnen bieden. Dat was de toon op het eerste ‘Samen over water’ event van VITO op 21 april jongstleden. Nu wateroverlast en watertekort elkaar in sneltempo opvolgen, zullen wetenschappers, beleidsmakers, industrie en maatschappij vooral samen op zoek moeten naar zowel sociale, economische, als technologische vernieuwingen. De nieuwe WaterKlimaatHub, die tijdens het evenement werd voorgesteld, wil daar een platform voor bieden.


WieTec China rectangle maart-april 2024
foto1viermbbrreactorenmetmicroorganismsenopdragermateriaal.jpg

RESEARCH  
Aquarama 96 – juni 2022
Massa’s nieuwe projecten voor waterzuivering

KU Leuven heeft op campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver heel wat projecten op stapel staan op het vlak van waterzuivering. We hadden een gesprek met Lise Appels, hoofddocent aan het Process and Environmental Technology Lab (PETLab) van het Departement Chemische Ingenieurstechnieken KU Leuven (Universiteit Leuven).

beeld5upflowanaerobicsludgeblanketreactorenoplaboschaal2liter.jpg

RESEARCH  
Aquarama 96 – juni 2022
Micro-organismen in “engineered” ecosystemen

De Universiteit Gent heeft tal van projecten rond waterzuivering op stapel staan. Zo is er een opvallend project om traag groeiende micro-organismen, voornamelijk bacteriën, in de waterzuivering te houden. We spraken met Jo De Vrieze, hoofddocent binnen de faculteit bio-ingenieurswetenschappen. Hij pleit voor een energie-neutrale waterzuivering.

atf02.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 96 – juni 2022
Aquarama Trade Fair engageert steeds meer professionele eindgebruikers

In de watersector behoeft Aquarama Trade Fair geen introductie meer. Watertechnologiebedrijven, maar ook drinkwatermaatschappijen en onderzoekers beschouwen de vakbeurs al ettelijke jaren als een jaarlijkse afspraak en een uitgelezen netwerkmoment. Ondertussen vinden echter ook steeds meer professionele eindgebruikers hun weg naar de Brabanthal. Op 20 oktober 2022 zullen ze daar opnieuw kunnen kennismaken met innovaties, technologieën en partners voor een duurzaam waterbeheer.

beeld2boorputpompupas200gelanceerd.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 95 – maart 2022
KSB lanceert zuinige boorputpomp

KSB heeft de boorputpomp UPA S 200 gelanceerd. Deze kan gebruikt worden voor boorputten met een diameter van 200 mm en meer. Deze pomp is beschikbaar met een permanent-magneet synchrone motor (PMSM) en voor het hydraulisch gedeelte werd een nieuw design gebruikt. Beide maatregelen hebben ervoor gezorgd dat het rendement van de pompgroep aanzienlijk verhoogd is.

gopr0717.jpg

PROJECT  
Aquarama 95 – maart 2022
Slim systeem van Deschacht waardevol voor project in Evere

Even zat algemeen aannemer Jazy met de handen in het haar voor de bouw van 71 wooneenheden in Evere. Vooral de aanpak van de waterinfiltratie zorgde voor een stevige uitdaging. Overleg met de studiedienst van Deschacht bleek het fundament voor de meest geschikte oplossing: de plaatsing van Ribwall PP-buizen en inspectiekamers op maat nam alle kopzorgen weg.

initerissfeerbeeldny.jpg

PROJECT  
Aquarama 95 – maart 2022
New Yorks waterbedrijf moderniseert bedrijfsprocessen met software van het Gentse Itineris

Itineris, een snelgroeiend technologiebedrijf uit Gent dat innovatieve softwareoplossingen ontwikkelt voor water- en energiebedrijven, heeft zijn softwareoplossing UMAX succesvol gelanceerd bij het New Yorkse Departement voor Milieubescherming (DEP).

beeld1deopslagtanksinhetazmonica.jpg

PROJECT  
Aquarama 95 – maart 2022
Grundfos en Delicon optimaliseren vuilwaterstation

Grundfos en Delicon hebben de bestaande afvoerwaterinstallatie van het Antwerpse ziekenhuis AZ Monica vernieuwd. De vuilwaterinstallatie uitgerust met versnijderpompen werd vervangen door twee Multilift hevelstations, een opvoerinstallatie van Grundfos met telkens twee pompen. De partners hebben hiermee voor een rendabele en betrouwbaardere oplossing gezorgd. Sindsdien zijn er geen verstoppingen meer.

beeld1waterleauzalhetprojectuitvoerenineen10jarigwaterasaservicemodel.jpg

PROJECT  
Aquarama 95 – maart 2022
Brouwerij Martens sluit langetermijn partnerschap met Waterleau

Brouwerij Martens heeft een samenwerkingsverband afgesloten met Waterleau. Het watertechnologiebedrijf zorgde voor een verrassende out-of-the box aanpak waarbij Waterleau de langetermijn partner van brouwerij Martens wordt.

beeld1fabiencornantvandeonderhouddienstvanaquafinlinksenkrisvoetvanvegarechts.jpg

PROJECT  
Aquarama 95 – maart 2022
Aquafin kiest meer en meer voor radarsensoren

Aquafin vervangt stelselmatig zijn ultrasone sensoren door radarsensoren. Radarmetingen zijn veel betrouwbaarder dan ultrasone metingen omdat ze niet meer onderhevig zijn aan verschillende weersomstandigheden. Dat werd nogmaals bevestigd tijdens een bezoek aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Aquafin te Zomergem.

beeld4squeezrsklaarvoorvertreknaardeklantuitgerustmetbauerpmsmsbeeld2.jpg

PROJECT  
Aquarama 95 – maart 2022
Motortechnologie draagt bij tot procesefficiëntie en energiebesparing

De processen om industrieel water en slib te behandelen worden steeds duurzamer en efficiënter. Ook de keuze van de elektrische motor(technologie) speelt hierin een belangrijke rol. Dat zegt André Vanhaelen, Regional Manager bij Bauer Gear Motor.

eaumega.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 95 – maart 2022
Uitdagingen en oplossingen voor water in utiliteiten

Van 11 tot 14 januari organiseerde de Unesco de virtuele conferentie EauMega 2022 over water, megasteden en een wereld in verandering. Xylem, de wereldspeler op het vlak van watertechniek steunde dit initiatief en organiseerde op 11 januari een rondetafel over hoe utiliteiten konden inspelen op toekomstige uitdagingen, zoals de klimaatverandering, een verouderende infastructuur, en betere prestaties, veiligheid en service.

beeld1detriouvvancintropur.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 95 – maart 2022
Airwatec biedt oplossingen voor hergebruik regenwater

Begin vorig jaar zijn de keuringsregels veranderd. Wie regenwater gebruikt moet dat in bepaalde gevallen – bijvoorbeeld voor douche – zuiveren tot drinkwaterkwaliteit. Dit wordt gecontroleerd in een nieuwe keuring: de keuring van de niet-aangesloten binneninstallatie. Waar het vroeger enkel een opmerking was bij de keuring indien er onbehandeld regenwater hergebruikt wordt voor bijvoorbeeld douche, leidt dit nu tot een niet-gebruiksconform attest. Er moet voor een zuiveringsinstallatie worden gekozen, al legt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) geen zuiveringstechniek op. Bij Airwatec, een fabrikant van lucht- en waterzuiveringssystemen uit Eupen, wordt UV-straling aangeraden om het regenwater bacteriologisch te steriliseren.

textileindustrywastewatertreatment1.jpg

ONDERZOEK  
Aquarama 95 – maart 2022
Waterzuivering meer prioriteit voor textielindustrie

De tweede editie van de Masterclass Water van Centexbel, die in december plaatsvond, had onder meer aandacht voor de droogteproblematiek, de waterbarometertool, reststromen, Zero Discharge Hazardous substances (ZDHC) and Zero Discharge Liquid (ZLD) en innoverende waterbehandelingstechniek.

beeld1proefprojectdeganzepootinnieuwpoort.jpg

RESEARCH  
Aquarama 95 – maart 2022
Drinkbaar zoet, brak en Noordzeewater tegen 2025

Midden januari gaven Aquaduin, De Watergroep en FARYS, in aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, het startschot voor een pilootinstallatie om zowel zoet, brak als zout water te zuiveren tot drinkwaterkwaliteit. De drie Vlaamse waterbedrijven werken samen aan een innovatieve mijlpaal binnen de klimaatrobuuste watervoorziening.

beeld6eendenkroos.jpg

ONDERZOEK  
Aquarama 95 – maart 2022
Nutriëntenrecuperatie wint aan belang

De Universiteit Gent zet zich in op onderzoek naar nutriëntrecuperatie en de vertaling hiervan naar de praktijk. Samen met Aquafin is de UGent gestart met het Europees Walnut-project waarbij gekeken wordt naar recuperatie uit ons huishoudelijk afvalwater.