Forumindex Desinfectie

Is Legionella pn. volledig te bestrijden?

Berichtdoor rgoyvaer » 29 Jan 2013, 12:17

In verscheidene artikels is aangetoond dat Legionella niet altijd even makkelijk te detecteren valt, alhoewel ze wel in grote getalen aanwezig zijn. De Nederlandse norm geeft aan dat Legionella via plaatdetectie gebeurd. Nieuwe technieken zoals PCR geven een meer realistische waarde van de Legionella getalen in watervoorzieningen maar ook daar duiken enkele problemen op. Ze geven vaak een overschatting van de infectie na desinfectie van water. Aan de andere kant dienen risico installaties verplicht een Legionella Beheersplan op te stellen en zijn correcte cijfers van de levensvatbare Legionella bacteriën in de installatie van essentiëel belang.
En hoe zit het dan met onze Waalse collega's waar geen Legionella Besluit 2007 van kracht is?
rgoyvaer
 
Berichten: 1
Geregistreerd: 20 Jan 2013, 18:49

Re: Is Legionella pn. volledig te bestrijden?

Berichtdoor koen_vdp » 17 Jul 2013, 12:58

“Beste rgoyvaer,
in december verschijnt in Aquarama een dossiertje dat onder meer enkele kwesties inzake Legionella zal aankaarten. De kans is reëel dat u daarin een antwoord zal vinden. Indien we het daarin niet aan bod kunnen laten komen, reageren we nadien nog via dit forum op uw vragen. Alvast bedankt ervoor, trouwens. Groetjes, Koen.”
koen_vdp
 
Berichten: 5
Geregistreerd: 20 Jun 2012, 12:06

Re: Is Legionella pn. volledig te bestrijden?

Berichtdoor koen_vdp » 14 Nov 2013, 13:21

Geachte heer RGoyvaer,

In Vlaanderen is het opstellen van een specifiek Legionellabeheersplan, zoals u weet, verplicht.
Dit impliceert onder meer dat de inrichting regelmatig analyses zal moeten laten uitvoeren, wat enkel mag door een daartoe geaccrediteerd labo. En dat maakt onder meer gebruik van diverse technieken. Zoals, wat u al vermeldde, PCR: dat detecteert zowel dode als levende Legionella pneumophila, en kan nuttig zijn om snel een, voorlopig, resultaat te hebben. Maar beter is het opkweken, bijvoorbeeld met de plaatmethode. Dat duurt langer, maar telt enkel de levende exemplaren, en die zijn het die van tel zijn voor de risicobepaling.
Voor het overige raad ik u aan de eerstvolgende Aquarama te lezen. Daarin staat een artikel dat een antwoord geeft op uw andere vragen.

Hopelijk heeft u iets aan mijn antwoord gehad,

met vriendelijke groet,

Koen
koen_vdp
 
Berichten: 5
Geregistreerd: 20 Jun 2012, 12:06

Re: Is Legionella pn. volledig te bestrijden?

Berichtdoor kathi » 21 Nov 2014, 13:38

Microalgal they really have so much potential to achieve a greener and more profitable wastewater treatment? Whether expectations are too high?
kathi
kathi
 
Berichten: 1
Geregistreerd: 21 Nov 2014, 13:15


Terug naar Desinfectie

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron