AQUARAMA VAKBEURS 2014

 

 

RECORDOPKOMST VOOR AQUARAMA TRADE FAIR IN BRABANTHAL

 

Een volle parking, veel bedrijvigheid in de gangen en tevreden exposanten: de Aquarama Trade Fair 2014 groeide dankzij deze ingrediënten uit tot een succes. De synergie met de TNAV-workshop, de AquaFlanders Studiedag en de Vlario Contactdag zorgde voor een gezonde combinatie van interessante lezingen en kennismaking met nieuwe producten.


23 oktober was de datum van de jaarlijkse afspraak voor de brede Belgische sector van watertechnologie. De verkeerschaos rond Brussel kon niet verhinderen dat ruim duizend bezoekers zich enthousiast voor het enige netwerkevent voor deze sector in België kwamen aanmelden.


“Heel doelgericht evenement”
Voor Geoffrey Boonen van P. Boonen & C° uit Niel was het de eerste keer dat hij als exposant op de beurs aanwezig was. "Voor ons is dit een nieuwe nichemarkt die we graag komen verkennen. We waren al beperkt in de watersector aanwezig, maar willen dat graag uitbreiden. Deze beurs is een heel doelgericht evenement, waarbij ik ook de uniformiteit van de stands kan appreciëren. Dat was ons vorig jaar, toen we als bezoeker kwamen, al opgevallen. We zien dit vooral als een ideale manier om nieuwe contacten te leggen en rechtstreeks gerichte (product)vragen te beantwoorden. Ondanks de opkomst van internet, zullen beurzen nooit verdwijnen. Dergelijke initiatieven zullen altijd belangrijk blijven om mensen effectief te ontmoeten. Het feit dat de parking vol staat, bewijst dat nog heel wat andere bedrijven die mening delen."


"Kwalitatief seminarieprogramma"
Eddy Jansen is met Spirotech een vaste waarde op Aquarama. "Sinds 2008 tekenen we jaarlijks present. We zien dit vooral als een relatiebeurs, waar we veel bekende gezichten tegenkomen. De tijd is voorbij dat je tijdens zo'n evenement een nieuw project kon binnenhalen, maar je kan het je simpelweg niet permitteren om hier te ontbreken: iedereen is er. Bovendien zorgt ook de kwaliteit van het seminarieprogramma ervoor dat veel mensen hier naartoe komen. Indien mogelijk probeer ik 's namiddags ook een lezing mee te pikken. Een extra pluspunt van de beurs is het 'slangconcept', waardoor iedere bezoeker automatisch langs alle stands wordt geloodst. Zo heeft iedereen iedereen gezien."


“Hoog niveau”
Na een pauze van enkele jaren verwelkomde ook Metrohm heel wat bezoekers op de stand. "Onze afwezigheid had niets te maken met eventuele onvrede over de respons, maar was puur ingegeven door strategische marketingkeuzes binnen het bedrijf," aldus Xavier De Paepe. "De realiteit leert dat we uit de Aquarama Vakbeurs altijd iets halen. We keren sowieso met een tevreden gevoel terug naar huis. Wat mij altijd opvalt, is het hoge niveau van de mensen die hier rondwandelen. Dat maakt het interessant om goede contacten te leggen. Bovendien is de organisatie steevast perfect verzorgd."


"Belangrijke afspraak"
Die stelling wordt door Matthias Aendekerk van Tauw volmondig beaamd. "Als onafhankelijk adviesbureau kunnen en mogen we hier niet ontbreken, want water is één van de vier domeinen waar we sterk op inzetten. We hebben hier al veel leveranciers ontmoet die zich komen voorstellen. We beschouwen dit vooral als een netwerkevent, waar we voor de derde keer als standhouder actief zijn. Het eerste jaar was een schot in de roos, vorig jaar leverde iets minder op. Dat neemt niet weg dat dit een belangrijke afspraak blijft. Niet alle waterspecialisten krijgen van hun werkgever de kans beurzen te bezoeken. Er wordt meer en meer op internet gezocht. Niets gaat evenwel boven een aangenaam persoonlijk contact."


