AQUARAMA VAKBEURS 2013

 

 

WATEREXPERTS VERBROEDEREN OP AQUARAMA VAKBEURS - TNAV WORKSHOP

 

Striemende regenvlagen en kilometerslange files teisterden ons land op donderdag 17 oktober, maar dat kon honderden experts uit de wereld van de stedelijke en industriële afvalwaterzuiveringswereld niet tegenhouden om opnieuw massaal af te zakken naar de Aquarama Vakbeurs en de workshop van TNAV. In de Brabanthal van Leuven ontmoetten deze diverse stakeholders elkaar om nieuwe contacten te leggen, ervaringen uit te wisselen en de recentste nieuwtjes te bespreken. Ze kwamen tot de conclusie dat dit eendaags netwerkevenement opnieuw zeer de moeite loonde.

Al bijna tien jaar lang gelden de Aquarama Vakbeurs en TNAV Workshop als cruciale begrippen in de Belgische wereld van de watertechnologie. Logisch dat dus heel wat ondernemingen er prat op gaan als exposant aanwezig te zijn en aan honderden bezoekers hun expertise te verduidelijken.

Enprotech geldt al sinds dag één als een vaste klant van de vakbeurs. Rika Jenné verduidelijkt waarom. "Dit is onder meer een ideale gelegenheid om enkele nieuwe concullega's te leren kennen. Het valt me op dat hier ook heel wat mensen uit Wallonië en het buitenland aanwezig zijn. Op een beurs zoals deze kan je bijvoorbeeld nagaan of het nuttig is om met één van die bedrijven een eventuele samenwerking te beginnen. Sowieso zijn wij al een aantal jaar vrij zuinig als het om beursdeelnames gaat. Veel heeft te maken met het feit dat je relatief weinig eindklanten ziet. Dat geldt zeker voor een onderneming als de onze, die het vooral van projectrealisaties moet hebben. Een groot voordeel van dit evenement is dat het voor ons heel dichtbij is en weinig investeringen vraagt. Bij andere events ligt dat toch anders: als je minstens twee dagen een paar man naar een beurs stuurt, moet je je actieve projecten tijdelijk 'on hold' zetten. In elk geval merken we dat de industrie nog stevig in waterzuivering investeert: enerzijds om een groen imago in stand te houden, anderzijds om het energieverbruik te reduceren en om nieuwe vergunningen te kunnen behalen."

Producten voorstellen
Ook Vink, leverancier van kunststofproducten, zakt elk jaar met een delegatie af richting Leuven. "Als één van de eerste TNAV-leden, hechten we daar veel belang aan," legt Paul De Weerdt uit. "We maken van onze aanwezigheid hier gebruik om aan netwerking te doen en brengen al eens nieuwe producten mee. Onze actie rond betonbescherming past perfect in dat kader. Beurzen zijn voor ons een cruciale marketingtool: omdat we in diverse nichemarkten actief zijn, vinden we het belangrijk op die manier de vinger aan de pols van de markt te kunnen houden. In een wereld waarin 'Koning Internet' lijkt te regeren, blijven face-to-face-contacten volgens ons toch van doorslaggevend belang, onder meer om de techniciteit van bepaalde producten uit te leggen."

Op de dag van de beurs raakte bekend dat het Europees Hof van Justitie ons land veroordeelde tot een boete van 10 miljoen euro, omdat de waterzuivering in de gewesten in gebreke is gebleven. "Een spijtige zaak, maar elk nadeel heeft zijn voordeel," weet Paul De Weerdt. "Misschien zal dit leiden tot nieuwe inspanningen en investeringen, en eigenlijk is dat dan goed nieuws voor de installateurs."

Zakelijke speeddating
Luk Aerts is verheugd over de deelname van Tauw aan de Aquarama Vakbeurs. "We hebben goede ervaringen met dit evenement. De kwalitatieve contacten die we hier leggen, resulteren steevast in een hoge opvolgingsgraad. We kunnen zelfs stellen dat de embryonale fase van enkele projecten die we realiseerden, hier is begonnen. Bepaalde netwerkevenementen vinden we heel belangrijk. Zo hebben we onder meer ook een goede respons op 'Meeting Liège', een algemene beurs die steunt op een concept van zakelijke speeddating. Positief voor ons op Aquarama is dat hier weinig andere studiebureaus aanwezig zijn. Aangezien onder meer de publieke sector (bijvoorbeeld gemeenten) toch regelmatig nood heeft aan een studiebureau, kan dat voor ons alleen maar voordelig zijn. Ik hoorde pas ook het nieuws over die forse Europese boete. Dat is niet positief voor ons imago in het buitenland. Daar begrijpen ze niet hoe het komt dat de waterzuivering in Brussel nog niet optimaal georganiseerd is."

