sanipumpvx50productpictureprint1.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 100 – juni 2023
Sanipump VX 50-pompen verrijken assortiment van SFA Benelux

Dompelpompen die geschikt zijn voor het oppompen van regenwater, grijs water én zwart water: zo bestaan er niet al te veel. Met het Sanipump VX 50-assortiment vult SFA Benelux die lacune in. De hoogwaardige pompen zijn compatibel met pompschachten uit kunststof en met prefab betonschachten. De installateur kan zich laten bijstaan door de engineering-dienst van SFA om het juiste type te kiezen en alle specificaties tot na de komma te laten berekenen.

rietland1.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Is alternatief groendakconcept een win-win-win?

In 2017 werd bij Argex bij wijze van pilootproject de allereerste Rietland Phytoparking geplaatst. Vijf jaar later is het concept, dat voorziet in een parkeerplaats met daaronder een belucht waterzuiveringssysteem, een vaste waarde in het aanbod van Rietland. Ondertussen rijpte echter ook een nieuw idee. Zou een alternatief groendak met oeverplanten namelijk geen meerwaarde kunnen betekenen voor zowel biodiversiteit als water en energie? Een vraagstuk waarvoor Argex opnieuw met veel plezier zijn gebouwen in Kruibeke leende.

img202302241333292.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Waterbedrijf wordt partner in industrieel waterhergebruik

In Sint-Katelijne-Waver zocht groenteverwerkend bedrijf Greenyard Fresh Belgium naar een oplossing om een zo groot mogelijk aandeel van de 140.000 m3 drinkwater die jaarlijks als spoelwater voor de groenten gebruikt en nadien geloosd worden, te hergebruiken. Een pilootinstallatie leverde vorig jaar al het nodige proof of concept, en inmiddels worden stappen gezet naar een volwaardige installatie op industriële schaal. Opvallende partner daarin is waterbedrijf Pidpa.


Aquarama trade fair 2024 rectangle
aqveoswaterzuiveringsinstallvooraanzicht5pers.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Veos zet bloed om in drinkbaar water

Als wereldwijde marktleider in hoogwaardige eiwitten voor voeding investeert Veos 2 miljoen euro in een waterzuiveringsinstallatie die dagelijks tot 150.000 liter water uit dierlijk bloed filtert tot drinkbaar water. Dankzij deze nieuwe zuiveringsinstallatie gebruikt het tweede generatie bedrijf van de familie Slee, sinds 1974 gevestigd in Zwevezele (Wingene), 40% minder grondwater doordat ze het gefilterde water circulair inzet in haar productie.

dsc5074.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Brugse Zot trekt kaart van hergebruik

Toen de bottelarij van de Brugse brouwerij De Halve Maan een vijftal jaren geleden tegen haar limieten begon te draaien, werd besloten om op een aanpalende site op industriezone Waggelwater een nieuw exemplaar te bouwen. Een oefening waarmee de capaciteit plotsklaps verdrievoudigd werd – van 8.000 flessen en 60 vaten naar maar liefst 24.000 flessen en 180 vaten per uur – maar ook de uitgelezen gelegenheid om de stap te zetten richting waterzuivering en -hergebruik.

fase1dubbelefysicochemie.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Poederlakbedrijf gaat van 60 m3 afvalwater per dag naar nullozerstatuut

Als bedrijf dat ESG hoog in het vaandel draagt en met oog op een potentiële verstrenging van de lozingsnormen zocht poederlakbedrijf Alural naar een oplossing om zijn afvalwatervolume tot nihil te reduceren. Met drie concrete eisen klopte het daarom bij Eco-Vision, sinds 2020 onderdeel van de Pollet Water Group en vorig jaar nog verenigd met Hydris, aan: niet meer lozen, zo min mogelijk afvoeren én bedrijfszekerheid garanderen.


WieTec China rectangle maart-april 2024
boortmalt2.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Nieuwe kuipenzaal van Boortmalt draait met Aerzen-schroefblowers

Energie-efficiënte installaties zijn ook voor moutproducenten van kapitaal belang. Voor de investering in een nieuwe kuipenzaal vertrouwt Boortmalt Herent dan ook graag op partners met wie het in het verleden al succesvol samenwerkte. Boortmalt schonk opnieuw het vertrouwen aan Aerzen voor de levering van en de service op twee schroefblowers.

foto3hogeresolutie.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Verstoppingsvrije pompen voor afvalwaterpompstation Mexicostraat

In het kader van de uitbreiding van de Antwerpse haven werd aan de Mexicostraat de voorbije jaren een nieuw ondergronds afvalwaterpompstation gebouwd. Het station kwam er ter vervanging van het voormalige pompstation Royerssluis, dat zich in de uitbreidingszone van de belangrijke sluis bevond, en verpompt het stedelijk afvalwater naar de zuiveringsinstallaties op Antwerpen-Zuid. Om het relatief lange traject vlot en zonder uitval te kunnen overbruggen, werd het station uitgerust met twee Hidrostal I16K pompen.

dsc9016.jpg

PROJECT  
Aquarama 100 – juni 2023
Winstmarge op de indiktafel

Om het afvalwaterzuiveringsproces te optimaliseren, worden de ogen steeds scherper op het indikkingsproces gericht. Zowel de energie als de polymeren die voor het indikken van slib noodzakelijk zijn, zagen hun prijzen immers flink de hoogte in gaan. De traditionele aanpak, waarbij vaak kwistig met energie en toegevoegde polymeren wordt omgesprongen, toont zich bijgevolg hoe langer hoe minder houdbaar. Bij demoprojecten in België en Nederland mocht Olpas aantonen dat het ook anders kan.

compositiondulcolevel.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 100 – juni 2023
ProMinent wint Duitse innovatietrofee met slimme vernieuwingen

Een plaatsje bij de top 100 van meest innovatieve middelgrote bedrijven in Duitsland, is alleen voor de ‘happy few’ weggelegd. ProMinent kaapte deze onderscheiding weg dankzij het Dulconnex Platform. Deze online applicatie richt zich op de registratie en analyse van data van alle actieve doseerpompen, meet- en regelapparatuur en doseringssystemen die bij een klant aanwezig zijn. Daarnaast pakt het bedrijf uit met een ozongenerator voor hogere capaciteit.

johanerwin.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 100 – juni 2023
Van pomp tot oplossing

Johan Broekmans gaf zijn bedrijf in 2012 niet toevallig de naam Quality Pumps & Machines mee. Vanuit Lochristi voorziet de firma talloze ondernemingen uit de bouw, wegenbouw en waterwereld immers van hoogwaardige dieselaangedreven en elektrische pompen. Sinds de overname door de Nederlandse Van der Ende Group in 2021 wordt er echter ook al eens wat verder gekeken. Onder meer waterbehandeling en watermanagement komen zo in het vizier.

waw01.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 100 – juni 2023
Duurzame samenwerking voor debietmetingen

In 2017 bouwde Ekopak een waterbehandelingsinstallatie voor een industriële klant in de Gentse haven. Om alle instrumentatie in het bedrijf op elkaar af te stemmen, stond de klant erop dat debietmeters van een industrieel merk toegepast zouden worden. De keuze viel daarbij op KROHNE. Voor Ekopak was het een eerste kennismaking met de fabrikant van procesinstrumentatie, maar meteen ook de start van een duurzame samenwerking. Zes jaar later is KROHNE alvast dé geprefereerde partner voor debietmeters.

edopumpsfoto.jpg

REPORTAGE  
Aquarama 100 – juni 2023
EDO Pumps kijkt uit naar versterking voor verdere groei

Een onderneming die zijn ‘robijnen’ jubileum mag vieren met de stichter nog als zaakvoerder aan boord: het is vrij uitzonderlijk. EDO Pumps speelde dat wel klaar en mag dit jaar zelfs 41 kaarsjes uitblazen. Dat doet stichter Erik De Doncker onder meer met dochter Inge, die dit jaar het team kwam versterken. “Onze klantgerichte oplossingsstrategie blijft goed scoren, nu hopen we een aantal nieuwe profielen te kunnen aanwerven om de markt nog beter te kunnen bedienen.”

beeld3vloeistoffenwordendoorcapillairenlinksvandechipaangevoerdenrechtsafgevoerd.jpg

RESEARCH  
Aquarama 100 – juni 2023
150.000 euro van de Europese Commissie voor onderzoek naar vortex sensor