“Op korte tijd veel mensen zien”
Voor Jef De Bont en Tom Mariën van Deckx is de beurs vooral een gelegenheid om op korte tijd veel mensen te zien. "Dit vormt het perfect decor voor een gemoedelijke babbel met zakelijke contacten en om de persoonlijke banden iets nauwer aan te halen. Het is de enige beurs waar we nog als exposant aanwezig zijn, al hebben we de indruk dat je er ook als bezoeker veel uit kan halen. Als aannemer grijpen we deze opportuniteit vooral om onze klanten en leveranciers op te zoeken. Veel nieuwe contacten leggen we hier niet."


"Beperkt kostenplaatje"
Aerzen is een habitué op de beurs. Frederik Deboyser legt uit waarom. "Je vindt hier iedereen: studiebureaus, installateurs van waterzuiveringssystemen, leveranciers en concurrenten. Bovendien bevinden zich in de brede regio rond Leuven heel wat bedrijven die in deze markt actief zijn en de voorbije jaren ook stevig zijn gegroeid. Sowieso vind ik het prima dat dit een vrij kleinschalig initiatief is, waardoor ook het kostenplaatje beperkt blijft. Je hoeft niet met een grote stand uit te pakken om je nieuwste producten te laten zien."


“Iedereen gelijk voor de wet”
Ook op het gezicht van Reinier Teunissen (Saer Benelux) viel een brede glimlach te zien:  "Voor ons is deze mooie beurs heel positief: de opkomst is goed en door de modulaire stands is iedereen gelijk voor de wet. Daardoor hoef je hier geen gigantisch budget tegenaan te gooien. Daarnaast waardeer ik het feit dat we onze stand in amper drie uur tijd konden opbouwen: zonder wachttijden, zonder stress. Zo start je automatisch al met een beter gevoel aan de beursdag zelf. Als vrij nieuwe naam op de markt (sinds 2010) biedt deze organisatie ons de mogelijkheid nieuwe contacten te leggen en extra naambekendheid te genereren."


“Eéndagsformule is pluspunt”
Gelijkaardige commentaar tekenden we op bij Antoine Durieux van BSC, dat zich onder de merknaam Nupigeco op de markt profileert. "Buiten alle verwachtingen hebben we hier al meer contacten gelegd dan we voor mogelijk hadden gehouden. Je hoort ons dus zeker niet klagen. Vorig jaar was ik als bezoeker reeds op ontdekkingstocht gekomen en concludeerde ik dat we hier niet mochten ontbreken als we ons in deze nichemarkt willen opwerken. Andere pluspunten zijn de ééndagsformule en de modulaire stands: meer hoeft dat voor de professionele markt niet te zijn."

 


AquaFlanders Studiedag
Heel wat specialisten namen deel aan de AquaFlanders Studiedag. Ze konden zich verdiepen in enkele actuele thema's, zoals onder meer de veiligheid van drinkwaterbronnen. Daarnaast kwam schaliegaswinning uitgebreid aan bod. Zowel in België als elders in Europa doen heel wat wetenschappers onderzoek naar deze stof, die een kwalijke reputatie heeft omdat het gevaar bestaat dat door boringen naar schaliegas het grondwater bezoedeld raakt. Het derde onderwerp dat werd aangesneden, was het gebruik van pesticiden en geneesmiddelen binnen waterwingebieden en beschermingszones. Zeker voor openbare besturen is het belangrijk om weten hoe ze hiermee moeten omgaan bij het onderhoud van publieke ruimtes.


TNAV
Bij de TNAV-workshop stond 'Water in de industrie' centraal. Deelnemers vernamen onder meer alles over de evolutie van het VIS-traject 'De Blauwe Cirkel', werden bijgepraat over de recuperatie van grondstoffen uit water en kregen aan de hand van concrete cases informatie over hoe waterzuiveringsinstallaties kunnen worden geoptimaliseerd. Ook waterhergebruik en de verwijdering van stikstof uit afvalwater kwamen uitgebreid aan bod.


Vlario
Ook voor de rioleringssector is de Aquarama Vakbeurs uitgegroeid tot een niet te missen afspraak. Wendy Francken, directeur van het overlegplatform en kenniscentrum voor de Vlaamse riolerings- en afvalwaterzuiveringssector (Vlario) verschafte de talrijke aanwezigen cruciale informatie over belangrijke tendensen uit de branche.


(Door Bart Vancauwenberghe)


  

AQUARAMA VAKBEURS EDITIE 2015: DONDERDAG 22 OKTOBER 2015

Info: FCOmedia - Katja Wijffels - GSM +32 (0)473 86 59 70 - katja.wijffels@fcomedia.be