"Industriële markt in beweging"
VITO mag uiteraard niet ontbreken op de beurs. Het kennisinstituut houdt ook telkens een lezing op de workshop en neemt de beurs te baat voor netwerking. Roel Vleeschouwers: "Die contacten leren ons onder meer dat de markt van de industriële waterzuivering nog volop in beweging is. Ondernemingen gaan almaar verder in hun inspanningen om water te behandelen en proberen ook op andere vlakken zo ecologisch mogelijk te werken. Het is onze taak om hen daarbij gepast te adviseren. Nog zo'n positieve trend is dat bedrijven uit dezelfde buurt samenwerken om hun waterstromen te delen. Die evolutie kunnen we alleen maar toejuichen en ondersteunen. Die beweging zal zich de komende jaren verder zetten, ook al omdat het vanuit Europese hoek extra wordt gestimuleerd."

Voor Geert Denutte (CGK) is het duidelijk: "De vakbeurs Aquarama is de belangrijkste watertechnologiebeurs in België. Hier zie je niet alleen klanten, maar ook collega's voor wie je in onderaanneming werkt. Door de groei van ons bedrijf, is deze markt nog belangrijker geworden. We bouwen meer en meer buffertanks, tanks voor chemicaliën en krijgen vaak ook de opdracht het leidingwerk te verzorgen. De voorbije jaren hebben we beknibbeld op onze deelname aan beurzen, omdat er steeds minder bezoekers opdagen. Aquarama vormt daarop een uitzondering: je ziet hier niet de grote massa, maar de bezoekers hebben wel het juiste profiel."

"Ideaal concept"
Bij Beton De Clercq appreciëren ze de vele interessante contacten die op de beurs kunnen worden gelegd. Helmut De Ganck: "We leven in een wereld waarin tijd zeer kostbaar is geworden. Dan is een eendaagse beurs een ideale en makkelijke manier om op enkele uren tijd de juiste mensen te ontmoeten. We ontmoeten hier zowel de industriële als de publieke sector. Voor een bedrijf als het onze, dat zowel actief is in waterzuivering als in riolering, is dat een prima formule."

Eric Boliau van CCI Leidingsystemen is aanwezig als bezoeker. "Vanuit mijn ervaringen in de pompenwereld, ben ik al langer vertrouwd met dit evenement. Het is een jaarlijkse gelegenheid om oud-collega's te ontmoeten. Het is een aangename beurs, die het dankzij de standindeling vlot toelaat om alle exposanten te zien en intussen op de gang andere bekenden tegen het lijf te lopen. Op andere beurzen stippel je als bezoeker vaak een eigen routing uit, maar daardoor loop je het risico iets te missen."

Zes jaar geleden werd Kurita België boven de doopvont gehouden. Een jaar later tekende het bedrijf al present als standhouder op Aquarama. Jan Deetens: "Daar hebben we nog nooit spijt van gehad, want we halen er altijd een stevige return uit. Het is bovendien een goede formule: advertentieruimte kopen en voor een schamele meerprijs een stand krijgen op een interessant netwerkingevenement, waarvoor we graag onze klanten uitnodigen. Als serviceverlenend bedrijf vinden we face-to-face-contacten heel belangrijk. Bovendien zie je hier ook waar de concurrentie zoal mee bezig is. In de voormiddag alleen al hebben we al een aantal potentiële klanten mogen ontvangen. Eigenlijk kon het toen al niet meer stuk voor ons."


  

AQUARAMA VAKBEURS EDITIE 2014: DONDERDAG 23 OKTOBER 2014

Info: FCOmedia - Katja Wijffels - GSM +32 (0)473 86 59 70 - katja.wijffels@fcomedia.be