Dit jaar ontvangt VUB-onderzoeker Wim De Malsche de prestigieuze European Research Council Proof of Concept Grant van de Europese Commissie, goed voor 150.000 euro aan onderzoeksgeld. Met de ERC Proof of Concept Grant voert De Malsche 18 maanden onderzoek naar de vortex sensor. Er zijn ook concrete plannen om de resultaten toe te passen in verschillende domeinen, waaronder de bewaking van waterkwaliteit en medische diagnostiek.

beeld13desensorvanolpasomzwevendestoffeninwatertemeten_2.jpg

RESEARCH  
Aquarama 100 – juni 2023
Centexbel organiseert congres over waterhuishouding bedrijven

Begin maart organiseerde Centexbel, in samenwerking met FlandersFood en Fevia, een workshop over de bedrijfsinterne waterhuishouding. Er waren vier sprekers, die telkens gespecialiseerd waren in een eigen thematiek. Dat leverde heel wat nieuwe inzichten op.

51587781229aac0380b3ao.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 100 – juni 2023
Pollutec geeft voorbeeld als toonaangevende beurs voor milieuoplossingen

Onder het motto ‘practice what you preach’, wil Pollutec Lyon dit jaar via verschillende ecologische initiatieven laten zien hoe het mogelijk is om milieuvriendelijkheid te integreren in de organisatie van een wereldwijde vakbeurs. Beursdirecteur Anne-Manuèle Hébert is erg enthousiast over het engagement dat het evenement zal tonen en hoopt dat meer dan 50.000 professionele bezoekers van 10 tot 13 oktober naar Lyon Eurexpo zullen komen.

dsc0399.jpg

BEURSNIEUWS  
Aquarama 100 – juni 2023
Aquarama Trade Fair wil sectoroverschrijdende samenwerking faciliteren

Op 19 oktober 2023 vindt in de Brabanthal in Leuven de achttiende editie van Aquarama Trade Fair plaats. Een leeftijd waarop we onszelf traditioneel als volwassen beschouwen, al heeft de vakbeurs zichzelf op dat vlak al lang niet meer te bewijzen. De vaste formule van een ééndaagse beurs met uitgekiend randprogramma staat al jaren op punt en het enthousiasme blijft ondertussen maar groeien. “Een half jaar voor datum was de beurs al zo goed als volledig uitverkocht”, klinkt het bij organisator FCO Media.

fotoksbmultitecpomp.jpg

PRODUCTSPOT  
Aquarama 99 – maart 2023
Meertraps centrifugaalpompen van KSB ook geschikt voor drinkwater

Voor het verpompen van drinkwater zijn robuuste pompen nodig die een hoog debiet aankunnen. De Multitec van KSB beantwoordt integraal aan die verwachtingen. “Deze pompen, die hun meerwaarde al ettelijke keren hebben bewezen, vallen dan ook goed in de smaak bij nationale en internationale drinkwaterbedrijven”, weet Jan Van Laer van KSB.

2hcmavarel.jpg

PROJECT  
Aquarama 99 – maart 2023
Energie-efficiënt en beproefd

INVENT gebruikt het voorbeeld van een fabrikant van papier- en kartonproducten voor de papierindustrie om aan te tonen dat zij de ideale oplossing voor afvalwaterzuivering in huis hebben in deze activiteitensector.

img0028.jpg

PROJECT  
Aquarama 99 – maart 2023
VEGAPULS C21 bewijst zijn nut bij de behandeling van afvalwater in België

Waals-Brabant is qua oppervlakte de kleinste provincie van België en qua bevolking de op één na kleinste. Daarom is een aangepast afvalwaterbeheersysteem nodig, waarin VEGA sensoren een bijzondere rol spelen.

whatsappimage20220907at101424.jpg

PROJECT  
Aquarama 99 – maart 2023
Leidingen van Deschacht cruciaal voor nieuwe RWZI van Aquafin

Aquafin is volop bezig met de bouw van een nieuw RWZI-station in Aartselaar. Daarvoor deed het een beroep op Mols Contractors, dat bij Deschacht aanklopte voor de levering van HDPE-leidingen. Het project is een Vlaamse primeur, want het is de eerste keer dat een waterzuivering ook micropolluenten uit het water zal verwijderen.