AQUARAMA VAKBEURS 2009


Aquarama Vakbeurs en workshop TNAV zijn vaste waarde geworden  

 

 

FOTO'S EDITIE 2009

 

 

De Nekkerhal in Mechelen was op woensdag 21 oktober voor de eerste keer de gastlocatie voor de Aquarama Vakbeurs voor watertechnologie en de TNAV-workshop. Deze organisatie van ons blad ontpopt zich steeds meer tot een niet weg te denken evenement in de Belgische en Nederlandse watersector. In een periode waarin de populariteit van zeker de grote beurzen taant, is het opvallend dat dit evenement nu kon uitpakken met een recordaantal exposanten en bezoekers. Zowel standhouders, bezoekers als organisatoren konden tevreden terugblikken.

Paul Vermunt van Bakercorp tekende voor de tweede keer present. “Vorig jaar hielden we uitstekende contacten over aan deze beurs, vandaar onze hernieuwde aanwezigheid. In 2008 hadden we één van onze gereputeerde huurtanks op de parking geplaatst, wat onze naambekendheid een boost gaf. Deze beurs is op het vlak van public relations en marketing voor ons eigenlijk een must. Bovendien trekt deze organisatie ook het publiek dat wij wensen. De contacten zijn to the point en leveren vaak iets op. Dat is mooi meegenomen. Ook de opkomst is een meevaller, dus is dit zeker voor herhaling vatbaar.”

“Kort en krachtig”
Voor Spirotech was de aanwezigheid als standhouder op de beurs een primeur. Peter Craeghs: “Sinds we ons productengamma hebben uitgebreid, hebben we onze focus verlegd naar de industrie. Omdat Aquarama zich specifiek naar die doelgroep richt, is deze beurs voor ons heel interessant geworden, zeker door de grote en gerichte interesse van het doelpubliek. Het leverde ons alvast een aantal interessante leads op. Selectief, kort en krachtig, meer moet dat niet zijn. Ook deze locatie valt in de smaak: centraal gelegen, veel en gratis parkingmogelijkheden: het zijn niet onbelangrijke details die bijdragen tot een succes van een evenement.”

Ook voor Best Instruments was de eerste kennismaking met de beurs een aangename ervaring. “De belangrijkste succesfactor voor een beurs is de respons die je er als standhouder uit haalt,” beseft Bert Staal. Op dat vlak hebben wij allerminst te klagen. Als exposant voeren we een vrij actief beursbeleid. Dit initiatief valt bij mij op door de gemoedelijkheid, waardoor de drempel voor het publiek wat lager ligt: mensen stappen al sneller eens een stand binnen, wat voor ons heel erg prettig is. Het eendagsconcept past deze beurs als gegoten en is heel efficiënt, dat hoeft zeker niet te veranderen.”

“Beter voor Antwerps publiek”
De heer Knaepen van PCA legde op de beurs een aantal nuttige contacten. “Jaarlijks nemen wij deel aan twee tot drie beurzen. Het is de derde keer dat wij voor deze beurs opteren. Wij mikken vooral op de industrie.”

Robuschi was als exposant niet aan zijn proefstuk toe. “Wij leveren vaak aan waterzuiveringsinstallaties, vandaar onze aanwezigheid. Mechelen vinden wij een geschikte locatie, omdat het voor het Antwerps publiek makkelijker bereikbaar is,” licht Dimitri Nelissen toe.

Na de positieve ervaring van vorig jaar boekte Novotec uit Merelbeke opnieuw een stand. “De samenwerking met het magazine was al goed, dit is een aangenaam vervolg. Wij voeren een heel selectief beursbeleid. Ook de workshop is voor ons belangrijk, onder meer omdat wij zelf een lezing verzorgen. Belangrijke pluspunten zijn de goede communicatie rond de beurs en ook de uniforme stands, waardoor het opzetten van de stands minder tijd vergt. Cruciaal zijn de heel concrete contacten die je uit zo’n evenement haalt. Met de leads van vorig jaar konden we twee projecten realiseren: als respons is dat heel positief,” weet Kris Kellens.

“Accent op kleinere beurzen”
Jacques Verhaegen was met KSB voor het eerst als exposant op de Aquarama vakbeurs aanwezig. “We willen het accent verschuiven van de grotere naar de kleinere beurzen, omdat die een grotere impact hebben en zich specifiek naar één doelgroep richten. Godzijdank hebben de organisatoren gekozen voor een concept van één dag, waardoor je je tijd echt heel nuttig kan besteden. Bovendien wordt iedere standhouder op dezelfde manier behandeld, daar hou ik ook van.”

Stijn Martens van Aquatrade was aanwezig als bezoeker. “Dit is ideaal om de evoluties van de markt te leren kennen. Onze firma werkt zelf in de waterbehandeling en ik heb toch al een paar interessante contacten kunnen leggen. De beurs is goed georganiseerd, zonder veel poespas: het geeft de kans binnen een kort tijdsbestek veel te leren.”

“Iedereen ziet je stand”
Ook Paul Vansteelant en Lorivan waren op Aquarama aan hun proefstuk toe. “In het eerste uur konden we al interessante contacten leggen, en die tendens heeft zich de hele dag doorgezet. Wij zijn niet zo’n fervente beursdeelnemers, moeten het normaal vooral van mond-tot-mondreclame hebben, maar hiervoor maken we graag een uitzondering, omdat het perfect aanleunt bij ons doelpubliek.”

David De Pril en Chantal Frederick van Aerzen vonden vooral de opbouw van de beurs interessant. “In Leuven werd met middengangen gewerkt, waardoor het mogelijk was dat verschillende bezoekers je stand niet opmerkten omdat ze een gang niet bezochten. Hier kan dat niet: zeker de mensen die de workshop bezoeken, passeren automatisch langs alle standen en springen daardoor al sneller eens binnen. Wij zien deze beurs vooral als een ideale gelegenheid om de contacten met klanten en leveranciers te onderhouden.”

Ook Koen Van Gyseghem van Aquafin vond zijn beursdeelname een schot in de roos. “Het zit structureel goed in elkaar, geeft de mogelijkheid op één plaats de wereld van de waterzuivering en –behandeling te leren kennen. Ik had me vooraf goed voorbereid, had een goed idee van de stands die ik wou bezoeken. Daardoor heb ik er ook veel aan gehad, al zou ik het interessant vinden mochten er in de toekomst iets meer niet-Belgische bedrijven aanwezig zijn.”

“Lichter kostenplaatje”
Dirk Desmet van Samson hoorde van de beurs via een uitnodiging in een vakblad. “Ik kom hier vooral even bekijken of het voor ons interessant kan zijn om in de toekomst een stand te reserveren. Mijn eerste indrukken zijn alvast positief, blijkbaar is het wel een beurs die veel exposanten aanspreekt. Het eendagsconcept maakt het kostenplaatje al gevoelig lichter en bespaart veel tijdverlies.”

Steve Mosher van Dober leerde de beurs kennen via een andere exposant en kwam speciaal voor de beurs overgevlogen vanuit de Verenigde Staten. “Het is een goede kans om ons te introduceren op de Belgische markt en het bedrijf goed voor te stellen. Het verheugt me dat veel mensen daadwerkelijk geïnteresseerd zijn, het geeft ons de kans onze naambekendheid een stevige boost te geven.

Kort en krachtig
“Ons initiatief is voorgoed gelanceerd,” legt organisator Filip Cossement uit. “Dat mogen we afleiden uit de grote interesse en de talrijke tevreden reacties die we zowel bij bezoekers als exposanten konden opvangen. Het succes schuilt in de totaalformule: het concept van een ééndagsbeurs valt in de smaak. We kiezen voor een kort en krachtig evenement, waarbij er voldoende catering voorzien is voor alle deelnemers. Ook de verhuis naar de Nekkerhal in Mechelen is uitstekend bevallen. Mechelen ligt iets centraler dan Leuven.  Naast de grotere bereikbaarheid beschikken we hier ook over ruime parkeerfaciliteiten.”

Door het nieuwe beursplan, waarbij de deelnemers aan de Workshop automatisch langs alle stands passeren, kon iedere exposant zich ook verheugen in een ruimere interesse. “Daarnaast blijft de workshop een heel nuttige en cruciale aanvulling op de vakbeurs. Hiervoor konden wij rekenen op de fel gewaardeerde medewerking van onze partners TNAV, Aquaplus en Febeo/Febelco, de federatie van de betonindustrie.”

Aquarama blijft zich in de toekomst helemaal toeleggen op de watertechnologie. “Wij bieden een forum aan alle aanbieders van en geïnteresseerden in waterzuivering, -handling, -recuperatie en –wetgeving. Daardoor bereiken we ook exact de beoogde doelgroep. Het is niet de bedoeling hetzelfde pad te bewandelen als bijvoorbeeld Pollutec, dat zich richt naar de hele milieusector. De wereld van de watertechnologie blijft onze exclusieve aandacht genieten.”

De volgende editie van Aquarama Vakbeurs en workshop TNAV zal doorgaan op woensdag 17 november 2010.